ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στην ενδυνάμωση γυναικών εστίασε συνέδριο των πρακτορείων ειδήσεων Μεσογείου

25 Μαΐου 2023, 20:19

images

Τον ρόλο των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην οικονομική και κοινωνική ενδυνάμωση των γυναικών της Μεσογείου σημείωσαν ομιλητές κατά τη διάρκεια συνεδρίου, στην Τυνησία, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων από πρακτορεία ειδήσεων της Μεσογείου.

Το συνέδριο προηγήθηκε της 31ης Γενικής Συνέλευσης της Συμμαχίας των Μεσογειακών Πρακτορείων ΑΜΑΝ, που πραγματοποιήθηκε στις 24 και 25 Μαΐου στην Τζέρμπα της Τυνησίας, με τη συμμετοχή και του ΚΥΠΕ, ενώ υιοθετήθηκε και η Διακήρυξη της Τζέρμπα.

Μεταξύ των ομιλητών, την Τετάρτη, ήταν η Υπουργός της Τυνησίας για την Οικογένεια, τις Γυναίκες, τα Παιδιά και τους Ηλικιωμένους, Amel Belhaj Moussa, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και ειδικοί που αναφέρθηκαν στις προσπάθειες για προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών στην χώρα της Βόρειας Αφρικής.

Στην παρέμβασή της, η Υπουργός Amel Belhaj Moussa, είπε πως στόχος της χώρας της είναι η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των γυναικών επιχειρηματιών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, από το 10% που είναι σήμερα, εγγύτερα στο 30%.

Σημειώνοντας τις προσπάθειες της χώρας της στον τομέα αυτό, αναφέρθηκε στην εκπαίδευση των γυναικών, λέγοντας ότι η συμμετοχή των κοριτσιών στην δημοτική εκπαίδευση στην Τυνησία είναι καθολική, ενώ το ποσοστό στην ανώτερη και πανεπιστημιακή εκπαίδευση φτάνει στο 68%. Ακόμη είπε ότι το 65% των κατόχων διδακτορικού τίτλου στη χώρα είναι επίσης γυναίκες, οι οποίες αποτελούν και το 75% του ερευνητικού δυναμικού.

Η εκπαίδευση και η οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών είναι επίσης ένα εργαλείο για να καταστούν λιγότερο εκτεθειμένες σε καταστάσεις θυματοποίησής τους είπε, σημειώνοντας παράλληλα τον διορισμό της Najla Bouden, της πρώτης γυναίκας Πρωθυπουργού στην ιστορία της Τυνησίας αλλά και του αραβικού κόσμου, την ώρα που το ήμισυ των δικαστών της χώρας ανήκουν επίσης στο γυναικείο φύλο.

Ο Najeh Missaoui, Διευθύνων Σύμβουλος του TAP που φιλοξένησε το συνέδριο – το οποίο συνδιοργανώθηκε με την ΑΜΑΝ και το Ίδρυμα Κόνραντ Άντενάουερ - και ο οποίος αναλαμβάνει την προεδρία της Συμμαχίας για τη χρονιά 2023-2024, ανέφερε πως η θεματική του συνεδρίου καταδεικνύει τον επιτακτικό ρόλο των γυναικών της Μεσογείου στην καλλιέργεια της αειφορίας, αλλά και την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να συνεισφέρουν στην οικονομική δραστηριότητα των χωρών τους.

Η Branka-Gabriela Vojvodic, Γενική Διευθύντρια του πρακτορείου ειδήσεων της Κροατίας HINA, και απελθούσα Πρόεδρος της Συμμαχίας, σημείωσε την ενότητα ως κυρίαρχο στοιχείο μεταξύ των μελών της Συμμαχίας, λέγοντας πως «η ΑΜΑΝ είναι οικογένεια».

Ειδικοί και δημοσιογράφοι σημείωσαν στις παρεμβάσεις τους ότι η ενδυνάμωση του ρόλου των γυναικών μπορεί να επιτευχθεί μέσω της προάσπισης των δικαιωμάτων τους, αλλά και της καταπολέμησης κάθε μορφής βίας που στρέφεται ενάντια στις γυναίκες.

Αναφέρθηκαν ακόμη σε διάφορες πτυχές της ενδυνάμωσης του ρόλου των γυναικών μέσω της δημοσιογραφίας, ενώ αναπτύχθηκε και μια σειρά από έννοιες που μπορούν να συνδράμουν προς αυτή την κατεύθυνση, όπως η ανθρωπιστική επικοινωνία, η δικτύωση και ο ρόλος της στην ενδυνάμωση γυναικών δημοσιογράφων.

Η Αρχισυντάκτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ Σοφία Παπαδοπούλου αναφέρθηκε σε έρευνες που καταδεικνύουν πως οι γυναίκες υστερούν ακόμη σε θέματα ισότιμης πρόσβαση στην απασχόληση στα ΜΜΕ, το μισθολογικό χάσμα συνεχίζεται ενώ είναι αντιμέτωπες και με την «γυάλινη οροφή» σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή τους σε θέσεις διοίκησης. Όπως είπε, «έχει έρθει η ώρα όχι να σπάσει, αλλά να θρυμματιστεί» αυτή η οροφή.

Κατά τη διάρκεια της 31ης Γενικής Συνέλευσης την Πέμπτη υιοθετήθηκε η Διακήρυξη της Τζέρμπα, όπου τα μέλη της Συμμαχίας σημειώνουν, μεταξύ άλλων, τη σημασία της ενίσχυσης των ανταλλαγών και της προώθησης της εκπαίδευσης των δημοσιογράφων, αλλά και της ενδυνάμωσης των γυναικών στη δημοσιογραφία.

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης τα μέλη ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της εισδοχής του πρακτορείου ειδήσεων της Σλοβενίας STA στη Συμμαχία, με τον Γενικό Διευθυντή του πρακτορείου Igor Kadunc να σημειώνει τη σημασία που έχει η συμμετοχή στη Συμμαχία για περαιτέρω έμφαση στις ειδήσεις που αφορούν την περιοχή.

Ακόμη, κατόπιν σχετικού διαγωνισμού, απονεμήθηκε το βραβείο για το καλύτερο ειδησεογραφικό κείμενο στον Ahmed Gaddeh από το πρακτορείο ειδήσεων TAP, με θέμα τις προσπάθειες διάσωσης των χελωνών στην πόλη Monastir της Τυνησίας, ενώ βραβεύτηκε επίσης ο Aytug Can Sencar του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Αναντολού, για την καλύτερη φωτογραφία με θέμα τη διάσωση μητέρας και κόρης στον πρόσφατο σεισμό που έπληξε το Χατάι της Τουρκίας.

Οι νικητές έλαβαν χρηματικό ποσό, καθώς και διπλώματα και πλακέτες από τον Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας Γιώργο Πενηνταέξ και τον κ. Missaoui του TAP.

Τιμητικό δίπλωμα απονεμήθηκε επίσης στη συμμετοχή του πρακτορείου ειδήσεων της Αλγερίας APS για φωτογραφία του Lehouari Chedad για το σχέδιο περιβαλλοντικής διάσωσης της λίμνης Telamine.

Η επόμενη Γενική Συνέλευση της ΑΜΑΝ θα πραγματοποιηθεί του χρόνου στο Παλέρμο της Ιταλίας, όπως ανακοινώθηκε από τη διοίκηση του ANSA.




Σχετικά Άρθρα