ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στη Νομική Υπηρεσία για έλεγχο το νομοσχέδιο εγγραφής ιατρών

23 Μαΐου 2023, 06:00

images

Στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο έχει αποστείλει το Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου (ΙΣΚ), μέσω του Υπουργείου Υγείας, το νομοσχέδιο του περί Εγγραφής Ιατρών Νόμου, το οποίο αφορά την αναγνώριση πτυχίων ιατρικής από τρίτες χώρες και την αναγνώριση τίτλων ειδικότητας.

Η Υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας, Μαρίνου Μουσιούττα, μετά από ενημέρωση που είχε από το ΙΣΚ, αναφέρει ότι «το ΙΣΚ στο παρόν στάδιο, εκτός από τροποποιητικό νομοσχέδιο που έχει αποστείλει στη Νομική Υπηρεσία, μέσω του Υπουργείου Υγείας, για νομοτεχνικό έλεγχο, το οποίο περιλαμβάνει μερικά από τα πιο πάνω θέματα, μελετά το ενδεχόμενο περαιτέρω τροποποίησης της κείμενης νομοθεσίας».

Προσθέτει ότι «εάν κριθεί απαραίτητο πριν την ολοκλήρωση της τροποποίησης της κείμενης νομοθεσίας, το ΙΣΚ θα αποταθεί και σε άλλες Αρμόδιες Αρχές για επιπλέον διευκρινίσεις».

Συνάντηση με αρμόδιες αρχές Ιρλανδίας και Μάλτας

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει λάβει η κ. Κανάρη, το Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου (ΣΚ), ως η αρμόδια αρχή για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων ιατρών, στο πλαίσιο μελέτης για εισήγηση τροποποίησης του περί Εγγραφής Ιατρών Νόμου, έκρινε σκόπιμο να συναντηθεί διά ζώσης με αντίστοιχες αρμόδιες αρχές. 

Στο παρόν στάδιο έχει συναντηθεί με την αντίστοιχη αρμόδια αρχή της Ιρλανδίας και της Μάλτας, οποίες έχουν επιλεχθεί λόγω κοινών χαρακτηριστικών σε σχέση και με την ιδιότητά τους ως χώρες της Κοινοπολιτείας.

Ειδικότερα, τα θέματα για τα οποία ανταλλάχθηκαν απόψεις μεταξύ των αρχών αφορούν την αναγνώριση πτυχίων ιατρικής που προέρχονται από τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του Ηνωμένου Βασιλείου λόγω της αποχώρησης του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την αναγνώριση πτυχίων ιατρικής που προέρχονται από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αναγνώριση τίτλων ειδικότητας και εξειδίκευσης προερχόμενοι από κράτη μέλη ή τρίτες χώρες, τη σύνθεση των συμβουλίων των χωρών.

Επίσης, συζήτησαν για τον τρόπο χειρισμού δύσκολων αιτήσεων για εγγραφή στα οικεία μητρώα ιατρών ή/και αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων, τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για εγγραφή και αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων, το επίπεδο γνώσης γλώσσας, για να υπάρχει η δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος, τους λόγους διαγραφής ιατρών από τα μητρώα και την ανανέωση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος και εάν συνδέεται με την συνεχιζόμενη εκπαίδευση.

90 γιατροί δεν έχουν αναγνωρισμένα πτυχία και άλλοι εργάζονται χωρίς ειδικότητα

Σημειώνεται ότι μετά από συνάντηση της ομάδας Ιατρικής Ασπίδας με τον πρώην Υπουργό Υγείας, με οδηγίες για διερεύνηση, έγινε έρευνα στην οποία ανακαλύφθηκε ότι από το 2004 έως το 2017, 90 ιατροί ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ιατρών και ασκούσαν το επάγγελμα χωρίς το πτυχίο τους να έχει αναγνωριστεί από το ΚΥΣΑΤΣ.

Ένα άλλο θέμα το οποίο έχει αναδείξει η Ιατρική Ασπίδα, είναι ότι ορισμένοι γιατροί εργάζονται ως ειδικοί γιατροί, ενώ στην πραγματικότητα δεν έχουν αναγνωρισμένη ειδικότητα από το Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου (ΙΣΚ).

Η Ιατρική Ασπίδα, έχει φέρει περιστατικά εις γνώσιν του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Υπουργού Υγείας, βουλευτών, του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και του Ιατρικού Συμβουλίου Κύπρου (ΙΣΚ), χωρίς όμως, όπως υποστηρίζει, να έχει γίνει κάποιος έλεγχος σε αυτούς τους ιατρούς, με τη ζωή πολιτών να τίθεται καθημερινά σε κίνδυνο.

Προστίθεται ότι πρόσφατα κατατέθηκε στη Βουλή πρόταση νόμου, από το μέλος της Ιατρικής Ασπίδας και βουλευτή Μαρίνο Μουσσιούτα μαζί με τον βουλευτή Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, η οποία αφορά στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του περί εγγραφής ιατρών νόμου. 

Συγκεκριμένα, η πρόταση προβλέπει την αναβάθμιση όσον αφορά τη σύνθεση του Ιατρικού Συμβουλίου και με άτομα τα οποία δεν ανήκουν στην ιατρική κοινότητα, και το ΙΣΚ να έχει περισσότερες αρμοδιότητες από αυτές που έχει σήμερα.

Σε συνεδρία της Επιτροπής Υγείας που συζητήθηκε το εν λόγω θέμα, η έφορος του ΙΣΚ είχε πει ότι σαν Ιατρικό Συμβούλιο είχαν επισκεφθεί τη Μάλτα και την Ιρλανδία για να δουν πώς λειτουργεί η αρμόδια αρχή εκεί.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα