ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ψάχνουν λύση για μη πιστοποιημένους γιατρούς από τρίτες χώρες

30 Μαρτίου 2023, 13:28

images

Το θέμα του εκσυγχρονισμού και της μεταρρύθμισης του νομοθετικού πλαισίου για την αναγνώριση, εγγραφή, εκπαίδευση και επαναξιολόγηση των ιατρών, συζητήθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, με επίκεντρο τους γιατρούς που έρχονται στην Κύπρο με μη αναγνωρισμένο πτυχίο από τρίτες χώρες και ασκούν το επάγγελμα. 

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, ο οποίος κατέθεσε την πρόταση νόμου για τον περί Εγγραφής Ιατρών (Τροποποιητικός) Νόμο του 2022 μαζί με τον βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, ανέφερε στην Επιτροπή ότι έγινε διερεύνηση με το ΚΥΣΑΤΣ, όπου υπάρχει ένας νόμος που λέει ότι γιατροί από το 2004 έως το 2017, δεν είχαν πάει στο ΚΥΣΑΤΣ για πιστοποίηση του πτυχίου τους από τρίτη χώρα. 

Όπως είπε ο κ. Μουσιούττας, «κάποιοι γιατροί κυκλοφορούν ανάμεσα μας και δεν έχουν πάει στο ΚΥΣΑΤΣ για να πιστοποιήσουν ότι η ειδικότητα που αναφέρουν είναι αυτή που αναφέρει το πτυχίο τους. Μπορεί να είναι, όμως δεν έχουν πάει για πιστοποίηση».

«Παρά την προσπάθεια μας να έρθουμε σε επαφή με τα αρμόδια σώματα, τα οποία δυστυχώς δεν μας είχαν δεχθεί, προχωρήσαμε  σε μια διαδικασία ετοιμασίας πρότασης για να ξεκινήσει μια συζήτηση για να δούμε τα κενά που υπάρχουν και αν υπάρχουν στην νομοθεσία», πρόσθεσε. 

Σημείωσε ακόμη ότι πρέπει «να θωρακίσουμε το ιατρικό συμβούλιο με αρμοδιότητες τέτοιες που να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν και να μπορεί να κάνει τη δουλειά του σωστά και ως προς το δικό του συμφέρον αλλά και κυρίως προς τους ασθενείς».

«Ταυτόχρονα εισηγούμαστε την αύξησητου αριθμού των μελών του συμβουλίου με την περίληψη ατόμων που δεν είναι στην ιατρική κοινότητα», συμπλήρωσε. 

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι έχει ακούσει τις απόψεις όλων των εμπλεκομένων φορέων και έχει υπόψη του κάποια γεγονότα που έχουν τεθεί εκ μέρους του Ιατρικού Συμβουλίου Κύπρου, το οποίο τους τελευταίους έξι μήνες έχει κάνει δυο επισκέψεις σε άλλες αρμόδιες αρχές, στη Μάλτα και στην Ιρλανδία. 

Από τη Νομική υπηρεσία λέχθηκε ότι κάποια θέματα έχουν τεθεί ήδη σε σύσκεψη στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα με το ιατρικό συμβούλιο. 

Δεν απευθύνονται στο ιατρικό συμβούλιο

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού συμβουλίου, Άγγελος Στυλιανού ανέφερε ότι από το 2017 και μετά κανένας ιατρός που έχει τελειώσει σπουδές σε τρίτη χώρα δεν απευθύνεται στο ιατρικό συμβούλιο πριν περάσει από το ΚΥΣΑΤΣ. 

«Έχει γίνει μία έρευνα από το Ιατρικό Συμβούλιο, κατά την οποία προκύπτει ότι κατά τη χρονική διάρκεια του 2004 μέχρι το 2017, συνολικά 90 εγγεγραμμένοι γιατροί οι οποίοι είναι κάτοχοι πτυχίων τρίτων χωρών δεν έτυχαν αναγνώρισης από το ΚΥΣΑΤΣ ή από άλλο κράτος μέλος της ΕΕ», είπε, «εκ των οποίων οι 32 δεν βρίσκονται στην Κύπρο και δεν εξασκούν το επάγγελμα». Ωστόσο οι υπόλοιποι 58 είναι στην Κύπρο και έχουν εγκριθεί από το ιατρικό συμβούλιο. 

 «Υπάρχει αίτημα στην νομική υπηρεσία από το Υπουργείο Υγείας και το Ιατρικό Συμβούλιο τι θα πρέπει να γίνει με αυτούς τους γιατρούς οι οποίοι το 2004 δεν είχαν περάσει από το ΚΥΣΑΤΣ για να έχουμε την λεγόμενη ισοτιμία και αντιστοιχία του πτυχίου τους», δήλωσε. 

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου, ανέφερε ότι το ιατρικό συμβούλιο είναι ένας επίσημος συμβουλευτικός φορέας για την αναγνώριση προσόντων και πτυχίων. 

Από την άλλη, ο ΠΙΣ ορίζει γιατρούς, είτε είναι μέλος του συμβουλίου του ιατρικού σώματος, είτε είναι από μέλη. Βάσει του νόμου, 4 είναι από τον ιδιωτικό τομέα και 3 από το δημόσιο. 

 «Οι διαδικασίες που αναγνωρίζαμε στον εντοπισμό κάποιων προβλημάτων που προκύπταν, ευτυχώς σε πολύ μικρό αριθμό, με συναδέλφους οι οποίοι παραπλάνησαν το Ιατρικό συμβούλιο, είναι όπως αυτές ορίζουν οι αρμόδιες αρχές του κράτους», δήλωσε. 

Πρόσθεσε ότι «αναγνωρίζοντας κενά στις διαδικασίες και στην αναγκαιότητα να θωρακιστούμε από την υφιστάμενη νομοθεσία, καταθέσαμε εδώ και ενάμισι χρόνο εισηγήσεις για τον εκσυγχρονισμό του περί ιατρών νόμου. Στην εισήγηση είδαμε και αλλαγή στον τρόπο που η επαγγελματική εκπαίδευση καθορίζεται. Ζητούσαμε αρμοδιότητα του συμβουλίου για να μπορεί να μας καλύψει νομικά για ποινικά αδικήματα γιατρών. Είχαμε προχωρήσει προς αυστηρές εισηγήσεις προς τον εκσυγχρονισμό του νομοσχεδίου». 

«Μας ξένισε το γεγονός ότι κάπου οι ρόλοιπαρεξηγούνται. Αφήνονται αιχμές ότι θέλουμε να καλύψουμε τους γιατρούς», είπε, σημειώνοντας ότι «εμείς ως θεσμός παρακολουθούμε στενά και έχουμε στενή συνεργασία με τον ΟΑΥ, θέσαμε προχθές που συναντηθήκαμε αυστηρές διαδικασίες».

«Αν έχει έρθει καταγγελία επίσημη δεν κωλυσιεργήσαμε ούτε μια εβδομάδα», υπέδειξε, καθώς «ως θεσμός παραμένουμε στο ρόλο μας όπως καθορίζεται δια νόμου».

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα