ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ατιμωρησία «ανειδίκευτων» γιατρών θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών

08 Μαΐου 2023, 11:38

images

Ατιμώρητοι παραμένουν γιατροί που ασκούν το επάγγελμα χωρίς να έχουν την απαραίτητη ειδικότητα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή ανυποψίαστων ασθενών, ενώ άλλοι γιατροί με πτυχίο από τρίτες χώρες είναι καταχωρημένοι στο μητρώο ιατρών χωρίς το πτυχίο τους να έχει αναγνωριστεί προηγουμένως από το Κυπριακό Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών (ΚΥΣΑΤΣ), σύμφωνα με την ομάδα Ιατρική Ασπίδα.

Η Ιατρική Ασπίδα, έχει φέρει περιστατικά εις γνώσιν του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Υπουργού Υγείας, βουλευτών, του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και του Ιατρικού Συμβουλίου Κύπρου (ΙΣΚ), χωρίς όμως, όπως υποστηρίζει, να έχει γίνει κάποιος έλεγχος σε αυτούς τους ιατρούς, με τη ζωή πολιτών να τίθεται καθημερινά σε κίνδυνο.

Η συντονίστρια της ομάδας Ιατρική Ασπίδα, Ελεονώρα Μαυρομμάτη, μιλώντας στο YgeiaWatch, ανέφερε ότι «μέσω της Ιατρικής Ασπίδας, έχουμε αναδείξει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά τις εγγραφές ιατρών, το γεγονός ότι από το 2004 μέχρι το 2017 οι ιατροί που έφερναν πτυχία από τρίτες χώρες, εγγράφονταν στο μητρώο ιατρών χωρίς να τηρείται η νομοθεσία».

Σύμφωνα με την κ. Μαυρομμάτη, η νομοθεσία έλεγε ότι έπρεπε να υπάρχει αναγνώριση από το αρμόδιο Σώμα της δημοκρατίας για το πτυχίο, το οποίο είναι το ΚΥΣΑΤΣ ωστόσο όλοι όσοι έφερναν πτυχία από τρίτες χώρες από το 2004 μέχρι το 2017 δεν γινόταν η αναγνώριση από το ΚΥΣΑΤΣ, αποφάσιζε μόνο του το Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου και τους έγγραφε στο μητρώο ιατρών.

«Οπότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα σήμερα ορισμένοι από αυτούς τους γιατρούς να μην έχουν τις ιατρικές γνώσεις για να ασκούν το ιατρικό επάγγελμα στην Κύπρο», επισημαίνει η κ. Μαυρομάττη.

90 γιατροί δεν έχουν αναγνωρισμένα πτυχία από το ΚΥΣΑΤΣ

Μετά από συνάντηση της Ιατρικής Ασπίδας με τον πρώην Υπουργό Υγείας, με οδηγίες για διερεύνηση, έγινε έρευνα στην οποία ανακαλύφθηκε ότι από το 2004 έως το 2017, 90 ιατροί ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ιατρών και ασκούσαν το επάγγελμα χωρίς το πτυχίο τους να έχει αναγνωριστεί από το ΚΥΣΑΤΣ.

 «Το σημαντικό είναι ότι έχουμε επιτύχει μετά από τόσα χρόνια που ήταν εις γνώσιν όλων των ιατρών αυτή η παρανομία, σήμερα να βρίσκεται το ζήτημα αυτό ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα και περιμένουν οδηγίες πώς θα χειριστούν το θέμα και τι θα κάνουν με αυτούς τους γιατρούς, και το λιγότερο το οποίο πρέπει να γίνει είναι να γνωστοποιηθούν τα ονόματα των ιατρών αυτών, ώστε ο κάθε ασθενής θα ξέρει ότι αυτός ο ιατρός έχει εγγραφεί στο μητρώο ιατρών χωρίς να αξιολογηθούν τα προσόντα του. Είναι το λιγότερο που οφείλει να κάνει το κράτος προς τους ασθενείς».

«Ειδικοί γιατροί» εργάζονται χωρίς ειδικότητα, με ψεύτικα πτυχία

Ένα άλλο θέμα το οποίο έχει αναδείξει η Ιατρική Ασπίδα, είναι ότι ορισμένοι γιατροί εργάζονται ως ειδικοί γιατροί, ενώ στην πραγματικότητα δεν έχουν αναγνωρισμένη ειδικότητα από το Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου (ΙΣΚ).

Σύμφωνα με την κ. Μαυρομμάτη, για ορισμένες περιπτώσεις η ομάδα προέβη σε καταγγελία στην Αστυνομία. Για παράδειγμα, «η πρώτη καταγγελία έγινε για δύο ιατρούς-γυναίκες με ειδικότητα στην γενική ιατρική, για τις οποίες ήρθε στην αντίληψη μας ότι τα πτυχία τα οποία είχαν φέρει ήταν πλαστά», αναφέρει.

Σημείωσε ότι, «τους πήρε τέσσερα χρόνια μέχρι να κάνουν την έρευνα, να ανακαλύψει το Ιατρικό Συμβούλιο ότι τα πτυχία τους ήταν πλαστά. Τους ανακλήθηκε η ειδικότητα χωρίς να τους τιμωρήσουν. Αυτές οι δύο ιατροί συνεχίζουν να εργάζονται ανενόχλητες και μάλιστα για τη μία υπάρχει άλλη καταγγελία εναντίον της ότι εξασκεί άλλη ειδικότητα, αναίμακτη χειρουργική, για την οποία δεν έχει καμία αναγνώριση».

Για τις εν λόγω περιπτώσεις, εξηγεί ότι ξεκίνησε ποινική υπόθεση εναντίον τους από πέρσι στο δικαστήριο. Η Ιατρική Ασπίδα θεωρεί αυτές οι δύο δεν είναι καν ιατροί, «γιατί πώς μπορείς να έχεις από το ίδιο πανεπιστήμιο δύο πτυχία και να λες ότι το ένα είναι ψεύτικο αλλά το άλλο είναι αληθινό», σημειώνει η κ. Μαυρομμάτη. 

Καταγγελία που έγινε το 2020 αφορά ιατρό η οποία έχει μόνο τη βασική της εκπαίδευση χωρίς καμία ειδικότητα και δουλεύει ακόμη σαν ογκολόγος με εξειδίκευση στον καρκίνο του μαστού. Άλλη καταγγελία αφορά ιατρό η οποία μόνο με τη βασική της εκπαίδευση δουλεύει σαν παιδίατρος. Επίσης, άλλη δουλεύει σαν δερματολόγος και μάλιστα μέσα στην ίδια κλινική έχει άλλα άτομα που δουλεύουν σαν ιατροί και δεν είναι γραμμένοι στο μητρώο ιατρών. 

Η κ. Μαυρομμάτη δηλώνει ότι ο ΠΙΣ θα μπορούσε τουλάχιστον να επιβάλει ένα γερό πρόστιμο σε αυτούς τους «γιατρούς», όμως ούτε αυτό δεν το έκαναν.

Ερωτηθείσα σχετικά, η κ. Μαυρομμάτη σχολίασε ότι «δεν μπορούμε να δώσουμε στη δημοσιότητα τα ονόματα αυτών των γιατρών. Τουλάχιστον για τις δύο ιατρούς που έχει ανακληθεί η ειδικότητα, έπρεπε ο ΠΙΣ να δημοσιεύσει τα ονόματα τους. Αυτές εξέταζαν για τέσσερα χρόνια ασθενείς ως γενικοί ιατροί. Κανένας από αυτούς τους ασθενείς δεν ξέρει σήμερα ότι πήγε σε κάποιο γιατρό που θεωρείτο γενικός γιατρός ενώ δεν ήταν».

Σημειώνεται ότι για την ανανέωση άδειας στο μητρών ιατρών του ΠΙΣ και για να εξασκούν το επάγγελμα οι γιατροί, απαιτείται ετήσια συνδρομή €200. Παρόλα αυτά, «κανένας στον ΠΙΣ δεν τους ρωτά πού είναι το ιατρείο τους, τι κάνουν στο ιατρείο, πόσους ασθενείς εξετάζουν, τι σεμινάρια παρακολούθησαν», υποδεικνύει η κ. Μαυρομμάτη. 

Ακόμη, η άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος είναι η ίδια για όλους, αναφέρει, καθώς δεν γράφει πάνω αν ο γιατρός έχει άδεια να εξασκεί την ιατρική σαν παιδίατρος, δερματολόγος, ογκολόγος κλπ.

Ζητούν εκσυγχρονισμό νόμου για εγγραφή ιατρών

Πρόσφατα κατατέθηκε στη Βουλή πρόταση νόμου, από το μέλος της Ιατρικής Ασπίδας και βουλευτή Μαρίνο Μουσσιούτα μαζί με τον βουλευτή Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, η οποία αφορά στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του περί εγγραφής ιατρών νόμου. 

Συγκεκριμένα, η πρόταση προβλέπει την αναβάθμιση όσον αφορά τη σύνθεση του Ιατρικού Συμβουλίου και με άτομα τα οποία δεν ανήκουν στην ιατρική κοινότητα. Και το ΙΣΚ να έχει περισσότερες αρμοδιότητες από αυτές που έχει σήμερα.

Στην συνεδρία της Επιτροπής Υγείας όπου συζητήθηκε το εν λόγω θέμα, η έφορος του ΙΣΚ είχε πει ότι σαν Ιατρικό Συμβούλιο είχαν επισκεφθεί τη Μάλτα και την Ιρλανδία για να δουν πώς λειτουργεί η αρμόδια αρχή εκεί.

Όπως αναφέρει η κ. Μαυρομμάτη, «και στην Ιρλανδία και στην Μάλτα τα ιατρικά συμβούλια δεν απαρτίζονται μόνο από γιατρούς, αλλά και από άλλα άτομα, όπως ένας απλός πολίτης. Ο λόγος είναι για να υπάρχει περαιτέρω αμεροληψία υπέρ των ασθενών. Ο επηρεαζόμενος, δηλαδή ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει και να έχει λόγο σε μία απόφαση του ιατρικού συμβουλίου. Το μέλημα είναι να διασφαλίζει ότι όλοι οι γιατροί που εξασκούν το επάγγελμα, το εξασκούν προς όφελος των ασθενών».

«Στην συνεδρία της Επιτροπής Υγείας δεν δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος στην ομάδα να εξηγήσει και να αναφερθεί στις καταγγελίες που έχουν γίνει σε περιπτώσεις ιατρών, με αποτέλεσμα τα μέλη της Επιτροπής να μην γνωρίζουν τα περιστατικά αυτά. Αναμένουμε τα μέλη της Επιτροπής να δείξουν το ανάλογο ενδιαφέρον και να μας καλέσουν ξανά σε συνεδρία ώστε να μπορέσει η ομάδα να εξηγήσει τους λόγους και τα περιστατικά των καταγγελιών, και η Επιτροπή να μπορεί να έχει μία καθαρή εικόνα όσον αφορά την ανάγκη για ψήφιση υπέρ της πρότασης νόμου που κατατέθηκε από την ομάδα μας», προσθέτει.

Σύμφωνα με την κ. Μαυρομμάτη, «αυτό που λέει ο ΠΙΣ είναι ότι τα χέρια τους είναι δεμένα λόγω της νομοθεσίας. Αυτό είναι ψέμα. Η νομοθεσία τους δίνει όλα τα εργαλεία για να μπορούν να επιβάλουν τιμωρία. Υπάρχει το πειθαρχικό αδίκημα. Πρέπει να το δουν από πλευράς πειθαρχικού αδικήματος».

 «Για μένα είναι το μεγαλύτερο έγκλημα το οποίο συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Κύπρο. Το να γνωρίζεις ότι ένας γιατρός ασκεί ιατρικές πράξεις για τις οποίες δεν έχει τα προσόντα να ασκεί, θέτει σε μεγάλο κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων και το επιτρέπουν αυτό», τονίζει. 

Τακτικός έλεγχος και εκπαίδευση ιατρών

Ανάμεσα στους στόχους της Ιατρικής Ασπίδας είναι και ο έλεγχος όσον αφορά τους ιατρούς.

«Δηλαδή, να γίνεται συχνά έλεγχος το τι κάνουν αυτοί οι ιατροί στα ιατρεία τους. Δεν μπορούν να δουλεύουν ανενόχλητοι και να κάνουν ό,τι θέλουν στα ιατρεία τους», σημειώνει.

Ακόμη, η Ιατρική Ασπίδα ζητά να γίνεται επαναξιολόγηση των γιατρών όπως γίνεται και στο εξωτερικό. «Δηλαδή κάθε ορισμένα χρόνια, συνήθως στα 3 ή 5 χρόνια να γίνεται επαναξιολόγηση. Διορίζονται ορισμένοι γιατροί να επαναξιολογήσουν τους άλλους γιατρούς αν όντος οι ιατρικές τους γνώσεις επαρκούν για αυτά που κάνουν. Αυτό δεν γίνεται στην Κύπρο», δηλώνει.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα