ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στη βουλή τα νομοσχέδια για αύξηση της άδειας μητρότητας

23 Φεβρουαρίου 2024, 05:42

images

Στη βουλή κατατέθηκαν δύο νομοσχέδια για την αύξηση της άδειας μητρότητας στις 22 εβδομάδες από τις 18 εβδομάδες.

Τα νομοσχέδια τιτλοφορούνται «ο περί Προστασίας της Μητρότητας (Τροποποιητικός Νόμος) του 2024» και «ο περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Τροποποιητικός) (Αρ.1) Νόμος του 2024.

Όπως αναφέρεται, σκοπός των δύο νομοσχεδίων, για τα οποία έγραψε το YgeiaWatch, είναι η τροποποίηση των βασικών νόμων, ώστε να επεκτείνεται η περίοδος της άδειας και του επιδόματος μητρότητας από 18 σε 22 εβδομάδες για τον πρώτο τοκετό, ή σε περίπτωση απόκτησης πρώτου παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας για τον πρώτο τοκετό. Επίσης, σε περίπτωση απόκτησης παιδιού μέσω υιοθεσίας, η περίοδος της άδειας και του επιδόματος μητρότητας επεκτείνεται από 16 σε 20 εβδομάδες.

Επιπρόσθετα, αναφέρεται, το δικαίωμα σε άδεια και επίδομα μητρότητας επεκτείνεται μέχρι 8 εβδομάδες στις περιπτώσεις μητέρων, των οποίων το βρέφος νοσηλεύεται σε θερμοκοιτίδα λόγω πρόωρου τοκετού, είτε νοσηλεύεται λόγω άλλου προβλήματος υγείας μετά τον τοκετό.

Οι διατάξεις των νομοσχεδίων τυγχάνουν εφαρμογής και σε σχέση με την μισθωτή που βρίσκεται σε άδεια μητρότητας κατά την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του νόμου.

Με βάση την εκτίμηση της αναλογιστικής μελέτης που έγινε για την επέκταση της άδειας μητρότητας στις 22 εβδομάδες, το ύψος της δαπάνης κοστολογήθηκε στα €4,1 εκατ. εώς €4,4 εκατ. ετησίως ή 0,04% των ασφαλιστικών αποδοχών. Τονίζεται ότι από τα αποτελέσματα της μελέτης, δεν επηρεάζεται η βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων με την υλοποίηση της ρύθμισης αυτής.

Σημειώνεται ότι τα νομοσχέδια συζητήθηκαν στο πλαίσιο της συνεδρίας του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου και εγκρίθηκαν την Τετάρτη από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως δήλωσε ο Υπ. Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, αναμένεται ότι θα επωφεληθούν περίπου 5.000 νέες εργαζόμενες μητέρες σε ετήσια βάση, ενώ δικαιούχες για την αυξημένη άδεια μητρότητας θα είναι και όλες οι νέες μητέρες που απέκτησαν πρόσφατα το πρώτο παιδί τους και κατά την έγκριση του νομοσχεδίου δεν θα έχουν ολοκληρώσει την αξιοποίηση των 18 εβδομάδων της υφιστάμενης διάρκειας της άδειας μητρότητας, στις οποίες θα προστεθούν οι τέσσερις εβδομάδες αυξημένης διάρκειας της άδειας μητρότητας.

Σημείωσε ακόμη ότι η αύξηση της άδειας μητρότητας θα συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της συμφιλίωσης μεταξύ της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής και θα επιτρέψει στις νέες εργαζόμενες μητέρες να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κοντά στα παιδιά τους κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους.

Τα δύο νομοσχέδια αναμένεται να συζητηθούν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας και ακολούθως να τεθούν στην Ολομέλεια της βουλής προς ψήφιση.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα