ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εγκρίθηκε η αύξηση άδειας μητρότητας στις 22 εβδομάδες

21 Φεβρουαρίου 2024, 12:46

images

Υλοποιείται η προγραμματική θέση της Κυβέρνησης για αύξηση της άδειας μητρότητας από τις 18 στις 22 εβδομάδες και εφόσον εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων θα επηρεάσει άμεσα χιλιάδες νέες εργαζόμενες μητέρες.

Το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή συνεδρίαση ενέκρινε Νομοσχέδιο, που ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για την αύξηση της άδειας μητρότητας από τις 18 στις 22 εβδομάδες, το οποίο θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή ώστε να συζητηθεί στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή και να προωθηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο Υπ. Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, το νομοσχέδιο προνοεί αύξηση της διάρκειας της άδειας μητρότητας από τις 18 στις 22 εβδομάδες για το πρώτο παιδί μέσω τοκετού ή παρένθετης μητέρας και από τις 16 στις 20 εβδομάδες για το πρώτο παιδί μέσω υιοθεσίας, ενώ επίσης αυξάνεται η επιπρόσθετη άδεια μητρότητας λόγω νοσηλείας του βρέφους μετά τη γέννηση από τις έξι  στις οκτώ εβδομάδες. 

Αναμένεται ότι θα επωφεληθούν περίπου 5.000 νέες εργαζόμενες μητέρες σε ετήσια βάση, ενώ σημειώνεται ότι δικαιούχες για την αυξημένη άδεια μητρότητας θα είναι και όλες οι νέες μητέρες που απέκτησαν πρόσφατα το πρώτο παιδί τους και κατά την έγκριση του Νομοσχεδίου δεν θα έχουν ολοκληρώσει την αξιοποίηση των 18 εβδομάδων της υφιστάμενης διάρκειας της άδειας μητρότητας, στις οποίες θα προστεθούν οι τέσσερις εβδομάδες αυξημένης διάρκειας της άδειας μητρότητας.

Κατά την ετοιμασία του νομοσχεδίου διενεργήθηκε αναλογιστική μελέτη που επιβεβαίωσε ότι το οικονομικό κόστος ανταποκρίνεται στις δυνατότητες του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ διενεργήθηκε κοινωνικός διάλογος και διαμορφώθηκε συναίνεση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων που τοποθετήθηκαν θετικά.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει με συνέπεια την ανθρωποκεντρική πολιτική για την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει λάβει λαϊκή εντολή, σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας και τις δυνατότητες της οικονομίας. 

Σημείωσε ακόμη ότι η αύξηση της άδειας μητρότητας θα συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της συμφιλίωσης μεταξύ της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής και θα επιτρέψει στις νέες εργαζόμενες μητέρες να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κοντά στα παιδιά τους κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους.

Σχετικά Άρθρα