ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σταθερά τα επίπεδα γονιμότητας στην Κύπρο

15 Ιουνίου 2023, 06:00

images

Σταθερά παραμένουν τα επίπεδα γονιμότητας στην Κύπρο από το 2018 έως το 2021, την ίδια ώρα που γίνονται βήματα για την διευκόλυνση των ζευγαριών που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης με την οικονομική κάλυψη από το ΓεΣΥ.

Σύμφωνα με την έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας «Η Κύπρος σε αριθμούς» του 2022, το ποσοστό γονιμότητας στην Κύπρο παραμένει σε σταθερά επίπεδα από το 2018 (1.3%) μέχρι το 2021 (1.4%).

Όσον αφορά τις γεννήσεις, παρουσιάζουν σταδιακή αύξηση από το 2018 (9.329 γεννήσεις) μέχρι το 2021 (10.309).

Προς την ένταξη εξωσωματικής γονιμοποίησης στο ΓεΣΥ

Σημειώνεται ότι την κάλυψη του κόστους του πρώτου κύκλου εξωσωματικής θεραπείας γονιμοποίησης με τουλάχιστον €5000 από το ΓεΣΥ, συμφώνησε το Υπουργείο Υγείας, έπειτα από πρόταση του βουλευτή Χαράλαμπου Πάζαρου, ενώ αναμένεται η έγκριση του ποσού από το Υπουργείο Οικονομικών.

Όπως ανέφερε ο βουλευτής ΔΗΣΥ Πάφου κ. Πάζαρος στο YgeiaWatch, η πρόταση που υπέβαλε στη Βουλή για τη συμπερίληψη των εξωσωματικών θεραπειών στο ΓεΣΥ, αγκαλιάστηκε θερμά από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και έτυχε θετικής ανταπόκρισης και από το Υπουργείο Υγείας.

Συνεπώς, «οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και έχουμε καταλήξει σε συγκεκριμένη πρόταση. Κατόπιν έρευνας του υπουργείου υγείας, είναι εφικτό να συμπεριληφθεί σε πρώτη φάση, ο πρώτος κύκλος εξωσωματικής θεραπείας με την επιχορήγηση του ποσού των €5.000- μίνιμουμ», ανέφερε.

Παρόλα αυτά, η εισήγηση στάλθηκε προς το Υπουργείο Οικονομικών και είναι υπό εξέταση στην παρούσα φάση, καθώς αναμένεται η απάντηση από το υπουργείο.

«Ευελπιστώ πως η απάντηση του Υπ. Οικονομικών θα είναι θετική και πως θα υλοποιηθεί η πρόταση μου για ένταξη των εξωσωματικών θεραπειών στο ΓεΣΥ, σε πρώτη φάση ο πρώτος κύκλος εξωσωματικής θεραπείας, με την επιχορήγηση του ποσού των €5.000- μίνιμουμ»,  ανέφερε ο κ. Πάζαρος.

Σημειώνει, επίσης, ότι για την εξωσωματική γονιμοποίηση το ΓεΣΥ καλύπτει μέχρι 3 προσπάθειες από €2500 για την κάθε μία και επιχορηγεί τις ενέσεις, τη φύλαξη ωαρίων κ.ά.

Το ζήτημα που τίθεται είναι το γεγονός ότι ένα ζευγάρι μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσει σε 4 ή περισσότερες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Ο κ. Πάζαρος εξήγησε ότι μία εξωσωματική μπορεί να κοστίσει από €8 χιλ. έως €10 χιλ. Επομένως, τα ζευγάρια εάν προβούν σε μία εξωσωματική θεραπεία είναι πολύ πιθανόν ότι θα το κάνουν μόνο μία φορά.

Επί του παρόντος, αυτό που ζητούν αρχικά, είναι τουλάχιστον η πρώτη προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης να παρέχεται δωρεάν.

Όπως δήλωσε, η διαδικασία αυτή θα γίνεται με κάποια κριτήρια (π.χ. οικονομικά κριτήρια), τα οποία δεν έχουν οριστεί ακόμη.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι «στην Κύπρο υπολογίζεται πως ποσοστό 5% υποβάλλεται σε θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης και σε θεραπείες υπογονιμότητας, ποσοστό ψηλό για τα δεδομένα του τόπου μας. Στόχος είναι να ενταχθούν σταδιακά όλες οι εξωσωματικές θεραπείες στο ΓεΣΥ», πρόσθεσε.

Ακόμη, ο μέσος όρος γεννήσεων στην Κύπρο ανέρχεται στο 1,3%. Ως εκ τούτου η Κύπρος αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας και υπογεννητικότητας.

Κοινωνικό πρόβλημα η υπογονιμότητα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 15 Ιουνίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρει ότι ένα στα τέσσερα ζευγάρια παγκοσμίως εκτιμάται ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες όσον αφορά τη σύλληψη ή/και τον τοκετό. 

Σημειώνεται ότι η υπογονιμότητα δεν είναι μόνο πρόβλημα δημόσιας υγείας αλλά είναι και κοινωνικό πρόβλημα που πλήττει τόσο τις γυναίκες, όσο και τους άντρες. Για αυτό το λόγο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει καλέσει τις χώρες της ΕΕ να διασφαλίσουν το δικαίωμα των ζευγαριών στην καθολική πρόσβαση σε αγωγές γονιμότητας.

Στις λύσεις που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας συγκαταλέγονται οι τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART). Πρόκειται για ιατρικές αγωγές που αφορούν τόσο τα ωάρια της γυναίκας, όσο και το σπέρμα του άντρα. Μία από τις πλέον διαδεδομένες τέτοιες τεχνικές είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF).

Ειδικότερα, οι ART επεμβαίνουν σε ανθρώπινους ιστούς και κύτταρα. Οι κανόνες της ΕΕ έχουν κατοχυρώσει μια εναρμονισμένη ρυθμιστική προσέγγιση όσον αφορά τους ιστούς και τα κύτταρα σε ολόκληρη την Ευρώπη («οδηγία για τους ιστούς και τα κύτταρα»).

Η νομοθεσία αυτή διασφαλίζει ότι εφαρμόζονται υψηλά πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας σε όλη την ΕΕ, όταν ασθενείς υποβάλλονται σε αγωγή γονιμότητας.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει και χρηματοδοτεί την επιστημονική έρευνα για την υπογονιμότητα και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, επιδιώκοντας πιο αποτελεσματικές θεραπευτικές αγωγές και καλύτερα αποτελέσματα για όσους ευελπιστούν να αποκτήσουν το πρώτο (ή το δεύτερο και πλέον) παιδί τους.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα