ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σιωπηλή πανδημία η μικροβιακή αντοχή

10 Δεκεμβρίου 2023, 06:00

images

Σε μία διαχρονική σιωπηλή πανδημία, εξελίσσεται η μικροβιακή αντοχή, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμώξεων, Δρ. Γεώργιο Πετρίκκο, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προειδοποιεί ότι αν δεν ληφθούν μέτρα μέχρι το 2050, η μικροβιακή αντοχή θα  προκαλεί 10 εκατ. θανάτους τον χρόνο.

Η «Εποχή του Τέλους των Αντιβιοτικών» θα γίνει  ένας πραγματικός εφιάλτης εάν συνεχίσει η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών και η έλλειψη ορθολογισμού στην χρήση τους, αφού με την ανάπτυξη και διασπορά των πολυανθεκτικών μικροβίων στο περιβάλλον, το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής θα χειροτερεύει συνεχώς, σύμφωνα με τον γιατρό.

Όπως προειδοποιεί ο ΠΟΥ, τρία σημαντικά δεδομένα χαρακτηρίζουν το φαινόμενο της μικροβιακής αντοχής στη σύγχρονη εποχή και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για περαιτέρω καθυστέρηση στη δραστηριοποίηση της διεθνούς κοινότητας και κάθε χώρας σε πολιτικό, επιστημονικό και κοινωνικό επίπεδο.

 Στις μέρες μας η μικροβιακή αντοχή αποτελεί μία διαχρονική κρίση δημόσιας υγείας, τόσο στις αναπτυσσόμενες, όσο και στις ανεπτυγμένες χώρες.

«Διανύουμε την εποχή της ΠανΑντοχής, αφού σε αρκετές χώρες, ασθενείς εμφανίζουν λοιμώξεις από βακτήρια ανθεκτικά σε όλα σχεδόν τα διαθέσιμα αντιβιοτικά και συχνά πεθαίνουν από αυτές», αναφέρει ο ειδικός.

Προσθέτει ότι ανθεκτικά βακτήρια στα τελευταία διαθέσιμα αντιβιοτικά για τη θεραπεία απειλητικών για τη ζωή λοιμώξεων , έχουν επιμολύνει το περιβάλλον και τα ζώα και μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο μέσω της επαφής ή μέσω της τροφικής αλυσίδας.

 Όπως εξήγησε ο Δρ. Πετρίκκος, η κατανάλωση των αντιβιοτικών συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία της μικροβιακής αντοχής.

«Η επίδραση των αντιβιοτικών στις φυσιολογικές χλωρίδες του ανθρώπινου οργανισμού έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αλλά και την επικράτηση για μακρύ χρονικό διάστημα ανθεκτικών μικροβίων», τόνισε.

Παράλληλα είπε, η χρήση αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία, τη γεωργία και τις ιχθυοκαλλιέργειες έχει συμβάλει σημαντικά στην επιδείνωση του δυσάρεστου αυτού γεγονότος και μαζί με την κλιματική αλλαγή και τις μετακινήσεις των πληθυσμών, καθιστά την επίλυση του προβλήματος πιο δύσκολη .

Επηρεάζει αρνητικά η κλιματική αλλαγή

Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την επιδημιολογία των λοιμώξεων και την ανάπτυξη και διασπορά νέων πολυανθεκτικών ή την επανεμφάνιση παλαιών παθογόνων μικροβίων, είναι η κλιματική αλλαγή.

«Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπει ότι το 2023 θα είναι το θερμότερο ημερολογιακό έτος που έχει καταγραφεί και φαίνεται να είναι η πιο καυτή θερμοκρασία που έχει βιώσει ο πλανήτης μας εδώ και 125.000 χρόνια. Τα προβλεπτικά μοντέλα, ακόμα και με τα πιο ευοίωνα σενάρια, περιγράφουν ένα δυσοίωνο μέλλον σχετικά με την επιδημιολογία των λοιμώξεων», τονίζει.

Οι πολίτες, υπογραμμίζει ο Δρ. Πετρίκκος, θα πρέπει να ενημερωθούν ότι τα αντιβιοτικά δεν είναι ακίνδυνα φάρμακα αλλά χαρακτηρίζονται πολλές φορές από σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

«Η επανειλημμένη ή η εσφαλμένη λήψη αντιβιοτικών συμβάλλει στην αύξηση των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων.  Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της δραστικότητάς τους όταν τα χρειαστούμε κάποια στιγμή στο μέλλον. Η αυτοφαρμακία με αντιβιοτικά δεν αποτελεί υπεύθυνη χρήση των αντιβιοτικών» , διευκρίνισε. 

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, πολλές ασθένειες που εκδηλώνονται κατά τη χειμερινή περίοδο, αν και προκαλούν τα ίδια συμπτώματα, μπορεί να μην χρειάζονται την ίδια θεραπεία.

«Εάν σας είχε συνταγογραφηθεί από τον ιατρό αντιβιοτικό  για προηγούμενη ασθένεια από την οποία αποθεραπευτήκατε, είναι λογικό να θέλετε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο αντιβιοτικό εάν παρουσιάσετε ξανά παρόμοια συμπτώματα. Όμως, μόνο ο ιατρός που σας παρακολουθεί μπορεί να αποφασίσει εάν κάποια ασθένεια του χειμώνα απαιτεί θεραπεία με αντιβιοτικά», υποδεικνύει.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα