ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σε επίπεδα επιδημίας η παιδική παχυσαρκία στην Κύπρο

23 Μαρτίου 2022, 12:31

images

Ανησυχητικά είναι τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας στην Κύπρο φθάνοντας στο 43,6% για παιδιά ηλικίας 6-9 ετών, σύμφωνα με πρόσφατα αποτελέσματα που δόθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και αφορούν στην ανάλυση των τελευταίων μετρήσεων του 2020.

Το ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών ανέρχεται σε 14%.

Οι αριθμοί δόθηκαν από τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης για το «Εθνικό Πρόγραμμα Αριστοτέλης».

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηπαντέλας «η παιδική παχυσαρκία αφορά ένα από τα σημαντικότερα θέματα υγείας του τόπου μας αγγίζοντας τα επίπεδα επιδημίας».

Σύμφωνα και με το προφίλ Υγείας της Κύπρου για το 2021, που δημοσιεύτηκε από το Ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Υγείας σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η παιδική παχυσαρκία αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα Δημοσίας Υγείας για την Κύπρο στην παιδική ηλικία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2018 ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά από ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα ψηλά επίπεδα παιδικής παχυσαρκίας στην Κύπρο, είχε δώσει οδηγίες στους Υπουργούς Υγείας και Παιδείας για ολική αντιμετώπιση του προβλήματος και επίτευξη μείωσης αυτών των ανησυχητικών ποσοστών.

Ως εκ τούτου, με τον άμεσο διορισμό Συντονιστή Διατροφής Υπουργείου Υγείας από το Υπουργικό Συμβούλιο, οι δράσεις έχουν εντατικοποιηθεί στο μέγιστο. Η Κύπρος λαμβάνει μέρος στο πρόγραμμα επιτήρησης παιδικής παχυσαρκίας COSI τα τελευταία 10 χρόνια.

Προσθέτοντας, ο Υπ. Υγείας, ανέφερε ότι «ο τομέας Διατροφής σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο του 6ο γύρου COSI 2022,  συνεχίζει τις μετρήσεις με στόχο να συνεχιστεί η διάγνωση του προβλήματος, το οποίο λόγω και της πανδημίας ενδέχεται να παρουσιάσει επιδείνωση»

Δράσεις Υπουργείου Υγείας

Σύμφωνα με τον κ, Χατζηπαντέλα, οι δράσεις του Υπουργείου πέραν από τα κλασσικά προγράμματα Υγιεινού Προγεύματος, Μεσογειακά Γεύματα, διανομή φρούτων και λαχανικών, που είναι γνωστά σε όλους σας, επεκτάθηκαν σε πολλά διαδραστικά προγράμματα και σε δράσεις που αποσκοπούν στη διασφάλιση της Υγείας του κάθε πολίτη.

Ο κ. Χατζηπαντέλας έκανε εξίσου ιδιαίτερη αναφορά στο διαδραστικό πρόγραμμα «Γίνε και εσύ Πρεσβευτής Υγείας» που είναι σε εφαρμογή  από πέρυσι και απευθύνεται σε παιδιά δημοτικών σχολείων.

«Τον περασμένο Δεκέμβριο 2021 το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά λόγω πανδημίας με τη συμμετοχή παιδιών από  75 σχολεία. Προγραμματίζονται μέχρι το Μάιο άλλες τρείς διαδικτυακές ημερίδες για να καλυφθούν και άλλα σχολεία», συμπλήρωσε.

Επιπρόσθετα, ανακοινώθηκε σήμερα από τον υπουργό το διαδικτυακό παιχνίδι που θα είναι διαθέσιμο μέσω εφαρμογής σε κινητά, όπου τα παιδιά προτρέπονται να μάθουν να τρώνε καθημερινά 5 φρούτα και λαχανικά.

Ο τομέας της Διατροφής στοχεύει και σε αριθμό άλλων παρεμβατικών προγραμμάτων με στόχο την μείωση της παιδικής παχυσαρκίας, σημείωσε.

Ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία και θεσμοθέτηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Υπουργείου Υγείας, που ασχολείται με όλα τα θέματα που αφορούν την ποιότητα ζωής του ανθρώπου.

Το πρόγραμμα Αριστοτέλης , σε συνέχεια του προγράμματος COSI και την πλατφόρμα δεδομένων για την παχυσαρκία που εφαρμόζει το Υπουργείο Υγείας στα δημοτικά  σχολεία, «θα δώσει τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε την φυσική κατάσταση των παιδιών  και να δημιουργήσει πλατφόρμα δεδομένων για τα επίπεδα άθλησης των παιδιών μας και την ευαισθητοποίηση τους στο χώρο αυτό».

Καταλήγοντας ο Υπ. Υγείας εξέφρασε την ελπίδα ότι όλες αυτές οι δράσεις θα συμβάλλουν στο να έχουμε παιδιά συνειδητοποιημένα που θα γίνουν αυριανοί ενήλικες γεμάτοι Υγεία.

«Είναι η καλύτερη επένδυση που μπορούμε να προσφέρουμε στο τόπο μας», είπε.

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα