ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σε εφαρμογή δελτίο υγείας για μαθητές που συμμετέχουν σε αγώνες

28 Ιουνίου 2023, 13:23

images

Το Υπουργικό Συμβούλιο, στη σημερινή του συνεδρία υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ενέκρινε το δελτίο υγείας για μαθητές που συμμετέχουν σε αθλητικούς αγώνες, σχολικούς αθλητικούς αγώνες, ως αναγκαία προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους. Το δελτίο θα μπει σε εφαρμογή το 2024.

Αυτό ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι η απόφαση αυτή «επιλύει ένα χρόνιο πρόβλημα που συνεπαγόταν θέματα ασφάλειας και υγείας των παιδιών».

Συνεπώς, είπε, «δεν θα μπορεί να συμμετέχει κανένας μαθητής, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε σχολικούς αγώνες χωρίς να έχει το δελτίο υγείας».

Ανέφερε ότι η καταβολή του ποσού για το δελτίο υγείας θα γίνεται από το ΥΠΑΝ αφού έχει προηγηθεί ο αναγκαίος διάλογος με όλους τους φορείς τους οποίους αφορά το θέμα και το Υπουργείο θα είναι έτοιμο να αρχίσει την υλοποίηση του μέτρου αυτού από το 2024.

Το κόστος ανέρχεται στο μισό εκατομμύριο συνολικά για την επόμενη φάση, το οποίο σιγά σιγά θα μειώνεται, εξήγησε η Υπουργός γιατί τα παιδιά που θα συμμετέχουν στους αγώνες θα βγάζουν μια φορά ανά τριετία την κάρτα «έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι όποιος συμμετέχει στους αγώνες δεν διατρέχει απολύτως κανένα κίνδυνο».

Το μέτρο θα εφαρμοστεί από το 2024, εξήγησε, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει πολύ περιορισμένος αριθμός μαθητών που συμμετέχουν ή συμμετείχαν λόγω του ότι κάποιοι γονείς έπαιρναν τα παιδιά για τον έλεγχο αυτό με δικά τους έξοδα.

Αυτή τη στιγμή ενθαρρύνονται όλοι όσοι οι εκπαιδευτικοί τους κρίνουν ότι είναι ικανοί να συμμετέχουν, ακόμη και από πολύ μικρή ηλικία σε αγώνες, να έχουν το δελτίο υγείας, πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα αν οι γονείς θα μπορούν να παίρνουν τα παιδιά τους στο δικό τους παιδίατρο, απάντησε βεβαίως, προσθέτοντας ωστόσο ότι μια σειρά εξετάσεων δεν αφορά μόνο τους παιδίατρους αλλά και άλλους, όπως γίνεται με τους αθλητές στο επαγγελματικό αθλητισμό.

Κληθείσα να σχολιάσει την άρνηση, όπως ανέφερε δημοσιογράφους, να παρασχεθεί συνοδός για το θερινό σχολείο για τον μικρό Αντώνη που έδωσε μάχη για τη ζωή, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει εγκρίνει την παροχή συνοδού πλήρως για όλη τη σχολική χρονιά. «Το θερινό σχολείο ήταν κάτι καινούργιο το οποίο βλέπουμε και εμείς με το Υπουργείο Υγείας», πρόσθεσε.

 



Σχετικά Άρθρα