ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σε 19 δήμους και 255 κοινότητες ο κοινωνικός λειτουργός της γειτονιάς

13 Απριλίου 2026, 06:00

images

Σε ευρεία κλίμακα εφαρμόζεται το πρόγραμμα «Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς» σε ολόκληρη την Κύπρο, σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μαρίνου Μουσιούττα σε κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή του ΔΗΣΥ Νίκου Γεωργίου.

Το πρόγραμμα παρουσιάζεται ως καινοτόμος κοινωνική μεταρρύθμιση που στοχεύει στην άμεση στήριξη των πολιτών και στην ενίσχυση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Όπως αναφέρεται, μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί Μνημόνια Συνεργασίας που καλύπτουν 19 δήμους και 255 κοινότητες, στις οποίες εφαρμόζεται το πρόγραμμα στην πράξη.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία υπογραφής νέων Μνημονίων Συνεργασίας με δήμους και συμπλέγματα κοινοτήτων, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί βάσει του περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης Νόμου του 2022.

Σε επίπεδο στελέχωσης, το πρόγραμμα υλοποιείται παγκύπρια από 28 Κοινωνικούς Λειτουργούς και 10 Επόπτες.

Αναλυτικά, στην επαρχία Λευκωσίας υπηρετούν 6 Κοινωνικοί Λειτουργοί και 5 Επόπτες, στην επαρχία Λεμεσού 9 Κοινωνικοί Λειτουργοί και 2 Επόπτες, στην επαρχία Λάρνακας 6 Κοινωνικοί Λειτουργοί και 1 Επόπτης, στην επαρχία Πάφου 3 Κοινωνικοί Λειτουργοί και 1 Επόπτης και στην επαρχία Αμμοχώστου 4 Κοινωνικοί Λειτουργοί και 1 Επόπτης.

Από την έναρξη του προγράμματος τον Απρίλιο του 2023 μέχρι και τον Νοέμβριο του 2025, οι Κοινωνικοί Λειτουργοί της Γειτονιάς έχουν κληθεί και έχουν εξυπηρετήσει περίπου 3.700 περιπτώσεις, παρέχοντας υπηρεσίες στήριξης ή και άλλες παρεμβάσεις.

Η κατανομή των περιστατικών ανά επαρχία καταγράφεται ως εξής: 674 περιπτώσεις στη Λευκωσία, 1.321 στη Λεμεσό, 823 στη Λάρνακα, 396 στην Αμμόχωστο και 469 στην Πάφο.

Σε ό,τι αφορά τη φύση των περιστατικών, οι Κοινωνικοί Λειτουργοί διαχειρίζονται κυρίως περιπτώσεις μονήρων ατόμων ή οικογενειών που αντιμετωπίζουν ψυχοκοινωνικά προβλήματα, ζητήματα στέγασης όπως αστεγία ή ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης.

Επίσης προβλήματα οικονομικής διαχείρισης νοικοκυριού, θέματα ψυχικής υγείας, ανάγκες φροντίδας, καθώς και καθοδήγηση για επιδόματα που αφορούν το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες και την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας.

Σύμφωνα με τον Υπουργό παράλληλα, το πρόγραμμα λειτουργεί σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και άλλες κυβερνητικές και μη κυβερνητικές υπηρεσίες και φορείς.

 Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί προβαίνουν σε άμεσο χειρισμό περιστατικών και διασύνδεση των πολιτών με υπηρεσίες ψυχικής υγείας, κοινοτικά κέντρα, κέντρα υγείας, σχολεία, την Αστυνομία, μέσω του θεσμού του Αστυνομικού της Γειτονιάς, καθώς και με τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σε ό,τι αφορά την περαιτέρω ενίσχυση και εξέλιξη του θεσμού, προγραμματίζονται συγκεκριμένες δράσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της λειτουργίας, της προσβασιμότητας και της αποτελεσματικότητας του προγράμματος.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η συνεχής επιμόρφωση των Κοινωνικών Λειτουργών, ώστε να ανταποκρίνονται πιο αποτελεσματικά στις ανάγκες της κοινωνίας, η ενίσχυση της παρουσίας τους στις τοπικές κοινότητες μέσω δράσεων, σεμιναρίων και συμμετοχής σε εκδηλώσεις, καθώς και η τακτική αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών, με στόχο τον εντοπισμό αδυναμιών και την εφαρμογή διορθωτικών ενεργειών.

Το πρόγραμμα παρουσιάζεται ως ένας μηχανισμός άμεσης παρέμβασης σε κοινωνικά ζητήματα σε τοπικό επίπεδο, με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής πρόνοιας και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών.

Επισυνάπτεται η απάντηση του Υπουργού Εργασίας

Επισυνάπτεται η απάντηση του Υπουργού Εργασίας.pdf

Σχετικά Άρθρα