ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σ. Μιχαήλ, ΟΑΥ: Βιώσιμο το ΓεΣΥ μέχρι το 2031

16 Φεβρουαρίου 2024, 05:18

images

Διαβεβαιώσεις ότι το Γενικό Σχέδιο Υγείας είναι βιώσιμο μέχρι το 2031, δίνει ο πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Σταύρος Μιχαήλ.

Σε παρουσίασή του στην επιτροπή υγείας, στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού του Οργανισμού για το 2024, ο κ. Μιχαήλ ανακοίνωσε ότι τον Δεκέμβριο του 2023, ολοκληρώθηκε η δεύτερη αναλογιστική μελέτη που εκπονήθηκε από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (International Labor Organization, ILO) τα αποτελέσματα οποίας επιβεβαιώνουν ότι το ταμείο του ΓεΣΥ είναι χρηματοοικονομικά βιώσιμο μέχρι και το 2031. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, το ταμείο του ΓεΣΥ είναι χρηματοοικονομικά βιώσιμο για την περίοδο 2022-2031 βάσει των υφιστάμενων ποσοστών για τις εισφορές που προβλέπονται στον νόμο.

Το προβλεπόμενο αποθεματικό του Ταμείου του ΓεΣΥ μπορεί να καλύψει δαπάνες τουλάχιστον τριών μηνών καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου 2022-2031, που συνάδει με τις βέλτιστες πρακτικές, για διατήρηση αποθεματικού το ύψος του οποίου να καλύπτει πέραν των δύο μηνών πληρωμές μέχρι την πλήρη σταθεροποίηση του ΓεΣΥ.

Το ταμείο είναι βιώσιμο σε όλα τα σενάρια και τεστ ευαισθησίας, παρά τον σχετικά υψηλό βαθμό αβεβαιότητας που σχετίζεται με ορισμένα σενάρια/τεστ.

«Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι γίνεται συνετή διαχείριση των πόρων και ο Οργανισμός προβαίνει στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα του Ταμείου. Το 2023 έχει κλείσει με πραγματικό πλεόνασμα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαήλ, ο Οργανισμός βρίσκεται σε διαδικασία οριστικοποίησης συμφωνίας με το ILO για διεξαγωγής τρίτης αναλογιστικής μελέτης για την περίοδο 2022-2031, η οποία θα ολοκληρωθεί το Φεβρουάριο 2025.

Διαπραγματεύσεις για καινοτόμα φάρμακα

Παράλληλα, ο κ. Μιχαήλ ανέφερε ότι ο οργανισμός προβαίνει σε διαπραγματεύσεις με τη φαρμακοβιομηχανία για τη σύναψη Συμφωνιών Ελεγχόμενης Εισόδου (ΣΕΕ) για καινοτόμα φάρμακα για την ένταξή τους στο ΓεΣΥ.

«Κατά το 2023 ολοκληρώθηκαν ΣΕΕ για 45 φαρμακευτικά προϊόντα οι οποίες εξασφάλισαν κατά μέσο όρο πέραν του 30% μείωση από τις αντίστοιχες χοντρικές τιμές. Ο προγραμματισμός για το 2024 περιλαμβάνει τη διαδικασία διαπραγματεύσεων με τη φαρμακοβιομηχανία θα συνεχιστεί και εντός του 2024 με στόχο την επίτευξη ΣΕΕ για το μέγιστο δυνατό αριθμό καινοτόμων φαρμάκων», σημείωσε.

Όπως ενημέρωσε την επιτροπή ο Προέδρος του ΟΑΥ, κατά το 2023 ολοκληρώθηκε επαναδιαπραγμάτευση των τιμών αποζημίωσης για 56 προϊόντα του καταλόγου Ζ ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις με τον Σύνδεσμο προμηθευτών για τη δημιουργία σφαιρικού προϋπολογισμού και εφαρμογή μέτρων συγκράτησης της δαπάνης.

Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός εξασφαλίζει με διαγωνισμούς και διαχειρίζεται 625 φαρμακευτικά προϊόντα 930 ιατροτεχνολογικά προϊόντα και υγειονομικά είδη για εξωνοσοκομειακή φροντίδα.

Για το 2024, ετοιμάζεται νομικό πλαίσιο που να επιτρέπει τη εφαρμογή «open house» σε εκείνες τις περιπτώσεις αναλωσίμων/ιατροτεχνολογικών προϊόντων και υγειονομικών ειδών που οι ανάγκες των ασθενών δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν με ένα προϊόν».

Έλεγχος και εποπτεία συστήματος

Ο κ. Μιχαήλ αναφέρθηκε και στον έλεγχο και την εποπτεία της λειτουργίας του Συστήματος εξηγώντας ότι  ο Οργανισμός προβαίνει σε έλεγχο απαιτήσεων για σκοπούς ανίχνευσης απάτης και κατάχρησης.

Αναφορικά με την τήρηση των υποχρεώσεων των παροχέων μέχρι σήμερα, ο Οργανισμός προχώρησε στις ακόλουθες ενέργειες:

(α) Στον τερματισμό της σύμβασης, είτε άμεσα είτε κατόπιν αναστολής της σύμβασης και ολοκλήρωσης ενδελεχούς διερεύνησης, ενός προσωπικού ιατρού, έξι ειδικών ιατρών, ενός φαρμακοποιού, ενός κλινικού εργαστηρίου, ενός κλινικού ψυχολόγου, ενός οδοντίατρου για λόγους που αφορούν παράβαση των συμβατικών και/ή νομικών υποχρεώσεων τους (εκ των οποίων εντός του 2023, τρεις ειδικοί ιατροί).

(β) Στον τερματισμό της σύμβασης, για λόγους που αφορούν την ανάκληση της άδειας λειτουργείας από αρμόδιους φορείς (Έφορο Κλινικών Εργαστηρίων, Έφορο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, Φαρμακευτικές Υπηρεσίες), ενός φαρμακοποιού, δύο ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, δεκατεσσάρων κλινικών εργαστηρίων, εκ των οποίων τα τρία κλινικά εργαστήρια συμμορφώθηκαν με τις υποχρεώσεις τους, ανέκτησαν την άδεια λειτουργίας τους και επανεντάχθηκαν στο ΓεΣΥ.

(γ) Στην αναστολή της σύμβασης, ενός προσωπικού ιατρού, πέντε ειδικών ιατρών, δύο νοσηλευτών και ενός ιδιωτικού νοσηλευτηρίου για τους οποίους σχετική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

(δ) Στην άρση της αναστολής της σύμβασης και επαναφορά στο ΓεΣΥ, τεσσάρων ειδικών ιατρών και ενός κλινικού εργαστηρίου κατόπιν ολοκλήρωσης διερεύνησης εναντίον τους δεδομένου ότι δεν διαπιστώθηκε διάρρηξη της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ του Οργανισμού και εκείνων, δυνάμει της σύμβασης (εκ των οποίων εντός του 2023, τέσσερις (4) ειδικοί ιατροί).

(ε) Στην άρση της αναστολής της σύμβασης και επαναφορά στο ΓεΣΥ, ενός ειδικού ιατρού για σκοπούς συμμόρφωσης του Οργανισμού με ενδιάμεσο προσωρινό διάταγμα του Δικαστηρίου σε αστική αγωγή.

Στο πλαίσιο των υπό αναφορά ελέγχων και/ή ενεργειών του, ο Οργανισμός κατήγγειλε στην Αστυνομία εννέα παροχείς, των οποίων η σύμβαση είτε τερματίστηκε είτε αναστάλθηκε και εκκρεμεί διερεύνηση από τον Οργανισμό, ώστε να διερευνηθεί η ενδεχόμενη διάπραξη ποινικών αδικημάτων. Σημειώνεται ότι, για τον ένα εκ των εννέα παροχέων που καταγγέλθηκαν στην Αστυνομία, ο Οργανισμός ενημερώθηκε ότι ολοκληρώθηκε η ποινική διερεύνηση και ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας προχώρησε σε ποινική δίωξη (εκ των οποίων εντός του 2023, ένα νοσηλευτήριο).

Ιατρικός έλεγχος τεκμηρίωσης παραπομπής για ΜRI/MRA

Όπως ανέφερε ο κ. Μιχαήλ, ο Οργανισμός προέβη σε ιατρικό έλεγχο και επιθεώρηση 500 ιατρικών επισκέψεων σε ειδικούς ιατρούς με ειδικότητα στην Νευροχειρουργική, Νευρολογία και Ορθοπεδική, σε σχέση με επαναλαμβανόμενες παραπομπές για Μαγνητική Τομογραφία (MRI) ή/και Μαγνητική Αγγειογραφία (MRA).

Στόχος της έρευνας ήταν ο εντοπισμός αδικαιολόγητων παραπομπών και η θέσπιση νέων κανόνων και περιορισμών για αποτροπή της κατάχρησης.

Σύμφωνα με τον ΟΑΥ, εντός του 2023, έχουν ξεκινήσει  21 διερευνήσεις Ειδικών Ιατρών [(4) Νευροχειρουργοί, (5) Νευρολόγοι και (12) Ορθοπεδικοί]. Έχουν ολοκληρωθεί 3 διερευνήσεις και έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους €2800. Οι υπόλοιπες υποθέσεις είναι στο τελικό στάδιο για λήψη απόφασης.

Επιτόπιοι έλεγχοι

Την ίδια ώρα, ο κ. Μιχαήλ σημείωσε ότι πραγματοποιήθηκαν επιτόπιες επισκέψεις στις εγκαταστάσεις των παροχέων υπηρεσιών φροντίδας υγείας στο πλαίσιο ελέγχου τήρησης των υποχρεώσεων των παροχέων υπηρεσιών φροντίδας υγείας.

Όπως τόνισε ο κ. Μιχαήλ ο Οργανισμός προέβη σε μικρής κλίμακας επιτόπιες επισκέψεις λόγω υποστελέχωσης. «Με την πλήρωση εντός του 2024 των πρόσθετων θέσεων που έχουν εγκριθεί, προγραμματίζεται η εντατικοποίηση των επιτόπιων ελέγχων», είπε.

Καλλιέργεια κουλτούρας

Τέλος ο κ. Μιχαήλ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της καλλιέργειας κουλτούρας τόσο των δικαιούχων όσο και τον παροχεών. 

Σύμφωνα με τον κ, Μιχαήλ ο Οργανισμός προβαίνει σε ενημερωτικές δράσεις που αποσκοπούν στην ενημέρωση όλων των στοχευόμενων ακροατηρίων του για το ΓεΣΥ, με στόχο την καλλιέργεια νοοτροπίας για ορθή χρήση των υπηρεσιών που προσφέρει το ΓεΣΥ.

Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν ενημέρωση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (μέσω δελτίων τύπου, ανακοινώσεων, παρεμβάσεων ΟΑΥ, συνεντεύξεων, κ.α.) ενημέρωση μέσω των επίσημων λογαριασμών του ΟΑΥ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διενέργεια δημοσιογραφικών διασκέψεων, συνεδρίων για πάροχους, κ.α.

Επιπλέον, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), έχει τροχοδρομηθεί η ανάπτυξη ειδικής ιστοσελίδας (microsite), με τίτλο «Ο Οδηγός του Ασθενή», ο οποίος θα προσφέρει με εύκολο και  κατανοητό τρόπο πληροφόρηση και καθοδήγηση στους δικαιούχους για όλες τις υπηρεσίες που παρέχονται από το ΓεΣΥ, για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν για να τις εξασφαλίσουν, για την συνεισφορά που καταβάλλουν κατά την λήψη των υπηρεσιών, για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους στο ΓεΣΥ αλλά και εξειδικευμένες πληροφορίες για τους χρόνιους ασθενείς. Ο συγκεκριμένος ιστότοπος θα είναι διαθέσιμος στο κοινό τον Μάιο 2024.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα