ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ρύπανση και απάνθρωπες συμπεριφορές φέρνουν κυρώσεις σε εταιρείες

06 Ιουνίου 2023, 06:00

images

Κανόνες για την ενσωμάτωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην εταιρική διακυβέρνηση ενέκρινε την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και την επιβολή κυρώσεων στις εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με τους εν λόγω κανονισμούς.

Συγκεκριμένα, οι εταιρείες θα πρέπει να εντοπίζουν και, όπου χρειάζεται, να αποτρέπουν, να τερματίζουν ή να μετριάζουν τις αρνητικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων τους στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο περιβάλλον, όπως στην παιδική εργασία, τη δουλεία, την εκμετάλλευση της εργασίας, τη ρύπανση, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την απώλεια βιοποικιλότητας.

Θα πρέπει επίσης να παρακολουθούν και να αξιολογούν τον αντίκτυπο των εταίρων τους στην αλυσίδα αξίας, συμπεριλαμβανομένων όχι μόνο των προμηθευτών, αλλά και στο πλαίσιο της πώλησης, της διανομής, της μεταφοράς, της αποθήκευσης, της διαχείρισης απορριμμάτων και άλλων τομέων.

Σημειώνεται ότι οι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν σε εταιρείες με έδρα στην ΕΕ, ανεξάρτητα από τον κλάδο τους, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, με περισσότερους από 250/1000 εργαζομένους και παγκόσμιο κύκλο εργασιών άνω των 40/150 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και σε μητρικές εταιρείες με περισσότερους από 500 εργαζομένους και παγκόσμιο κύκλο εργασιών άνω των €150 εκατ.

Θα συμπεριληφθούν επίσης εταιρείες εκτός ΕΕ με κύκλο εργασιών μεγαλύτερο από €150 εκατ., με προϋπόθεση τουλάχιστον €40 εκατ. του τζίρου τους να προέρχονται από την ΕΕ.

Η εισηγήτρια Lara Wolters μετά την ψηφοφορία στην ολομέλεια, ανέφερε ότι «η θέση του Κοινοβουλίου αποτελεί σημείο καμπής στην κυρίαρχη νοοτροπία για τον ρόλο τον εταιρειών στην κοινωνία. Η νομοθεσία για την εταιρική ευθύνη θα πρέπει να διασφαλίσει ότι στο μέλλον θα έχουμε εταιρείες που μεταχειρίζονται τους ανθρώπους και το περιβάλλον με τρόπο υγιή, και όχι εταιρείες που κερδοσκοπούν με πρακτικές καταστροφής του περιβάλλοντος και εκμετάλλευσης».

Πρόσθεσε ότι «οι περισσότερες εταιρείες παίρνουν στα σοβαρά το ρόλο που διαδραματίζουν στις ζωές των ανθρώπων και στο περιβάλλον, και θα τις βοηθήσουμε με αυτή τη ‘νομοθεσία για δίκαιη επιχειρηματικότητα΄. Ταυτόχρονα, θα αποκόψουμε τις λίγες μεγάλες εταιρείες που δρουν με νοοτροπία Άγριας Δύσης, περιφρονώντας τους κανόνες».

Καθήκον φροντίδας για τους διευθυντές 

Προστίθεται ότι οι εταιρείες θα πρέπει να εφαρμόσουν ένα μεταβατικό σχέδιο για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5°C.

Όσον αφορά μεγάλες εταιρείες με περισσότερους από 1000 υπαλλήλους, η επίτευξη των στόχων του σχεδίου θα έχει αντίκτυπο στη μεταβλητή αμοιβή των διευθυντών (π.χ. μπόνους).

Οι νέοι κανόνες θα απαιτούν επίσης από τις εταιρείες να συνεργάζονται με όσους επηρεάζονται από τις δραστηριότητές τους, συμπεριλαμβανομένων των ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον, να δημιουργήσουν μηχανισμό παραπόνων και να παρακολουθούν τακτικά την αποτελεσματικότητα της πολιτικής τους για τη δέουσα επιμέλεια.

Κυρώσεις και εποπτικός μηχανισμός

Σύμφωνα με τους κανονισμούς, οι εταιρείες που δεν συμμορφώνονται θα είναι υπεύθυνες για ζημιές και ενδέχεται να αντιμετωπίζουν κυρώσεις από τις εθνικές εποπτικές αρχές.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν μέτρα όπως την δημοσιοποίηση των στοιχείων τους, την απόσυρση των αγαθών μιας εταιρείας από την αγορά ή πρόστιμα τουλάχιστον 5% του καθαρού παγκόσμιου κύκλου εργασιών της.

Ακόμη, οι εταιρείες εκτός ΕΕ που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες θα αποκλειστούν από τις δημόσιες συμβάσεις στην ΕΕ.

Σύμφωνα με το κείμενο που εγκρίθηκε, οι νέες υποχρεώσεις θα ισχύουν μετά από 3 ή 4 χρόνια, ανάλογα με το μέγεθος και τον κύκλο εργασιών της εταιρείας, ενώ οι μικρότερες εταιρείες θα μπορούν να καθυστερήσουν την εφαρμογή των νέων κανόνων για ένα ακόμη έτος.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα