ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

RSV: Επικίνδυνος για μωρά, νήπια και ενήλικες μεγάλης ηλικίας

30 Δεκεμβρίου 2023, 06:00

images

Δεκάδες είναι οι ασθενείς με λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος που εισάγονται στα νοσοκομεία τις τελευταίες μέρες, με τους ειδικούς να υπογραμμίζουν κυρίως την αύξηση των περιστατικών που αφορούν παιδιά, ανάμεσα στα οποία κυριαρχεί η παρουσία του ιού RSV.

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) είναι ένας κοινός αναπνευστικός ιός που συνήθως προκαλεί ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να είναι επικίνδυνος για μωρά, νήπια και ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Ο ιός προσβάλλει τους μικρούς αεραγωγούς (σωλήνες που μετακινείται ο αέρας στο αναπνευστικό σύστημα) που ονομάζονται βρογχιόλια, δημιουργεί φλεγμονή και απόφραξη, με αποτέλεσμα την μη επαρκή μεταφορά του οξυγόνου.

Σύμφωνα με το  Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) o RSV μπορεί  να προκαλέσει πιο σοβαρές λοιμώξεις όπως βρογχιολίτιδα, φλεγμονή των μικρών αεραγωγών στον πνεύμονα, πνευμονία και λοίμωξη των πνευμόνων. Είναι η πιο κοινή αιτία βρογχιολίτιδας και πνευμονίας σε παιδιά ηλικίας κάτω του 1 έτους.

Ο RSV μπορεί να επηρεάσει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας και σχεδόν όλα τα παιδιά θα έχουν μολυνθεί με RSV μέχρι τα δύο τους έτη.

Ενώ οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπιες, ο ιός μπορεί να επιδεινώσει τις υπάρχουσες ιατρικές καταστάσεις και να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή.

Στην ΕΕ, τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ο RSV είναι υπεύθυνος για τη νοσηλεία περίπου 213,000 παιδιών κάτω των πέντε ετών, με ορισμένα να χρήζουν εντατικής θεραπείας, και περίπου 158,000 ενήλικες ετησίως.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) εκείνοι που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι τα πρόωρα βρέφη, τα βρέφη κάτω των έξι μηνών, άτομα άνω των 65 ετών και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή προϋπάρχουσες παθήσεις όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και οι παθήσεις των πνευμόνων.

Στην Κύπρο, 7 στα 10 παιδιά τα οποία νοσηλεύονται αυτή την περίοδο είναι με λοιμώξεις του αναπνευστικού με κυρίαρχη λοίμωξη τον ιό RSV.

Μιλώντας στο YgeiaWatch o διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Δρ Αβραάμ Ηλία τόνισε ότι τα νεογνά και βρέφη κάτω των 3 μηνών τα οποία δεν έχουν αναπτύξει ακόμη ανοσοποιητικό σύστημα θα πρέπει να μένουν περιορισμένα να μην έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα όταν είναι εφικτό.

«Αν ένα βρέφος αυτής της ηλικίας παρουσιάζει πυρετό πρέπει να οπωσδήποτε να εισαχθεί στο νοσοκομείο λόγω ανωριμότητας του ανοσοποιητικού του συστήματος. Όσο πιο μικρό είναι το παιδί τόσο πιο άσχημη κλινική εικόνα θα παρουσιάσει και θα χρειαστεί και περισσότερες μέρες νοσηλεία», πρόσθεσε.

Συμπτώματα RSV

Τα άτομα που έχουν μολυνθεί με RSV συνήθως εμφανίζουν συμπτώματα εντός 4 έως 6 ημερών μετά τη μόλυνση. Τα συμπτώματα της μόλυνσης από RSV συνήθως περιλαμβάνουν:

  • Καταρροή
  • Μείωση της όρεξης
  • Βήχα
  • Φτάρνισμα
  • Πυρετό
  • Συριγμό

Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως σταδιακά και όχι όλα ταυτόχρονα.

Σε βρέφη με RSV, τα μόνα συμπτώματα μπορεί να είναι ευερεθιστότητα, μειωμένη δραστηριότητα και δυσκολία στην αναπνοή.

Ωστόσο, τα σημάδια σοβαρής λοίμωξης από RSV που απαιτούν επείγουσα ιατρική φροντίδα συνδέονται με δυσκολία στην αναπνοή και πυρετό.

«Όταν ένα βρέφος ή παιδάκι εισαχθεί στο νοσοκομείο θα προχωρήσουμε σε εργαστηριακό έλεγχο και θα χορηγήσουμε την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή μέχρι να έχουμε αποτέλεσμα», ανέφερε ο Δρ. Ηλία.

Πώς εξαπλώνεται ο RSV

Ο RSV εξαπλώνεται από άτομο σε άτομο μέσω σωματιδίων και σταγονιδίων που απελευθερώνονται στον αέρα όταν ένα μολυσμένο άτομο αναπνέει, μιλά, βήχει ή φτερνίζεται.
Η στενή επαφή, όπως τα φιλιά από τους γονείς στα παιδιά, μπορεί επίσης να μεταδώσει τον ιό.

Ο RSV μπορεί επίσης να εξαπλωθεί όταν σταγονίδια του αναπνευστικού προσγειώνονται σε επιφάνειες που αγγίζουν άλλοι άνθρωποι.

Με αυτό τον τρόπο ο ιός μεταφέρεται στα χέρια και στη συνέχεια στον οργανισμό με το άγγιγμα στη μύτη, το στόμα ή τα μάτια.

Αυτός σύμφωνα με τους ειδικούς είναι και ο πιο κοινός τρόπος μετάδοσης σε βρέφη και μικρά παιδιά που αγγίζουν μολυσμένες επιφάνειες και παιχνίδια ή τα βάζουν στο στόμα τους.

Εν αναμονή για αδειοδότηση του εμβολίου

Το 2023, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε το πρώτο εμβόλιο RSV κατάλληλο για την προστασία βρεφών, καθώς και για ηλικιωμένα άτομα ωστόσο τώρα αναμένεται η αδειοδότηση τους.

«Πρόκειται για το πρώτο εγκεκριμένο από την ΕΕ εμβόλιο RSV που προστατεύει όχι μόνο τους ηλικιωμένους αλλά και τα βρέφη, ήδη από τη γέννηση τους», ανέφερε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα