Πυρκαγιά Λεμεσού: 100 χρόνια για να επανέλθει η φύση
25 Ιουλίου 2025, 07:10

Για τρίτη μέρα συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης στη Λεμεσό, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν αναζωπυρώσεις, σε μια τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές στην πρόσφατη ιστορία της Κύπρου, η οποία έχει μετατρέψει την ορεινή Λεμεσό σε κρανίου τόπο.
Με πάνω από 120 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης να έχουν γίνει στάχτη, ειδικοί προειδοποιούν πως η πλήρης αποκατάσταση της φύσης μπορεί να χρειαστεί περισσότερο από έναν αιώνα.
Η χλωρίδα, η πανίδα και οι προστατευόμενοι βιότοποι έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα.
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε από την πυρκαγιά, η οποία κατέκαψε μεγάλη έκταση στην ορεινή Λεμεσού, είναι ανυπολόγιστη.
Εκτιμούν ότι για να αρχίσει η φύση η χλωρίδα και πανίδα να επανέρχεται μπορεί να χρειαστούν και 100 χρόνια, ειδικά τα πεύκα.
Σύμφωνα με το Κέντρο Αριστείας Ερατοσθένης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο βασίστηκε σε δορυφορική εικόνα χαμηλής ανάλυσης, η εκτιμώμενη καμένη έκταση ανέρχεται σε περίπου 120 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Η μεγαλύτερη και καταστροφικότερη
Ο πρώην διευθυντής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Μάκρος Τράγκολας, μιλώντας στη StockWatch, ανέφερε ότι «πρόκειται για τη μεγαλύτερη και την πιο καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στην Κύπρο».
Ο κ. Τράγκολας απέδωσε την τεράστια καταστροφή που έγινε στους δυνατούς ανέμους, λέγοντας ότι «εν ριπή οφθαλμού η πυρκαγιά προσέλαβε ανεξέλικτες διαστάσεις με αποτέλεσμα οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις δεν μπορούσαν να την περιορίσουν».
Σημείωσε ότι «ο άνεμος είναι το πλέον καθοριστικό στοιχείο σε μια πυρκαγιά».
Τόνισε επίσης ότι «για να επανέλθει η άγρια βλάστηση όπως είναι οι σχοινιές και οι λατσιές μπορεί να χρειαστούν 6 με 7 χρόνια για να αρχίσουν και πάλι να φυτρώνουν, νοουμένου όμως ότι θα έχουμε βροχές. Τα πεύκα όμως για να ξαναφυτρώσουν και να επανέλθουν στο σημείο που ήταν, μπορεί να περάσουν και πάνω από 100 χρόνια».
Σύμφωνα με τον κ. Τράγκολα στην ορεινή περιοχή Λεμεσού δεν υπάρχουν αντιπυρηνικές ζώνες διότι τα περισσότερα τεμάχια γης είναι ιδιωτικά και οι ιδιοκτήτες των περιουσιών δεν επιτρέπουν να περάσει αντιπυρηνική ζώνη από την περιουσία τους.
Ανυπολόγιστη η ζημιά
Ο βουλευτής των Οικολόγων και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, μιλώντας επίσης στη StockWatch, εξήγησε ότι είναι η πρώτη πιο μεγάλη φωτιά μετά τις φωτιές που είχαμε κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής.
Τόνισε ότι «η ζημιά που προκλήθηκε είναι τεράστια και δεν μπορεί να κοστολογηθεί αυτή τη στιγμή».
Σημείωσε ότι «αυτό που θα πρέπει άμεσα να γίνει είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της διάβρωσης που θα προκληθεί με τις πρώτες βροχές λόγω του ότι κάηκε η βλάστηση, η περιοχή έγινε κρανίου τόπος, έτσι όταν θα βρέξει οι σπόροι και όλα τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στην επιφάνεια του εδάφους θα εξαφανιστούν, ενδεχομένως μάλιστα να καταλήξουν και στη θάλασσα».
Επανέλαβε ότι «άμεσα πριν να ξεκινήσουν οι πρώτες βροχές να γίνουν τα αντιδιαβρωτικά έργα ώστε να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει αναγέννηση της φύσης».
Παράλληλα είπε ότι «θα μπορούσαν να φυτευτούν δέντρα και βλάστηση».
Κάηκαν σημαντικοί βιότοποι
Η διευθύντρια του BirdLife Cyprus Μέλπω Αποστολίδου, ανέφερε στη StockWatch ότι έχουν χαθεί σημαντικοί βιότοποι από τις φλόγες που κατέστρεψαν τα πάντα.
«Στην περιοχή η οποία ήταν σημαντικής φυσικής αξία υπήρχαν φυσικοί βιότοποι και φωλιές διάφορων αρπακτικών όπως είναι ο σπιζαετός (Aquila fasciata) και η Αετογερακίνα (Buteo rufinus)».
Σημείωσε ότι «το μόνο ενθαρρυντικό αν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε έτσι, είναι ότι δεν υπήρχαν νεογέννητα στις φωλιές τη συγκεκριμένη αυτή χρονική περίοδο».
Εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο να κινδυνεύσουν οι γύπες που απελευθερώθηκαν πριν δύο ημέρες, οι οποίοι τις πρώτες μέρες είναι προσγειωμένοι στην περιοχή του Λιμνιάτη.
Τόνισε ότι βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με την υπηρεσία θύρας, ενώ είναι έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όταν ξεκινήσει η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.
Πάει βουλή η πυρκαγιά
Στο μεταξύ τρεις κοινοβουλευτικές επιτροπές, Εσωτερικών, Γεωργίας και Περιβάλλοντος, σε κοινή συνεδρία στις 5 Αυγούστου στην παρουσία των αρμόδιων υπουργών Γεωργίας και Εσωτερικών και όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, αναμένεται να αναζητήσουν ευθύνες εάν και εφόσον υπάρχουν, για τις διαστάσεις που έχει πάρει η πυρκαγιά.
Της Ηρώς Ευθυμίου
Tags: Περιβάλλον, πυρκαγιές, φωτιά