ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς αλλάζει από 1η Φεβρουαρίου η έκδοση παραπεμπτικών

30 Ιανουαρίου 2024, 08:00

images

Αλλάζει από την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου ο τρόπος έκδοσης των παραπεμπτικών από τους γιατρούς του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) σε μια προσπάθεια του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) να μειωθούν οι λίστες αναμονής.

Συγκεκριμένα, με την προσθήκη ενός πεδίου στο λογισμικό του ΓεΣΥ, οι γιατροί θα μπορούν να επιλέξουν την σήμανση για επείγον παραπεμπτικό ή για μη επείγον παραπεμπτικό όταν αφορά εξέταση ρουτίνας.

Σημειώνεται ότι η κατηγοριοποίηση σε επείγοντα παραπεμπτικά ή παραπεμπτικά ρουτίνας, θέμα που έχει προωθηθεί από την τέως Υπ. Υγείας, Πόπη Κανάρη, θα γίνεται βάσει πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών που θα προωθήσει ο ΟΑΥ στους συμβεβλημένους με το σύστημα γιατρούς.

Μιλώντας στο YgeiaWatch, η Προϊστάμενη του Τμήματος Διαχείρισης Συστήματος Πληροφορικής του ΟΑΥ, Δρ. Αντωνία Χατζηχάννα, ανέφερε ότι την ίδια ώρα θα δοθεί μια βασική οδηγία ότι τα επείγοντα παραπεμπτικά πρέπει να εκτελούνται εντός δέκα ημερών».

«Θα κυκλοφορήσουν κάποιες γενικές οδηγίες από τον Οργανισμό όπως τα επείγοντα παραπεμπτικά να δεσμεύονται εντός 10 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία έκδοσής τους. Αυτές θα είναι γενικές οδηγίες. Δεν θα υπάρχουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα προς το παρόν, όμως ο Οργανισμός θα παρακολουθεί την εξέλιξη και το πόσο γρήγορα ή όχι δεσμεύονται τα παραπεμπτικά τα οποία φέρουν την σήμανση ‘’επείγοντα’’ »

Όπως ανέφερε η Δρ Χατζηχάννα, μέσω της αναβάθμισης αυτής οι δικαιούχοι που χρήζουν άμεσης παρακολούθησης, θα επωφεληθούν αφού θα μπορούν να επισκεφθούν τον ειδικό ιατρό σε μικρότερο διάστημα.

«Σίγουρα θα βοηθήσει αφού πλέον οι δικαιούχοι που κατέχουν ένα επείγον παραπεμπτικό θα μπορούν να έχουν ‘’ανεπίσημη προτεραιότητα’’ για να μπορούν να εξετάζονται σε μικρότερο χρονικό διάστημα από ότι πριν. Θεωρούμε ότι και οι ειδικοί γιατροί θα συνεργαστούν όταν αναγνωρίζουν ότι ένα δικαιούχο πρέπει να τον δουν άμεσα», είπε.

Άγνοια επιτρόπου ΓεΣΥ

Παράπονα για τη μη ενημέρωση από τον ΟΑΥ, εξέφρασε ο επίτροπος Εποπτείας ΓεΣΥ, δρ Χριστόδουλος Καϊσής αναφέροντας ότι «δεν είμαστε ενήμεροι για το τι πρόκειται να κάνουν και ποια θα είναι τα κριτήρια. Εδώ εμείς είμαστε για τις οποιεσδήποτε πράξεις, αποφάσεις και παραλήψεις του Οργανισμού και αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε τα κριτήρια που θα θέσουν για το επείγον και το μη επείγον παραπεμπτικό.

Αναβαθμίσεις από 1η Φεβρουαρίου

Παράλληλα, ο Οργανισμός προχωρά και σε άλλες αναβαθμίσεις μέσω του λογισμικού του συστήματος, με στόχο την ευκολότερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων του ΓεΣΥ.

Συγκεκριμένα από την 1η Φεβρουαρίου, οι δικαιούχοι θα μπορούν να εκτελούν τα επαναλαμβανόμενα παραπεμπτικά των εργαστηριακών τους εξετάσεων σε οποιοδήποτε εργαστήριο επιλέγουν.

Μέχρι σήμερα ένα επαναλαμβανόμενο παραπεμπτικό για εργαστηριακές εξετάσεις μπορούσε να δεσμευτεί μόνο από ένα εργαστήριο.

«Αν δεσμευόταν δηλαδή μια φορά από κάποιο εργαστήριο και αφορούσε για παράδειγμα 6 επαναλήψεις, τότε έπρεπε να γίνουν όλες από το ίδιο εργαστήριο. Τώρα με την αλλαγή που θα γίνει, θα βοηθηθούν οι δικαιούχοι που μετακινούνται σε άλλες πόλεις ή δεν είναι ευχαριστημένοι με τον παροχέα εργαστηρίων αφού θα μπορούν να επισκέπτονται όποιο εργαστήριο επιθυμούν», εξήγησε η Δρ. Χατζηχάννα.

Περεταίρω, μέσα από αναβαθμίσεις του λογισμικού του ΓεΣΥ, δεν θα χρειάζεται πλέον να ανατρέξει στο ιστορικό του δικαιούχου και να βρει τις εκτελέσεις των συνταγών του.

«Μέχρι σήμερα την υπό ενότητα φαρμακευτική αγωγή τη διαχειριζόταν ο προσωπικός γιατρός κι έβαζε χειροκίνητα τα φάρμακα του δικαιούχου. Πλέον με αυτόματο τρόπο το σύστημα θα ενημερώνει την ενότητα της φαρμακευτικής αγωγής και θα εμφανίζονται τα φάρμακα που έλαβε ο δικαιούχος κατά τους τελευταίους 6 μήνες».

Μία άλλη προσθήκη που αφορά τους δικαιούχους είναι ότι από τη 1η Φεβρουαρίου θα μπορούν να βλέπουν τον αντικαταστάτη τους προσωπικού τους ιατρού στις μηχανές αναζήτησης του συστήματος πληροφορικής του ΓεΣΥ.

«Εάν ο δικαιούχος ανατρέξει στην ιστοσελίδα του ΓεΣΥ και αναζητήσει τον προσωπικό του γιατρό ή οποιοδήποτε προσωπικό γιατρό θα μπορεί να βλέπει και τους αντικαταστάτες τους. Ή ένας δικαιούχος που έχει συνδεδεμένο το αρχείο του και έχει πρόσβαση στην πύλη δικαιούχων όταν την επισκέπτεται θα εμφανίζεται προσωπικός του γιατρός και αν υπάρχει αντικαταστάτης θα εμφανίζεται και το όνομα του αντικαταστάτη» εξήγησε.

Τέλος από την ερχόμενη Πέμπτη και στο πλαίσιο των αναβαθμίσεων, οι γιατροί θα έχουν τη δυνατότητα να ακυρώνουν και παραπεμπτικά που έχουν εκδώσει. Σύμφωνα με τη Δρ. Χατζηχάννα, μέχρι σήμερα του δινόταν η δυνατότητα να ακυρώσουν συνταγές.

«Για παράδειγμα αν κάνουν κάποιο λάθος για παράδειγμα στη διάγνωση ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο χρειάζεται να ακυρώσουν κάποιο παραπεμπτικό προς ειδικούς γιατρούς ή άλλους επαγγελματίες υγείας ή εργαστηριακές εξετάσεις κοκ πλέον θα μπορούν να το ακυρώνουν μέσω του συστήματος και δεν θα χρειάζεται να κάνουν αίτημα στον Οργανισμό».

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα