ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΠτΔ: Θα γίνει η αλλαγή για αποστολές ασθενών στο εξωτερικό

07 September 2023, 10:49

images

Η αλλαγή που θα αφορά τη διαδικασία αποστολής ασθενών στο εξωτερικό, θα γίνει, υπογράμμισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του σήμερα στους δημοσιογράφους, και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι σε σχέση με το ΓΕΣΥ και τις αποστολές ασθενών στο εξωτερικό, ο κόσμος φοβάται ότι θα δημιουργηθούν ζητήματα γραφειοκρατίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η αλλαγή θα γίνει, προβλέπεται στον νόμο, θα εφαρμοστεί όταν είμαστε βέβαιοι ότι μπορεί να εφαρμοστεί».

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, «είχα κάνει και σχετική δήλωση και αναφέρθηκα σε ένα πολύ μικρό ποσό που θα μπορεί να μείνει στο Υπουργείο Υγείας για έκτακτα περιστατικά. Αν δούμε ότι προκύπτει πρόβλημα, ακριβώς για να μη χαθούν ζωές να μπορεί να εξυπηρετηθούν από το συγκεκριμένο κονδύλι».

Επεσήμανε ότι» η εφαρμογή του νόμου θα γίνει και θα μεταφερθεί ολόκληρο το ποσό σε σχέση με τις αποστολές ασθενών όταν νιώσουμε και δούμε στην πράξη ότι λειτουργεί κάτω από τον ΟΑΥ».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι το περισσότερο μέρος του ποσού αυτού «θα μεταφερθεί στον ΟΑΥ. Ακριβώς επειδή υπάρχει η έγνοια, η ανησυχία, μέχρι να δουλέψει αυτό, μέχρι να είμαστε βέβαιοι ότι δουλεύει, υπάρχει το συγκεκριμένο ποσό, το οποίο διαχρονικά είναι στο Υπουργείο Υγείας και είναι υπό την αρμοδιότητα του εκάστοτε Υπουργού Υγείας».

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Υπ. Υγείας, Πόπη Κανάρη δήλωσε ότι ο ΟΑΥ ανέλαβε τις ευθύνες για την αγορά των φαρμάκων, αποφορτίζοντας το Υπ. Υγείας.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, η κ. Κανάρη σημείωσε ότι κατά τη σύσκεψη στο προεδρικό για τους οδικούς χάρτες που αφορούν το ΓεΣΥ, «λέχθηκε ότι μέσω της επιτροπής ονομαστικών αιτημάτων, αγοράζονται καινοτόμα φάρμακα αξίας εκατομμυρίων και αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει, ήταν κάτι που εντόπισε και ο ΥΠΟΙΚ. Θα πρέπει να μειωθούν αισθητά τα αιτήματα».

«Ανέλαβε ο ΟΑΥ να δώσει περισσότερα λεφτά, να διπλασιάσει τα λεφτά στον προϋπολογισμό για την αγορά των καινοτόμων φαρμάκων και να μην τα αγοράζουμε εμείς», επεσήμανε.

 Γ.Χ.

Σχετικά Άρθρα