ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ψηφίζουν κονδύλια για Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας

21 Μαρτίου 2024, 11:31

images

Τίθεται το απόγευμα ενώπιον της ολομέλειας της βουλής, ο προϋπολογισμός της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας (ΕΑΗΥ) για το 2024.

Σκοπός του νόμου που προτείνεται, είναι η έγκριση του προϋπολογισμού της ΕΑΗΥ για τη διενέργεια πληρωμής από το ταμείο της αρχής ποσού ύψους €5,7 εκατ. για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024.

Ο προϋπολογισμός της ΕΑΗΥ για το έτος 2024 είναι ισοσκελισμένος και προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €5,7 εκατ. και συνολικά έσοδα του ίδιου ύψους, τα οποία προέρχονται κυρίως από κρατική χορηγία (€1,3 εκατ.), από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (€1,4 εκατ.), καθώς και από Ανταγωνιστικά Προγράμματα (€13 εκατ.).

Οι δαπάνες της ΕΑΗΥ για το έτος 2024 αφορούν κυρίως στα ακόλουθα:

-Αποδοχές προσωπικού (€258,7 χιλ.).

-Λειτουργικές δαπάνες (€228,8 χιλ.).

-Συντηρήσεις και επιδιορθώσεις (€17 χιλ.).

-Εκπαίδευση προσωπικού/συνέδρια (€61,2 χιλ.).

-Συμβουλευτικές υπηρεσίες (€379,7 χιλ.).

-Άλλα έργα και σχέδια (€3 εκατ.).

-Αγορά εξοπλισμού (€1,7 εκατ.).

-Μη προβλεπόμενες δαπάνες και αποθεματικό (€50 χιλ.).

Ηλεκτρονική εφαρμογή για κινητά

Σύμφωνα με την έκθεση της κοινοβουλευτικής επιτροπής υγείας, ο πρόεδρος της ΕΑΗΥ ενημέρωσε μεταξύ άλλων την επιτροπή για τις δράσεις τις οποίες προγραμματίζει να υλοποιήσει η ΕΑΗΥ εντός του 2024, περιλαμβανομένης της προκήρυξης διαγωνισμού για τη δημιουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, η οποία θα επιτρέπει την άμεση πρόσβαση κάθε πολίτη στα δεδομένα υγείας του.

Επιπροσθέτως, διευκρίνισε ότι το ύψος των κονδυλίων που εξασφαλίζει η ΕΑΗΥ από ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά προγράμματα είναι τετραπλάσιο από το ύψος της κρατικής χορηγίας που λαμβάνει.  Καταληκτικά, ανέφερε ότι έχει τροχοδρομηθεί η πλήρωση δέκα μόνιμων θέσεων στην ΕΑΗΥ.

Διευκρινιστικές ερωτήσεις

Στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού, μέλη της επιτροπής υπέβαλαν διευκρινιστικές ερωτήσεις και ζήτησαν περαιτέρω ενημέρωση για επιμέρους ζητήματα τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

-Το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η υλοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα και τις υπηρεσίες που πρόκειται να προσφέρει στους πολίτες.

-Το χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου θα λειτουργήσει ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας.

-Κατά πόσο πρόσωπα τα οποία δεν είναι δικαιούχοι του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓΕΣΥ), όπως πολίτες κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή πολίτες τρίτης χώρας οι οποίοι διαμένουν ή επισκέπτονται τη Δημοκρατία, θα έχουν πρόσβαση σε προσωπικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας.

-Τις δυσκολίες τις οποίες ενδεχομένως αντιμετωπίζει η ΕΑΗΥ στην υλοποίηση του έργου της.

-Τις έντεκα νέες μόνιμες θέσεις που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό της ΕΑΗΥ.

Εξοικονομήσεις από ηλεκτρονική υγεία

Ο πρόεδρος της ΕΑΗΥ τόνισε ότι η καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής υγείας στη Δημοκρατία θα επιτρέψει εξοικονομήσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ και σημείωσε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

-Όσον αφορά την ηλεκτρονική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, έχει εξασφαλιστεί η έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών και αναμένεται έγκριση από το Συμβούλιο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καθώς και τελικός έλεγχος των σχετικών εγγράφων από το Γενικό Λογιστήριο, ώστε να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη του λογισμικού.  Πρόκειται για αυτόνομο σύστημα το οποίο στη συνέχεια θα μετατραπεί σε διαλειτουργικό.  Η πρώτη φάση του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός περιόδου οκτώ μηνών, ενώ η δεύτερη φάση εντός περιόδου δεκαοκτώ μηνών.

-Η ηλεκτρονική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα αποτελεί τον προπομπό του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, ο οποίος θα περιλαμβάνει και την περίληψη ασθενούς.  Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί η δομή του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας και να αρχίσει η σταδιακή εφαρμογή του.  Όσον αφορά τους δικαιούχους του ΓΕΣΥ, τα δεδομένα υγείας τους πρέπει να μεταφερθούν στο νέο λογισμικό από το ηλεκτρονικό σύστημα που διατηρεί ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, με τον οποίο η ΕΑΗΥ διατηρεί καλή συνεργασία.

-Ο περί Ηλεκτρονικής Υγείας Νόμος, με τον οποίο συστάθηκε η ΕΑΗΥ, έχει ως επίκεντρο τον ασθενή ανεξάρτητα αν είναι δικαιούχος του ΓΕΣΥ, πολίτης κράτους μέλους της ΕΕ ή πολίτης τρίτης χώρας.

-Η ΕΑΗΥ είναι αρμόδια για εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων στη Δημοκρατία και αναπόφευκτα αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό, όπως κάθε προσπάθεια για αλλαγή.

-Η ΕΑΗΥ βρίσκεται στη διαδικασία πρόσληψης ειδικών επιστημόνων για την υλοποίηση των ανταγωνιστικών προγραμμάτων που έχει αναλάβει.

Ο πρόεδρος και το μέλος της επιτροπής βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού , τάχθηκαν υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου σε νόμο για την κατά νόμο έγκριση του προϋπολογισμού της ΕΑΗΥ για το έτος 2024.

Τα μέλη της επιτροπής βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις και το μέλος της βουλευτής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος , επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν επί των προνοιών του νομοσχεδίου κατά τη συζήτησή του ενώπιον της ολομέλειας του σώματος.

Γ.Χ.

Σχετικά Άρθρα