ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ψηφίζεται σήμερα ο ελλειμματικός προϋπολογισμός του ΟΚΥπΥ

29 Φεβρουαρίου 2024, 06:00

images

Προς ψήφιση στην ολομέλεια της βουλής οδηγείται σήμερα ο ελλειμματικός προϋπολογισμός του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας( ΟΚΥπΥ) για το 2024.

Μετά και τις γραπτές και προφορικές απαντήσεις που δόθηκαν από τους εκπροσώπους του Οργανισμού στους βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας στο πλαίσιο της έκτακτης συνεδρίας της επιτροπής την περασμένη Δευτέρα, οι βουλευτές του ΔΗΣΥ τάχθηκαν υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου σε νόμο για έγκριση του προϋπολογισμού ενώ οι βουλευτές του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια του σώματος.

Συγκεκριμένα, η ηγεσία του ΟΚΥπΥ ανακοίνωσε το σχέδιο δράσης του Οργανισμού τονίζοντας ότι προσπάθειά τους είναι η μεγιστοποίησή των εσόδων και η μείωση των εξόδων με σκοπό τη οικονομική βιωσιμότητα.

Το σχέδιο δράσης το οποίο στάλθηκε στα Υπουργεία Υγείας και οικονομικών αποτελεί μέρος του αιτήματος του Οργανισμού για επέκταση της κρατικής χορηγίας και αφού υπογραφεί από όλα τα μέρη, θα υποβληθεί για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του ΟΚΥπΥ προβλέπει έσοδα €661,08 εκατ. την ώρα που οι συνολικές δαπάνες προβλέπονται να ανέλθουν σε €761,83 εκατ.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, προβλέπονται έσοδα €15,15 εκατ. από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, €45,83 εκατ. από την παροχή εξωνοσοκομειακής φροντίδας, €230,61 εκατ. από υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας, €12,69 εκατ. από εγγραφές ασθενών στους προσωπικούς ιατρούς και παιδιάτρους του ΟΚΥπΥ, €126 εκατ. από τον ΟΑΥ για φάρμακα, €98,51 εκατ. από άλλες υπηρεσίες καθώς και έσοδα από κρατική χορηγία για αναπτυξιακές δαπάνες ύψους €6,98 εκατ. Επίσης τα έσοδα του Οργανισμού προέρχονται από Υπηρεσίες Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (ΥΓΟΣ) , Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσίες προς αρμόδιες αρχές ύψους €125,3 εκατ.

Οι προϋπολογιζόμενες δαπάνες του ΟΚΥΠΥ για το έτος 2024 αφορούν κυρίως αποδοχές προσωπικού ύψους €94,31 εκατ., παροχή κινήτρων σε γιατρούς και κλινικές ύψους €11,92 εκατ.,  πληρωμές ωρομίσθιου προσωπικού €46,54 εκατ., και λειτουργικές δαπάνες ύψους  €197,14 εκατ.

Επιπλέον άλλα €16,68 εκατ. αφορούν σε συντηρήσεις και επιδιορθώσεις, €281,64 εκατ. σε συμβουλευτικές υπηρεσίες, €29,74 εκατ. για αγορά σταθερών και κινητών μηχανημάτων, €27 εκατ. για αγορά μηχανολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Τέλος €62,36 εκατ. αφορούν την ανέγερση, επέκταση και βελτίωση των κτιρίων.

 Στο πλαίσιο της έκτακτης συνεδρίας της Επιτροπής, οι εκπρόσωποι του ΟΚΥπΥ παρουσίασαν το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του αναπτυξιακού προϋπολογισμού του Οργανισμού και ειδικότερα την επέκταση και την ανακαίνιση των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥΠΥ, ώστε αυτά να καταστούν ανταγωνιστικά προς τον ιδιωτικό τομέα.

Μεταξύ άλλων, τα αναπτυξιακά έργα περιλαμβάνουν την επέκταση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, την αναβάθμιση του ΤΑΕΠ των Γενικών Νοσοκομείων Λάρνακας και Πάφου, την αναβάθμιση του Μακάριου Νοσοκομείου και την ανέγερση του νέου κέντρου ψυχικής υγείας.

Σύμφωνα με τον ΟΚΥπΥ, στον προϋπολογισμό 2024 δεν παρουσιάζονται νέες θέσεις ιατρών, επειδή στον προϋπολογισμό 2023 υπάρχουν 476 θέσεις ιατρικών λειτουργών εκ των οποίων οι 322 είναι συμπληρωμένες και οι 154 είναι κενές, οι οποίες μπορούν να συμπληρωθούν το 2024.

Σε ότι αφορά το θέμα της μετατροπής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) από ανοικτού τύπου που είναι τώρα σε κλειστού τύπου (8 κλίνες), ο Οργανισμός ενημέρωσε ότι το θέμα θα μελετηθεί και θα ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις.

Για την μετατροπή της Μονάδας σε ΜΕΘ κλειστού τύπου (8 κλίνες), απαιτείται η πρόσληψη τουλάχιστον 4- 5 Ιατρών Εντατικολόγων και ενίσχυση με άλλους 12 Νοσηλευτές.

Τέλος σύμφωνα με την ηγεσία του ΟΚΥπΥ, στο Αναπτυξιακό πλάνο του Οργανισμού για Μακάρειο Νοσοκομείο, περιλαμβάνεται η δημιουργία νέας Παιδονευρολογικής Κλινικής με σύγχρονες προδιαγραφές. Στο πλάνο, περιλαμβάνεται επίσης και η δημιουργία ΤΑΕΠ Παίδων, Κλινική Γενετικής και Σπάνιων Νοσημάτων και Κλινική Εγκαυμάτων.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα