ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ναι μεν αλλά… για επέκταση χορηγίας προς ΟΚΥπΥ

23 Φεβρουαρίου 2024, 06:00

images

Yπέρ της παράτασης της κρατικής χορηγίας στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) τάσσεται το Υπουργείο Υγείας, ωστόσο πριν παρθούν τελικές αποφάσεις, η κυβέρνηση θα μελετήσει το σχέδιο δράσης του Οργανισμού για την τριετία 2024-2026.

«Είμαστε υπέρ της στήριξης του ΟΚΥπΥ γιατί αντιλαμβανόμαστε τους λόγους για τους οποίους δεν κατάφερε να υλοποιήσει το δικό του πλάνο, που έχουν να κάνουν κυρίως με την πανδημία, η οποία είχε καθυστερήσει κάπως τα πράγματα», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός μετά την χθεσινή συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Δαμιανό, η κρατική στήριξη δεν θα προχωρήσει χωρίς χρονοδιαγράμματα και προϋποθέσεις προσθέτοντας ότι «ο Οργανισμός θα πρέπει να μας βοηθήσει για να τον βοηθήσουμε, υλοποιώντας το τελικό Σχέδιο Δράσης, για το οποίο θα πρέπει να συμφωνήσουμε άμεσα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός κατέστησε σαφές ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια πρέπει να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες, τονίζοντας ότι σε αυτόν τον τομέα χρήζουν βελτίωσης.

«Αντιλαμβανόμαστε και συμφωνούμε όλοι ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι απαραίτητα για τον τόπο μας. Είναι τα δημόσια νοσηλευτήρια τα οποία θα στηρίξουν τον τόπο σε περιόδους κρίσεων πανδημιών, πολέμων και έκτακτων καταστάσεων. Πέραν όμως από αυτά, πρέπει να παρέχουν και υπηρεσίες στους πολίτες, οι οποίες να είναι υψηλού επιπέδου», υπογράμμισε.

Ελλείμματα λόγω…επενδύσεων

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΚΥπΥ, Μαρίνος Καλλής, ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι ο νόμος του 2017 λέει ότι το κράτος καλύπτει τυχόν ελλείμματα που θα έχει ο Οργανισμός για τα πρώτα 5 χρόνια της λειτουργίας του.

«Επειδή η πανδημία κράτησε περίπου δυο χρόνια και επειδή αργήσαμε κάπως να πραγματοποιήσουμε τις δράσεις τις αυτονόμησης όπως τις είχαμε προγραμματίσει και επειδή μπήκαμε και στο σχέδιο ανάκαμψης το οποίο λήγει το Μάιο του 2026 , ζητήσαμε ακόμα δύο χρόνια παράταση, έτσι ώστε να ταυτίσουμε την λήξη της χορηγίας με τη λήξη του σχεδίου ανάκαμψης για να διασφαλίσουμε τις κεφαλαιουχικές δαπάνες τις οποίες έχουμε ήδη τροχοδρομήσει».

Όπως υποστήριξε ο κ. Καλλής, το έλλειμμα που παρουσιάζεται αφορά κυρίως επενδύσεις, οι οποίες έπρεπε να γίνουν εδώ και δεκαετίες, όπως κτιριακές αναβαθμίσεις αλλά την ψηφιακή μετάβαση του Οργανισμού. «Δεν είναι ελλείμματα λόγω περισσότερων εξόδων από τα έσοδα», τόνισε.

Κανένα αίτημα στις ευρωπαϊκές αρχές

Επιπλέον, ο κ. Δαμιανός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει αίτημα προς τις ευρωπαϊκές αρχές για παράταση της κρατικής χορηγίας προς τον ΟΚΥπΥ διευκρινίζοντας ότι το θέμα έχει τεθεί νομικά και δεν χρειάζεται να υποβληθεί κάποιο αίτημα στις ευρωπαϊκές αρχές για διάφορους νομικούς λόγους. «Η χορηγία στον ΟΚΥπΥ μπορεί να παραταθεί, χωρίς την έγκριση της ΕΕ», είπε.

Παράλληλα, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία διαφωνία μεταξύ Υπουργείου Υγείας και Υπουργείου Οικονομικών για την περίοδο παράτασης της κρατικής χορηγίας «Η ίδια κυβέρνηση είμαστε με το Υπουργείο Οικονομικών. Είναι θέματα τα οποία συζητούμε μαζί και θα προχωρήσουμε μαζί».

Υπενθυμίζεται ότι η περίοδος της κρατικής στήριξής προς τον ΟΚΥπΥ  εκπνέει στις 31/5/2024.

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός ερωτηθείς πρόσφατα για το ζήτημα, σημείωσε ότι η κρατική στήριξη στον ΟΚΥπΥ δεν μπορεί να είναι συνεχιζόμενη για όλο το χρονικό διάστημα ενώ τόνισε ότι η διαχείριση των δημοσίων χρημάτων από οποιονδήποτε γίνεται, πρέπει να γίνεται με πολλή προσοχή, με πολύ ορθολογισμό και σοφία, γιατί είναι λεφτά των φορολογουμένων.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα