ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έκτακτη συνεδρία επιτροπής υγείας για ΟΚΥπΥ

22 Φεβρουαρίου 2024, 15:52

images

Έκτακτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα με σκοπό την άμεση προώθηση του προϋπολογισμού του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) στην ολομέλεια για ψήφιση.

Στη συνεδρία ο ΟΚΥπΥ αναμένεται να καταθέσει γραπτώς απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσαν στη σημερινή συνεδρία οι βουλευτές.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΚΥπΥ, Μαρίνος Καλλή αναλύοντας τον προϋπολογισμό του Οργανισμού, ανέφερε ότι το 70% των συνολικών δαπανών αφορά τους μισθούς των εργαζομένων σημειώνοντας ότι το έλλειμμα  των €101 εκατ. που παρουσιάζει αφορά την αγορά σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, την αγορά και την εγκατάσταση νέου πληροφορικού συστήματος και την αναβάθμιση και επέκταση των κτιριακών υποδομών των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

«Τα δύο χρόνια που κράτησε η πανδημία αυτά όλα έμειναν πίσω. Τα αναπτυξιακά έργα που θα κάνουμε αφορούν όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια σε όλη την Κύπρο. Τη χρονιά που μας πέρασε καταφέραμε να διασφαλίσουμε αρκετά από τα έσοδα μας», τόνισε.

Σε σχέση με τα έξοδα, πρόσθεσε ο κ. Καλλής, παρόλη την πληθωριστική τάση «φαίνεται ότι καταφέραμε να τα νοικοκυρέψουμε. Σκοπός μας είναι βεβαίως να είμαστε αυτόνομοι δηλαδή τα έσοδα μας να είναι περισσότερα από τα έξοδα. Ως εκ τούτου κάναμε και ειδικό σχέδιο δράσης το οποίο συμφωνήθηκε με το Υπουργείο Υγείας και οικονομικών το οποίο περιλαμβάνει συγκεκριμένες ενέργειες τις οποίες θεωρούμε ρεαλιστικές».

Όπως πρόσθεσε ο κ. Καλλής, το έλλειμμα που παρουσιάζεται αφορά κυρίως επενδύσεις, οι οποίες έπρεπε να γίνουν εδώ και δεκαετίες όπως κτιριακές αναβαθμίσεις αλλά την ψηφιακή μετάβαση του Οργανισμού

Σε παρέμβαση της, η διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να μηδενίζεται το γεγονός  ότι το Υπουργείο Υγείας πριν τον ΟΚΥπΥ κρατούσε τα δημόσια νοσηλευτήρια.

«Για να είμαστε ξεκάθαροι και να μην υπάρχει λογοπαίγνιο ότι άλλα εννοεί ο ΟΚΥπΥ και άλλα εννοεί η διευθύντρια που είναι μέσα στο ΔΣ του Οργανισμού» τόνισε.

Τα ερωτήματα που τέθηκαν στους εκπροσώπους του ΟΚΥπΥ αφορούν το σχέδιο δράσης που έχει ετοιμάσει ο Οργανισμός για τα επόμενα χρόνια, το τι προτίθεται να πράξει για τη φυγή γιατρών από τα δημόσια νοσηλευτήρια, το πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν τα έργα που έχουν εξαγγελθεί όπως η επέκταση του Μακάριου Νοσοκομείου.

Επιπλέον για το αν θα επεκταθεί η λειτουργία των ΤΑΕΠ παιδων και σε άλλα νοσηλευτήρια αλλά και πως θα αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων.

Οι βουλευτές ζήτησαν επίσης στοιχεία για τα έσοδα του ΟΚΥπΥ πριν και μετά την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας. 

Την ίδια ώρα, οι βουλευτές αναμένουν απαντήσεις για το αν ο Οργανισμός προτίθεται να προχωρήσει σε νέες προσλήψεις γιατρών εντός του 2024 αλλά και για το τι έγινε ακριβώς με τη διακοπή του ρεύματος στο Γ.Ν. Λευκωσίας.

Παράλληλα, ζητήθηκε όπως κατατεθούν τα οικονομικά δεδομένα των τελευταίων πέντε χρόνων ανά νοσηλευτήριο αλλά και πλάνο με χρονοδιάγραμμα αναβάθμισης μεγάλων νοσοκομείων.

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του ΟΚΥπΥ προβλέπει έσοδα €661,08 εκατ. την ώρα που οι συνολικές δαπάνες προβλέπονται να ανέλθουν σε €761,83 εκατ.

Όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση που προωθήθηκε στη Βουλή, τα έσοδα του Οργανισμού προέρχονται από Υπηρεσίες Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (ΥΓΟΣ) , Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσίες προς αρμόδιες αρχές ύψους €125,3 εκατ.

Το ποσό αυτό εξασφαλίστηκε μετά από διαβούλευση μεταξύ του ΟΚΥπΥ με τον ΟΑΥ, το υπουργείο Υγείας και άλλες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, προβλέπονται έσοδα €15,15 εκατ. από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, €45,83 εκατ. από την παροχή εξωνοσοκομειακής φροντίδας, €230,61 εκατ. από υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας, €12,69 εκατ. από εγγραφές ασθενών στους προσωπικούς ιατρούς και παιδιάτρους του ΟΚΥπΥ, €126 εκατ. από τον ΟΑΥ για φάρμακα, €98,51 εκατ. από άλλες υπηρεσίες καθώς και έσοδα από κρατική χορηγία για αναπτυξιακές δαπάνες ύψους €6,98 εκατ.

Στον προϋπολογισμό του 2024, προϋπολογίζευαι ποσό €268,5 εκατ. που αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους που αποσπάστηκαν στον ΟΚΥπΥ από το Υπουργείο Υγείας και €94,3 εκατ. για τους υπαλλήλους που προσλήφθηκαν με συμβόλαια.

«Είμαστε διατεθειμένοι και ως ΔΗΣΥ να στηρίξουμε τον προϋπολογισμό και την παράταση που ζητάει ο ΟΚΥπΥ θέλουμε όμως από τον ΟΚΥπΥ να δούμε έργα, να δούμε υλοποίηση αποφάσεων μέσα από αυστηρά χρονοδιαγράμματα», ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ευθύμιος Διπλανός .

Η Βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου δήλωσε ότι «ότι οι αρμόδιοι του ΟΚΥπΥ ρωτήθηκαν για πολύ συγκεκριμένα πράγματα όπως για παράδειγμα για το γίνεται στα θέματα που αφορούν τις συλλογικές συμβάσεις ωρομίσθιου προσωπικού,  τι συμβαίνει με το νοσοκομείο Αθαλάσσας και για άλλα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης υπογράμμισε ότι τα νοσηλευτήρια πρόσφεραν τεράστιας αξίας υπηρεσίες την περίοδο της πανδημίας παρόλα αυτά έχουν μεγάλο δρόμο να διανύσουν, ώστε να έχουμε ξενοδοχεία υγείας. Γιατί αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος, να έχουμε ξενοδοχεία υγείας όπως συμβαίνει στο εξωτερικό».

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα