ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ψηφίζεται ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός ΟΑΥ €67 εκατ.

18 Οκτωβρίου 2023, 06:00

images

Προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής, οδηγείται την Πέμπτη, ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός τoυ Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, όπως αποφάσισε ομόφωνα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας.

Όπως σημειώνει στην Έκθεσή της η Επιτροπή, αφού διεξήλθε τις επιμέρους πρόνοιες του συμπληρωματικού προϋπολογισμού και αφού έλαβε υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν της, ομόφωνα εισηγείται στην ολομέλεια του σώματος τη ψήφιση του νομοσχεδίου σε νόμο.

Σκοπός του νόμου που προτείνεται, είναι η έγκριση πληρωμής από το ταμείο του ΟΑΥ συμπληρωματικών πιστώσεων ύψους €67.400.000 και η χρήση τους για τη διενέργεια δαπάνης για σκοπούς για τους οποίους η πρόνοια που περιλήφθηκε στον προϋπολογισμό του ΟΑΥ για το 2023, είναι ανεπαρκής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην επιτροπή από το Υπουργείο Υγείας, οι συνολικές δαπάνες του ΟΑΥ για το έτος 2023, προβλέπεται να ανέλθουν στο ποσό των €1.515.452.000.  

Οι συμπληρωματικές πιστώσεις, αφορούν στην αύξηση δαπανών για ενδονοσοκομειακή φροντίδα, ένταξη νέων ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και νέων ιδιωτικών Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ), στην αύξηση δαπανών για ενδονοσοκομειακά αναλώσιμα και στην ένταξη άλλων επαγγελματιών υγείας και νέων εξωνοσοκομειακών αναλωσίμων στο ΓΕΣΥ.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ευθύμιος Δίπλαρος, δήλωσε μετά τη συνεδρία όπου συζητήθηκε ο προϋπολογισμός, ότι τα μέλη της Βουλής έχουν πεισθεί για την αναγκαιότητα ψήφισης του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, αν και έχουν θέσει σειρά διευκρινιστικών ερωτημάτων.

Οι ερωτήσεις που τέθηκαν προς τον ΟΑΥ, αφορούσαν τον τρόπο υπολογισμού των αποζημιώσεων προς τους παρόχους από τον Οργανισμό. 

Τόσο ο ΟΚΥπΥ, όσο και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που έχουν συμβάσεις για παροχή υπηρεσιών μέσω ΓεΣΥ, ανέφεραν ότι υπάρχει διαφωνία για την τιμή μονάδας και γι’ αυτό έχουν υπογραφεί συμβάσεις που ισχύουν μέχρι το τέλος του χρόνου, ενόσω οι πάροχοι βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με τον ΟΑΥ σχετικά με την τιμή μονάδας.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, όλες οι πλευρές εκφράστηκαν θετικά για τον καταρτισμό ποιοτικών κριτηρίων για τους παρόχους υπηρεσιών μέσω ΓεΣΥ. 

Τη σύμφωνη θέση τους εξέφρασαν, επίσης, για τη διαφάνεια στα στοιχεία των αποζημιώσεων, κατόπιν πρότασης των βουλευτών Ευθύμιου Δίπλαρου, Σάβιας Ορφανίδου, Χαράλαμπου Πάζαρου και Μιχάλη Γιακουμή για δημοσιοποίηση της τιμής μονάδας κάθε παρόχου.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα