ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ψάχνουν τα οφέλη γαλακτοκομικών για ηλικιωμένους

22 Αυγούστου 2023, 13:34

images

Τα οφέλη στη σωματική λειτουργία ηλικιωμένων ατόμων από την κατανάλωση προϊόντων πλούσιων σε MFGM (Μεμβράνη Λιποσφαιρίων Γάλακτος) και πρωτεΐνη γάλακτος, εξέτασε μελέτη που έγινε από εταιρεία γαλακτοκομικών προϊόντων σε συνεργασία με διατροφολόγους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν βελτίωση στην ισορροπία και τη σωματική απόδοση, ακόμη και χωρίς άσκηση.

Η συγκεκριμένη μελέτη είναι από τις πρώτες που διεξήχθησαν στην Ευρώπη σχετικά με τα οφέλη των προϊόντων υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες γαλακτοκομικών και πλούσιων σε MFGM, όταν καταναλώνονται στο πλαίσιο της καθημερινή διατροφής αντί μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.

Τι είναι η Μεμβράνη Λιποσφαιρίων Γάλακτος (MFGM)

Πρόκειται για ένα συστατικό του λίπους του αγελαδινού γάλακτος, που δεν βρίσκεται στα φυτικά έλαια και περιέχει πολύπλοκα λιπίδια, όπως φωσφολιπίδια, απαραίτητα για τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα που διεγείρουν τη νευρομυϊκή λειτουργία.

Απορροφάται πιο αποτελεσματικά από την άθικτη πρωτεΐνη σε ηλικιωμένους και προκαλεί λιγότερα γαστρεντερικά προβλήματα σε ευαίσθητα άτομα.

Βελτίωση στη φυσική και σωματική λειτουργία 

«Θέλαμε να διαχωρίσουμε τις επιπτώσεις της διατροφής, ειδικά με MFGM, από την άσκηση, η οποία ήταν συστατικό στις περισσότερες, αν όχι σε όλες τις προηγούμενες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στον συγκεκριμένο τομέα», λέει η Anu Turpeinen, PhD, Διατροφολόγος και επικεφαλής της μελέτης.  

Στο πλαίσιο της μελέτης, παρακολουθήθηκαν 101 Φινλανδές, ηλικίας 70 ετών και άνω, για 12 εβδομάδες. Η ομάδα χωρίστηκε σε μια ομάδα παρέμβασης και μια ομάδα ελέγχου.

Οι γυναίκες που μελετήθηκαν ήταν όλες σε θέση να κινηθούν ανεξάρτητα, αλλά εμφάνισαν κάποια σημάδια σαρκοπενίας  (απώλεια της μυϊκής μάζας του σώματος και της μυϊκής λειτουργίας) ή ελαφριές δυσκολίες στις κινητικές δραστηριότητες.

Στην ομάδα που μελετήθηκε δόθηκε για καθημερινή κατανάλωση μια σκόνη ή ένα έτοιμο προϊόν προς κατανάλωση που περιείχε 23g υδρολυμένης πρωτεΐνης και 3g MFGM.

Για να αποκλειστεί η επίδραση της άσκησης, και στις δύο ομάδες δόθηκαν οδηγίες για ελάχιστη καθημερινή άσκηση.

Στη συνέχεια, έγιναν δοκιμές φυσικής λειτουργίας και για τις δύο ομάδες μετρώντας τη δύναμη της λαβής με το χέρι και SPPB που αποτελεί δοκιμή ισορροπίας, ταχύτητας περπατήματος και την ικανότητας να σηκώνεται κάποιος από μια καρέκλα χωρίς βοήθεια. Και οι δύο ομάδες δοκιμάστηκαν δύο φορές, στην έναρξη και στο τέλος της μελέτης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο συνδυασμός MFGM και πρωτεΐνης γάλακτος μπορεί να βελτιώσει τη φυσική απόδοση, αλλά είχε και σημαντικές βελτιώσεις στη σωματική λειτουργία μεταξύ των συμμετεχόντων, ιδιαίτερα στην ισορροπία με υψηλότερες βαθμολογίες στον δείκτη SPPB.

Μια άλλη αξιοσημείωτη διαφορά ήταν ότι η πρόσληψη πρωτεΐνης αυξήθηκε σημαντικά στην ομάδα παρέμβασης από 0,9 σε 1,1 g/kg σωματικού βάρους.

Η μελέτη δεν κατέγραψε σημαντικές αλλαγές στην ενεργειακή πρόσληψη ή στο βάρος των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Οι συμμετέχοντες θεώρησαν ότι το έτοιμο προς κατανάλωση ρόφημα πρωτεΐνης ήταν νόστιμο και εύκολο στη χρήση και ότι μπορεί να τους βοήθησε να αισθάνονται λιγότερο πεινασμένοι και να έχουν λιγότερες λιγούρες για γλυκό.

«Στη συνέχεια, σχεδιάζουμε μια δεύτερη μελέτη που εστιάζει στα πιθανά γνωστικά οφέλη σε ηλικιωμένα άτομα με προβλήματα στη γνωστική λειτουργία», καταλήγει η  Δρ. Turpeinen.

Μ.Μ.

Σχετικά Άρθρα