ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πρωτοστατεί η Κύπρος με την ίδρυση Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας

18 Ιανουαρίου 2023, 20:49

images

Πρωτοστατεί η Κύπρος στον τομέα της ηλεκτρονικής υγείας με την ίδρυση και λειτουργία της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας, αναφέρει ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας.

Σε ενημερωτική συνάντηση αναφορικά με τον προτεινόμενο Κανονισμό για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας και για τον περί Ηλεκτρονικής Υγείας Νόμο, ο κ. Χατζηπαντέλας ανέφερε σε χαιρετισμό του ότι η πρόσφατη υγειονομική κρίση με την πανδημία, έχει αναδείξει τη σημασία της χρήσης ψηφιακών εργαλείων στον ευρύτερο τομέα της υγείας, όπως για παράδειγμα η δημιουργία και χρήση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19.

Σημειώνει ότι στον τομέα της Ηλεκτρονικής Υγείας η Κύπρος έχει πρωτοστατήσει, αφού προχώρησε στην ίδρυση και λειτουργία μιας ανεξάρτητης δομής, της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας και στη συνέχεια στη θέσπιση ειδικής νομοθεσίας, του περί Ηλεκτρονικής Υγείας Νόμου, ο οποίος ρυθμίζει όλες τις σχετικές παραμέτρους και τέθηκε σε πλήρη ισχύ από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η ψηφιοποιημένη υγεία στην αντιμετώπιση θεμάτων υγείας

Όπως αναφέρει, ο τομέας της Ηλεκτρονικής Υγείας παρέχει αξιοσημείωτη προστιθέμενη αξία σε διάφορους τομείς, όπως η τηλεϊατρική, η ρομποτική, η τηλε-επιτήρηση κ.ά.

Ως συνέπεια της τάσης για ψηφιοποίηση της σύγχρονης κοινωνίας μας, αναφέρει πως αντιπροσωπεύει την συνάντηση των διαφόρων τομέων της υγείας με εκείνο της δυνατότητας για ψηφιοποίηση που προσφέρουν πλέον σήμερα οι σύγχρονες τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας.

Παράλληλα, παρέχει αξία στους επαγγελματίες υγείας, με την εισαγωγή και εφαρμογή πρωτοπόρων λύσεων που οδηγούν στην αποτελεσματικότερη, οικονομικότερη και πιο άμεση αντιμετώπιση του συνόλου των θεμάτων που άπτονται της υγείας, βελτιώνοντας σημαντικά την καθημερινότητά μας.

Ισότητα πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαντέλα, η Ηλεκτρονική Υγεία καλείται να αντιμετωπίσει κάποιες προκλήσεις, όπως η ισότητα πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, η δυνατότητα αξιοποίησης προς όφελος του κάθε πολίτη, των πλέον ειδικών και εμπειρογνωμόνων, για κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία αυτοί βρίσκονται, η συνεχής διαμόρφωση των δημογραφικών χαρακτηριστικών και η γήρανση του πληθυσμού, η βιωσιμότητα του συστήματος υγείας και τόσα άλλα.

«Η προώθηση και εφαρμογή όμως της Ηλεκτρονικής Υγείας προϋποθέτει την θέσπιση του αναγκαίου νομοθετικού πλαισίου, το οποίο να διασφαλίζει την προστασία των τόσο ευαίσθητων και εμπιστευτικών δεδομένων της υγείας, την ασφάλεια του συστήματος, το ακριβές περιεχόμενο του ηλεκτρονικού Φακέλου του ασθενούς και του τρόπου χρήσης του, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ασθενών και των επαγγελματιών υγείας, το οποίο να λειτουργεί στα πλαίσια μιας υπεύθυνης ιατρικής δεοντολογίας», συμπληρώνει.

Συνεπώς, όπως αναφέρει, «η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προχωρήσει στη θέσπιση σχετικού Ευρωπαϊκού Κανονισμού που να θέτει κάτω από ένα ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο το σύνολο των κρατών μελών, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα της μεταξύ τους συνεργασίας χωρίς εμπόδια, και αντιμετωπίζοντας την παρατηρούμενη πολυπλοκότητα των κανόνων, δομών και διαδικασιών, δικαιώνει απόλυτα τις μέχρι σήμερα ενέργειές μας».

Επισημαίνει ακόμη ότι η προώθηση του Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων για την Υγεία, (ΕΧΔΥ), ανταποκρίνεται στην ανάγκη δημιουργίας μιας πραγματικής ενιαίας αγοράς για ψηφιακές υπηρεσίες και προϊόντα υγείας, κάνοντας πραγματικότητα τον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας στην Ε.Ε.

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα