ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πρωτοβουλίες καινοτομίας για αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19

29 Δεκεμβρίου 2022, 06:00

images

Πέραν των περιοριστικών μέτρων και των μέτρων ατομικής προστασίας για την αντιμετώπιση και εμπόδιση της εξάπλωσης της νόσου Covid-19, στο διάστημα δύο ετών που επικρατεί η πανδημία του κορωνοϊού στο νησί, αναλήφθηκαν κάποιες πρωτοβουλίες που συνέβαλαν στη διευκόλυνση της κατάστασης.

Οι πρωτοβουλίες αυτές υπήρξαν με τη μορφή διάφορων έργων, στις οποίες ενεργό συμμετοχή είχαν , τόσο εκπρόσωποι του δημόσιου τομέα, όσο και η ερευνητική κοινότητα, με σκοπό την εξεύρεση λύσεων και βελτιωτικών προτάσεων για απάμβλυνση των δυσκολιών που επέφερε η πανδημία Covid-19.

Διαδικτυακός Μαραθώνιος Ανάπτυξης Εφαρμογών HackTheCrisisCyprus

Συγκεκριμένα, ανάμεσα στις πρωτοβουλίες αυτές ήταν ο Διαδικτυακός Μαραθώνιος Ανάπτυξης Εφαρμογών HackTheCrisisCyprus, το οποίο διοργάνωσε στις 3-5 Απριλίου 2020 το Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας RISE και η ομάδα του hack{cyprus}. Ο διαδικτυακός μαραθώνιος αφορούσε διαγωνισμό ανάπτυξης εφαρμογών με σκοπό την επίλυση προβλημάτων που προέκυψαν από την εξάπλωση του COVID-19.

Το HackTheCrisisCyprus διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Ψηφιακού Πρωταθλητή της Κύπρου, Δρ. Στέλιου Χειμώνα και σκοπός του διαγωνισμού ήταν να δοθεί στους πολίτες η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις, τις εμπειρίες, τις δεξιότητες και το ταλέντο τους για να εισηγηθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, πολίτες, η κυβέρνηση, οι τοπικές αρχές, κ.ά.

Εδώ μπορείτε να βρείτε την ιστοσελίδα του διαγωνισμού: http://hackthecrisis.hackcyprus.com/.

Πλατφόρμα χαρτογράφησης κρουσμάτων WebGIS 

Μία άλλη πρωτοβουλία αφορά το Κέντρο Αριστείας 'ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ' και το έργο 'EXCELSIOR' H2020 Teaming του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής (ΠΟΜΗΓΕ) της Σχολής Μηχανικής και Τεχνολογίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, τα οποία έχουν υλοποιήσει αποκλειστικά για την Κύπρο την πλατφόρμα WebGIS.

Η πλατφόρμα WebGIS αποσκοπεί στη χαρτογράφηση και απεικόνιση των κρουσμάτων και κρίσιμων στατιστικών μεγεθών με στόχο να συνδράμει στη λήψη αποφάσεων των αρμόδιων φορέων. Επίσης, έχει τεθεί σε λειτουργία και εφαρμογή για τη χαρτογράφηση της προέλευσης του COVID-19.

Οι εν λόγω υπηρεσίες είναι προσβάσιμες στο σύνδεσμο:   https://covid19.excelsior2020.eu.

Σύστημα Διαχείρισης Περιστατικών Εκτάκτου Ανάγκης COVID-19

Σύμφωνα με την Εθνική Διαδικτυακή Πύλη Ανοικτών Δεδομένων, το Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, ανέπτυξε το «Σύστημα Διαχείρισης Περιστατικών Εκτάκτου Ανάγκης COVID-19» στo πλαίσιo της εθελοντικής προσφοράς του από την αρχή του αγώνα της Κύπρου, κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, αυτό αποτελεί το βασικό σύστημα καταγραφής και διαχείρισης όλων των δεδομένων που σχετίζονται από τις αναφορές για ύποπτα περιστατικά, το οποίο χρησιμοποιείται καθημερινά από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, την ομάδα της τηλεφωνικής γραμμής 1420, τους Προσωπικούς Ιατρούς και τα Κλινικά Εργαστήρια.

Σημειώνεται ότι η χρήση της πλατφόρμας αυτής γίνεται μόνο από εξουσιοδοτημένα άτομα.

Πύλη Πληροφόρησης Πανεπιστημίου Κύπρου για το COVID-19

Επιπλέον, μία άλλη πρωτοβουλία του Κέντρου Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, είναι η διαδικτυακή «Πύλη Πληροφόρησης Πανεπιστημίου Κύπρου για το COVID-19», η οποία παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την εξάπλωση του ιού στην Κύπρο, όπως για παράδειγμα αναλυτικά γραφήματα αναφορών, δειγμάτων και αποτελεσμάτων, τα οποία ανανεώνονται αυτόματα κάθε τέσσερις ώρες με βάση τις νέες καταχωρήσεις που γίνονται στο σύστημα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, το «Σύστημα Διαχείρισης Περιστατικών Εκτάκτου Ανάγκης COVID-19» βοήθησε τους εμπλεκόμενους φορείς να αντιμετωπίσουν τα ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

Για μετάβαση στην πλατφόρμα: https://covid19.ucy.ac.cy/

Εφαρμογή ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ – COVTRACER

Η εφαρμογή ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ (COVTRACER) για κινητές συσκευές αποτελεί μία πρωτοβουλία του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και του Κέντρου Αριστείας στην Έρευνα και Καινοτομία RISE – Research Centre on Interactive Media, Smart Systems and Emerging Technologies

Ειδικότερα, μέσω της εφαρμογής, με τον έλεγχο των διαδρομών εντοπισμού του χρήστη, εντοπίζονται οι τοποθεσίες που έχει επισκεφτεί ο διαγνωσμένος φορέας και επιτρέπει έγκαιρη παρέμβαση, όπως ενδεχομένως εκκένωση για ορισμένο χρονικό διάστημα και απολύμανση κάποιων χώρων. Επιπλέον, διευκολύνεται η ιχνηλάτηση πολιτών που βρίσκονταν κοντά στον διαγνωσμένο φορέα.

Για περισσότερες πληροφορίες και εξασφάλιση της εφαρμογής: https://covid-19.rise.org.cy/en/#

Πλατφόρμα #DigitalSolidarityCY

Επιπρόσθετα, το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, εγκαινίασε την πλατφόρμα #DigitalSolidarityCY, η οποία στόχο έχει την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών και εφαρμογών που τίθενται στην υπηρεσία των πολιτών και των επιχειρήσεων είτε δωρεάν είτε με μειωμένο κόστος, για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα αναχαίτισης της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Φορείς και επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετέχουν, καλούνται να συμπληρώσουν την σχετική αίτηση που βρίσκεται στον σύνδεσμο www.digitalsolidarity.gov.cy. Διευκρινίζεται ότι η διάθεση, παροχή και υλοποίηση των ψηφιακών εργαλείων αποτελεί αποκλειστική ευθύνη και δέσμευση των εταιρειών παροχής των εν λόγω υπηρεσιών.

Για μετάβαση στην πλατφόρμα: www.digitalsolidarity.gov.cy

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα