ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προτεραιότητα η συμμετοχή γυναικών σε όλο το φάσμα του αθλητισμού

10 Απριλίου 2024, 06:44

images

Αποτελεί προτεραιότητά μας η προώθηση και η συμμετοχή των γυναικών σε όλο το φάσμα του αθλητισμού, με επίκεντρο των προσπαθειών μας τη συνεργασία και διαβούλευση με αρμόδιους φορείς, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, για τη λήψη στοχευμένων μέτρων, ανέφερε χθες το βράδυ η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνά Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα «Γυναίκα και Ολυμπισμός» που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Λεβέντειο Πινακοθήκη στη Λευκωσία.

Ειδική προσκεκλημένη της εκδήλωσης ήταν η βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ χαιρετισμό απεύθυναν η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο Σαλίνα Γκρενέ-Καταλανό και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής Γιώργος Χρυσοστόμου.

Στον χαιρετισμό της εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπό την αιγίδα του οποίου τελούσε η εκδήλωση, η Υπουργός Παιδείας είπε ότι οι επιτυχείς διεκδικήσεις του γυναικείου αθλητικού κινήματος για συμμετοχή και ίση μεταχείριση στα ολυμπιακά δρώμενα σηματοδότησαν ένα από τα συμβολικά πεδία για την ισότητα των φύλων.

«Ως Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας δίνουμε συνέχεια σε αυτή την εξαιρετική πορεία παρέχοντας στις γυναίκες όλα τα απαραίτητα εχέγγυα, σε αγαστή συνεργασία με τον ΚΟΑ, την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή και όλους τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς μέσα από μια συνεκτική πολιτική ενισχύουμε τόσο την επαγγελματική, όσο και την ερασιτεχνική ενασχόληση της γυναίκας με τον αθλητισμό», σημείωσε η κ. Μιχαηλίδου, προσθέτοντας πως στόχος του Υπουργείου είναι η παροχή ίσων ευκαιριών και κινήτρων σε όλες και όλους.

«Αποτελεί προτεραιότητά μας η προώθηση και η συμμετοχή των γυναικών σε όλο το φάσμα του αθλητισμού, με επίκεντρο των προσπαθειών μας τη συνεργασία και διαβούλευση με αρμόδιους φορείς, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, για τη λήψη στοχευμένων μέτρων», τόνισε η κ. Μιχαηλίδου, αναφέροντας ενδεικτικά τη σύσταση της επιτροπής ισότητας των φύλων στον αθλητισμό και τον ΚΟΑ, καθώς και την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας προς την κατεύθυνση της επίτευξης της ίσης μεταχείρισης και αντιμετώπισης ανδρών και γυναικών στον χώρο του αθλητισμού σε όλα τα επίπεδα.

Η ειδική προσκεκλημένη της εκδήλωσης Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε στη δική της ομιλία στη μεταμορφωτική, όπως είπε, δύναμη του Ολυμπισμού για τις χιλιάδες αθλήτριες που συμμετείχαν επί της δημαρχίας της στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, προσθέτοντας πως οι αγώνες αποτελούν μία γιορτή του ανθρώπινου πνεύματος, της ενότητας και της προσπάθειας για αριστεία, αλλά και όχημα κοινωνικών αλλαγών και ανάπτυξης της ανθρωπότητας.

Πρόκειται για μια φιλοσοφία ζωής η οποία προάγει την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών μέσω του Ολυμπισμού, συνέχισε η κ. Μπακογιάννη, προσθέτοντας πως οι γυναίκες αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ακόμα και σήμερα προκλήσεις και αποκλεισμούς αναφορικά με τη συμμετοχή τους στον αθλητισμό.

«Χάρη στις θυσίες και τους αγώνες πρωτοπόρων γυναικών η πορεία της συμμετοχής των γυναικών στον αθλητισμό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει καταγράψει σπουδαία άλματα», σημείωσε στη συνέχεια, συμπληρώνοντας πως τα επιτεύγματά τους έχουν ενδυναμώσει γενιές γυναικών, ενθαρρύνοντάς τες να κυνηγήσουν τα αθλητικά τους όνειρα με αποφασιστικότητα, με τη συμμετοχή τους ωστόσο στη διοίκηση του αθλητισμού να παραμένει απογοητευτικά χαμηλή, αλλά και τη χρηματοδότηση και την προβολή των γυναικείων διοργανώσεων να συνεχίζει να υπολείπεται των αντίστοιχων ανδρικών.

Η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο Σαλίνα Γκρενέ-Καταλανό είπε στον δικό της χαιρετισμό ότι η σημερινή πρωτοβουλία συντονίζεται με τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες που θα φιλοξενήσει η Γαλλία το καλοκαίρι σε μόλις 108 ημέρες από σήμερα και μας υπενθυμίζει να μην θεωρούμε ποτέ δεδομένο τον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών και να επιμένουμε στην προώθηση της ισότητας των φύλων.

Πρόσθεσε ότι όλο και περισσότερες γυναίκες διαπρέπουν στον αθλητισμό, γίνονται πρότυπα για τα κορίτσια και τις γυναίκες και τις βοηθούν να πιστέψουν στον εαυτό τους στον αθλητισμό αλλά και σε άλλες δραστηριότητες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Κύπρια πρωταθλήτρια Καρολίνα Πελενδρίτου, η οποία, όπως είπε, θα συμμετάσχει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι για πέμπτη φορά στην καριέρα της.

Οι Αγώνες του Παρισιού 2024 θα περιλαμβάνουν ίσο αριθμό αθλητών και αθλητριών για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 5.000 γυναικών, τόνισε η Γαλλίδα Πρέσβειρα, προσθέτοντας ότι οι αγώνες θα περιλαμβάνουν επίσης τρία νέα αγωνίσματα μεικτών φύλων, στην ιστιοπλοΐα και το τρέξιμο.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής Γιώργος Χρυσοστόμου έκανε ειδική μνεία στην Δομνίτσα Λανίτου – Καβουνίδου, την πρώτη γυναίκα αθλήτρια από την Κύπρο που συμμετείχε σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 1936 στο Βερολίνο.

Σημείωσε επίσης ότι η ΚΟΕ καλλιεργεί το «ευ αγωνίζεσθαι» στους αθλητές, τις ομοσπονδίες και τα στελέχη της, ενώ διαβεβαίωσε την Υπουργό Παιδείας ότι θα αξιοποιήσει με σεβασμό και ωφέλιμα το σύνολο της κρατικής χορηγίας προς την επιτροπή.

Ακολούθησε βράβευση της κ. Μπακογιάννη και της κ. Γκρενέ-Καταλανό από τον Πρόεδρο της ΚΟΕ, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε απονομή Υποτροφιών Ιδρύματος Λεβέντη σε 11 Κύπριους αθλητές από τον Πρόεδρο της ΚΟΕ και την εκπρόσωπο του Ιδρύματος Μαριλένα Νικολάου.

Σχετικά Άρθρα