ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προτείνουν ποινικοποίηση της εκδικητικής πορνογραφίας

07 Νοεμβρίου 2022, 10:13

images

Κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζουν τα περιστατικά της «εκδικητικής πορνογραφίας» στην Ευρώπη, σύμφωνα με την  Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Μυρτώ Ζαμπάρτα, η οποία προτείνει στη Βουλή την ποινικοποίηση της.

Σε υπόμνημα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης εξέτασης του φαινομένου και της ανάγκης εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας, η κ. Ζαμπάρτα αναφέρεται σε πρόσφατη έρευνα της Plan International σε 14 χιλιάδες κορίτσια σε ολόκληρο τον κόσμο, όπου διαπιστώθηκε ότι έως και το 58 % υπέστη διαδικτυακή παρενόχληση και κακοποίηση.

«Η ανεπαρκής αντιμετώπιση του φαινομένου και οι ανομοιομορφίες στα υφιστάμενα συστήματα, έχουν ως αποτέλεσμα πολλές γυναίκες και κορίτσια να κακοποιούνται σωματικά ή ψυχικά και να μη λαμβάνουν υποστήριξη και προστασία από το δικαστικό σύστημα», όπως εξηγεί. 

Προσθέτει ότι το Μάρτιο του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε νομοθετική πρόταση που θεσπίζει κοινά ελάχιστα πρότυπα για όλα τα κράτη μέλη όσον αφορά την προστασία, την πρόσβαση στη δικαιοσύνη, τη στήριξη των θυμάτων, την πρόληψη και τη συνεργασία.

Προτείνει στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή την ποινικοποίηση της βίας κατά των γυναικών, συμπεριλαμβανομένης της διαδικτυακής βίας, όπως ο μη συναινετικός διαμοιρασμός προσωπικών εικόνων, βίντεο ή ηχητικών αρχείων, ή οι σχετικές απειλές, καθώς και του βιασμού στον οποίο θα συμπεριλαμβάνεται κάθε μη συναινετική σωματική διείσδυση.

«Η πρόταση αυτή είναι υπό συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου και ελπίζουμε πως θα εγκριθεί σύντομα. Μόλις εγκριθεί, ο νέος αυτός νόμος θα απαιτήσει ειδικές γραμμές βοήθειας για τα θύματα βίας. Οι γραμμές αυτές θα ενισχυθούν μέσω πανευρωπαϊκού αριθμού, του 116 016, που θα παραπέμπει τα θύματα στις κατάλληλες υπηρεσίες και αρχές, οπουδήποτε και αν βρίσκονται στην ΕΕ. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι κανένα θύμα δεν θα είναι αναγκασμένο να αντιμετωπίζει μόνο του την έκφυλη βία», υπογραμμίζει.

Η κ. Ζαμπάρτα αναφέρεται περαιτέρω στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης του Συμβουλίου της Ευρώπης, δηλώνοντας ότι είναι η πιο αποτελεσματική διεθνής νομική πράξη που υπάρχει, η οποία την τελευταία δεκαετία πυροδότησε σημαντικές εθνικές μεταρρυθμίσεις, ωστόσο, όπως τονίζει έξι κράτη μέλη της ΕΕ δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τη σύμβαση.


Της Ελένης Χαραλάμπους

Σχετικά Άρθρα