ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προτείνουν πλαφόν στα MRI τα διαγνωστικά κέντρα - Καμπανάκι για βιωσιμότητα

08 Μαρτίου 2024, 10:21

images

Τις προτάσεις τους για τα ποιοτικά κριτήρια στις διαγνωστικές εξετάσεις, παρέδωσε στον ΟΑΥ ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.ΚΕ), προτείνοντας μεταξύ άλλων την επιβολή πλαφόν στον αριθμό εξετάσεων MRI, κρούοντας παράλληλα το καμπανάκι για τη βιωσιμότητα αρκετών διαγνωστικών κέντρων.

Σημειώνεται ότι ο ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.ΚΕ παρέδωσε την περασμένη Παρασκευή στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, τη λίστα των πραγματικών επιστημονικών ποιοτικών κριτηρίων, όπως αυτή ετοιμάστηκε από την επιστημονική ομάδα, η οποία αποτελείται από ιατρούς ακτινολόγους, καθηγητές τεχνολόγων ακτινολόγων και ιατροφυσικούς του συνδέσμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του YgeiaWatch, ο σύνδεσμος εισηγείται τερματισμό των καταχρήσεων στον κλάδο, επισημαίνοντας ότι προς το σκοπό αυτό, θα πρέπει να τοποθετηθεί «πλαφόν» αριθμού εξετάσεων στο MRI.

Υποστηρίζει ότι με τη δυνατότητα εφαρμογής των σωστών πρωτοκόλλων της κάθε διαγνωστικής εξέτασης, σε συνδυασμό με την εφαρμογή πλαφόν, δύναται η σταθεροποίηση του αριθμού εξετάσεων και η μείωση των καταχρήσεων.

Παράλληλα, ο σύνδεσμος προτείνει εξασφάλιση των οικονομικών πόρων για την αναβάθμιση και εισαγωγή νέας τεχνολογίας.

Εισηγείται τη σύσταση ενός επενδυτικού ταμείου, σε συνεργασία με μια ασφαλιστική ή επενδυτική εταιρεία, στο οποίο θα επενδύεται ένα ποσό από κάθε εξέταση. Αυτό το ποσό θα κρατείται προς όφελος του κάθε διαγνωστικού κέντρου και θα εξαργυρώνεται μόνο για την αγορά ή αναβάθμιση μηχανημάτων.

Επίσης, ανάμεσα στις προτάσεις του συνδέσμου, περιλαμβάνεται η αναβάθμιση και σταθεροποίηση της αποζημίωσης για την κάθε εξέταση, με τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα και ταυτόχρονα η χρηματοοικονομική δυνατότητα του επενδυτικού προγράμματος για την ανανέωση / αναβάθμιση και αντικατάσταση του εξοπλιστικού των διαγνωστικών κέντρων.

Για παράδειγμα, εξηγούν, η σημερινή εξέταση μυοσκελετικού αποζημιώνεται στα €108, σημειώνοντας ότι αυτό θα πρέπει να αυξηθεί στα €150 ανά εξέταση.

Με την αύξηση του προϋπολογισμού που αφορά τον κλάδο της ακτινολογίας, ο σύνδεσμος εκτιμά ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην ολοκλήρωση προγράμματος. Προς το σκοπό αυτό, ο ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.ΚΕ. θα αρχίσει και διαβουλεύσεις με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Την ίδια ώρα, ο σύνδεσμος εισηγείται εφαρμογή των σωστών πρωτοκόλλων της κάθε εξέτασης για όλες τις διαγνωστικές εξετάσεις, με συνέπεια αυστηρών οικονομικών ποινών σε παρατυπίες εφαρμογής.

Υποστηρίζει ότι με την εφαρμογή των σωστών πρωτοκόλλων της κάθε εξέτασης, αποφεύγονται οι επαναληπτικές εξετάσεις στους ασθενείς που υπολογίζονται στο 10-15% της υφιστάμενης μηνιαίας παραγωγής, μειώνοντας τις αλόγιστες οικονομικές σπατάλες του προϋπολογισμού.

Ανάμεσα στις εισηγήσεις τους, είναι και η διαπίστευση των διαγνωστικών κέντρων στα επόμενα 3 με 5 χρόνια.

«Η προσπάθεια για ανανέωση, αναβάθμιση και αντικατάσταση ενός διαγνωστικού μηχανήματος τύπου MRI / CT στον ιδιωτικό τομέα συνδέεται άμεσα με την χρηματοοικονομική ανάλυση των επιχειρήσεων του κλάδου. Απαραίτητο εργαλείο για να εξετάσουμε την παρούσα οικονομική κατάσταση του κλάδου της ακτινολογίας, έγινε η αποτύπωση των βασικών οικονομικών δεικτών για την περίοδο 2019-2023», σημειώνει ο σύνδεσμος.

Συνεχής απώλεια εσόδων

Πέραν των προτάσεων του, ο σύνδεσμος κατέθεσε και μελέτη που διενήργησε με δείγμα τα οικονομικά δεδομένα 10 διαγνωστικών κέντρων που εφαρμόζουν τα σωστά πρωτόκολλα και χρόνους της κάθε εξέτασης στην Κύπρο για την περίοδο 2019 μέχρι το έτος 2023.

Συγκεκριμένα, μελετήθηκε από οικονομικούς συμβούλους του συνδέσμου, η αποδοτικότητα με δείκτες, όπως το περιθώριο μικτού κέρδους, το περιθώριο λειτουργικού κόστους και το περιθώριο επιπέδου EBITDA, ώστε να διαπιστωθεί η χρηματοοικονομική δυνατότητα του κλάδου.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης,·το επίπεδο μικτού κέρδους μετατοπίζεται συνεχώς σε χαμηλότερα επίπεδα με μείωση που προσεγγίζει το 45%.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι η συνεχιζόμενη απώλεια εσόδων έφερε μεγάλο πλήγμα στον κλάδο της ακτινολογίας καταντώντας τον σχεδόν μη βιώσιμο. «Εάν δεν υπάρξει ανάκαμψη των αποζημιώσεων της κάθε εξέτασης σε σύντομο χρονικό διάστημα πολλά διαγνωστικά κέντρα θα έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας», τονίζεται.

Παράλληλα, διαφάνηκε ότι τα EBITDA των διαγνωστικών κέντρων, παρουσιάζουν σοβαρές αλλαγές και σοβαρή πτωτική τάση. Ο εν λόγω οικονομικός δείκτης μέχρι το τέλος του 2023, σχηματίζει μέση τιμή EBITDA στο 15 %.

Την ίδια ώρα, τα λειτουργικά έξοδα παρουσιάζουν πολύ σοβαρές αλλαγές και ανοδική πορεία.

«Η αύξηση του κόστους αμοιβής του προσωπικού κύριος λόγος της μετακίνησης μεγάλου αριθμού τεχνολόγων ακτινολόγων στον δημόσιο τομέα, η μεγάλη έκρηξη αυξήσεων του κόστους ενέργειας (ηλεκτρικό ρεύμα), η μεγάλη αύξηση του κόστους των ιατρικών αναλωσίμων και υλικού λόγω των γεωπολιτικών κρίσεων είναι οι βασικοί παράγοντες αποδεκατισμού των οικονομικών δεδομένων του κλάδου της ακτινολογίας», αναφέρεται.

Με το σύνολο του δείγματος και λαμβάνοντας υπόψη τα στατιστικά στοιχεία καθώς και τα οικονομικά κριτήρια που αφορούν το λειτουργικό κόστος των διαγνωστικών κέντρων (που αυξάνεται συνεχώς), υπολογίζεται ότι για το έτος 2024 ο αναμενόμενος δείκτης EBITDA, θα περιοριστεί στο ελάχιστο όριο αντοχών της τάξης του 11% -12%.

«Με τα οικονομικά αυτά δεδομένα, ουσιαστικά κανένα διαγνωστικό κέντρο στην Κύπρο ασχέτως μεγέθους ή δυναμικής δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για επίπεδα αναβάθμισης ή αντικατάστασης του εξοπλισμού του», υπογραμμίζεται.

Σημειώνουν ότι ο ΟΑΥ ως βασικός πυλώνας της Ιατρικής στην Κύπρο και ο ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.ΚΕ. που αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των διαγνωστικών κέντρων στην Κύπρο με πέραν του 75% της δυναμικής σε αριθμό διαγνωστικού εξοπλισμού, θα πρέπει να εργαστούν με βάρος ευθύνης για την αναθεώρηση και αναβάθμιση της υφιστάμενης οικονομικής πολιτικής που μαστίζει τον κλάδο της ακτινολογίας.

 «Εάν οι οικονομικοί δείκτες διαφοροποιηθούν προς τα κάτω, ο κλάδος της ακτινολογίας αυτόματα βρίσκεται εκτός οικονομικής βιωσιμότητας και θα συμπαρασύρει τα διαγνωστικά κέντρα και την πλειοψηφία των ιατρών ακτινολόγων σε οικονομικό εγκλωβισμό και οικονομική εξαθλίωση», τονίζουν.

Ο ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.ΚΕ. επικροτεί την αναβάθμιση και εφαρμογή κριτηρίων ποιότητας στις απεικονιστικές εξετάσεις, υποδεικνύοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να είναι με βάση τη σωστή εφαρμογή μιας μακροχρόνιας και σταθερής χρηματοοικονομικής πολιτικής που να διασφαλίζει την βιωσιμότητα και την αναβάθμιση των διαγνωστικών κέντρων για τα επόμενα χρόνια.

Πέραν του ΟΑΥ, οι προτάσεις του συνδέσμου, στάληκαν στο Υπ. Υγείας, την Πρόεδρο της Βουλής, τον πρόεδρο της επιτροπής υγείας της βουλής και την Ακτινολογική Εταιρεία Κύπρου.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα