ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πρόστιμα €80 χιλ. από ΟΑΥ για καταχρήσεις

29 Μαρτίου 2024, 12:17

images

Πρόστιμα ύψους €80 χιλ. σε πέραν των 40 παροχέων υγείας επιβλήθηκαν εντός του 2023 από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ.

Εξάλλου, στο πλαίσιο των ελέγχων του Οργανισμού, κατά το 2023, για καταχρήσεις από πλευράς παροχέων υγείας, υπολογίζεται ότι έχουν απορριφθεί πέραν των 80 χιλιάδων απαιτήσεων, που αντιστοιχούν περίπου σε €10 εκατ.

Πέραν των 350 διερευνήσεων

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Ανώτερη Λειτουργός της Διεύθυνσης Διαχείρισης Απαιτήσεων του ΟΑΥ, Γεωργία Αυγερινού Χριστοδούλου, ο Οργανισμός διενήργησε κατά το 2023 πέραν των 350 διερευνήσεων, που αφορούν καταχρήσεις, απάτες ή ενδεχόμενο απάτης εντός ΓεΣΥ, για να σημειώσει πως έχουν ληφθεί πέραν των 150 αποφάσεων.

Σύμφωνα με την κ. Χριστοδούλου κατά το ίδιο έτος ο ΟΑΥ προχώρησε με αναστολή σύμβασης περίπου δέκα παροχέων υγείας, διαφόρων κατηγοριών.

Σημείωσε ότι ανάμεσα στους δέκα παροχείς περιλαμβάνονται περιπτώσεις που αφορούν ειδικούς γιατρούς, νοσηλευτήρια και άλλους επαγγελματίες υγείας, συμπληρώνοντας ότι ανάλογα με την περίπτωση ο ΟΑΥ προχώρησε με καταγγελία της υπόθεσης στην Αστυνομία ή/και με τερματισμό της σύμβασης.

Ωστόσο, διευκρίνισε πως υπήρχαν και οι περιπτώσεις που ο Οργανισμός προχώρησε με άρση της αναστολής της σύμβασής τους, με τα συμβόλαια τους να τίθενται εκ νέου σε ισχύ.

Η Ανώτερη Λειτουργός της Διεύθυνσης Διαχείρισης Απαιτήσεων του ΟΑΥ είπε ότι οι περισσότερες διερευνήσεις αφορούσαν κυρίως σε ειδικούς ιατρούς, αλλά περιλάμβαναν όλες τις κατηγορίες παροχέων συμπεριλαμβανομένων νοσηλευτηρίων, προσωπικών ιατρών, φαρμακείων, εργαστηρίων και διαγνωστικών κέντρων.  

Λιγότερες από 10 οι υποθέσεις στην Αστυνομία

Σε ερώτηση πόσοι ανοιχτοί φάκελοι υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Αστυνομία, η κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι εντός του 2024 υπάρχουν λιγότερες από δέκα υποθέσεις, που διερευνώνται από την Αστυνομία.

Είπε πως οι υποθέσεις αυτές αφορούν στην υποβολή απαιτήσεων αποζημίωσης, για πράξεις οι  οποίες δεν είχαν διενεργηθεί ή διενεργήθηκαν από αναρμόδια άτομα.

Εντατικοποίηση των ελέγχων

Η κ. Χριστοδούλου ανέφερε πως οι έλεγχοι που διενεργεί ο ΟΑΥ είναι συνεχείς, για να σημειώσει πως ο Οργανισμός κάνει συνεχώς προσπάθειες, για καταπολέμηση της κατάχρησης.

Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι οι έλεγχοι αναμένεται να εντατικοποιηθούν στα επόμενα χρόνια.

Σχετικά Άρθρα