ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προσδοκίες για διοικητική ομαλότητα στο Υπουργείο Υγείας

18 Αυγούστου 2023, 07:02

images

Η χθεσινή παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να καλέσει στο γραφείο του την Υπουργό Υγείας Πόπη Κανάρη και τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Χριστίνα Γιαννάκη για να αρθεί η διοικητική κρίση που έχει ξεσπάσει στο Υπουργείο Υγείας, φαίνεται να διαφοροποιεί το κλίμα στα ανώτατα δώματα του Υπουργείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του YgeiaWatch, ο ΠτΔ ήταν σαφής στις υποδείξεις του και προς τις δύο. Απαίτησε να υπάρξει πλήρης συνεργασία μεταξύ τους και προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να γίνουν στο μέλλον αποδεκτά παρόμοια φαινόμενα.

Ο Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι φαινόμενα που είδαν προσφάτως το φως της δημοσιότητας δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά, εννοώντας τη στοχευμένη διαρροή αλληλογραφίας μεταξύ της Υπουργού Υγείας και της Γεν. Διευθύντριας σε ΜΜΕ.

Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση τα της συνάντησης στο Προεδρικό, ο Ν. Χριστοδουλίδης κατέστησε σαφές ότι απαιτεί συνεργασία μεταξύ των δύο βασικών πυλώνων του Υπουργείου Υγείας, καθώς, όπως εξήγησε, η υλοποίηση του κυβερνητικού έργου στον τομέα της υγείας αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για τον ίδιο.

Τόσο η Υπουργός, όσο και η Γεν. Διευθύντρια, δεσμεύτηκαν να επιτελούν τα καθήκοντα τους χωρίς προστριβές με στόχο την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου σε θέματα που αφορούν στην υγεία.

«Οι μεγάλες προκλήσεις της Υγείας και οι απαιτήσεις της κοινωνίας επιβάλλουν εντατική δουλειά και συνεργασία από όλους τους εμπλεκόμενους», φέρεται να υπέδειξε ο Πρόεδρος, δέσμευση που τόσο η Υπουργός Υγείας, όσο και η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου, επανέλαβαν ενώπιον του ΠτΔ.

Όπως έγραψε σε χθεσινό ρεπορτάζ η StockWatch, o ΠτΔ μίλησε με αυστηρή γλώσσα και υπέδειξε, κυρίως στην Υπουργό Υγείας, να συμβάλει στο να επέλθει ομαλότητα στις σχέσεις με τη Γενική Διευθύντρια, ώστε να υλοποιηθεί το κυβερνητικό έργο και να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις στον ευαίσθητο τομέα της υγείας.

Ο ΠτΔ τόνισε τη σημασία να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού η βιωσιμότητα του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) από όλους και την ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Παράλληλα, ζήτησε ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης των θεμάτων που είχαν συζητηθεί στις πρόσφατες συσκέψεις του ΠτΔ με εκπροσώπους του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) στην παρουσία των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών και της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της σύσκεψης με τον ΟΚΥπΥ είχε αποφασιστεί η σύσταση ομάδας εργασίας που θα επιφορτιστεί με την ευθύνη ετοιμασίας δέκα πρακτικών υλοποιήσιμων δράσεων σε σχέση με την οικονομική βιωσιμότητα του ΟΚΥπΥ.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν εκτενέστερα συγκεκριμένοι στόχοι που έχουν τεθεί μετά και από τις συσκέψεις με τον ΟΚΥΠΥ και τον ΟΑΥ, που αφορούν μεταξύ άλλων στην αναδιοργάνωση του Υπουργείου Υγείας και στην ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου

Στο πλαίσιο της χθεσινής συνάντησης τέθηκαν ενώπιον του Προέδρου νομοσχέδια που αφορούν στο τομέα της Υγείας και τα οποία παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Στόχος των ν/σ, είναι η περαιτέρω βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΓεΣΥ.

Για τα εκκρεμούντα ζητήματα τέθηκε χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και ορίστηκε εκ νέου συνάντηση με τον ΠτΔ προτού μεταβεί Νέα Υόρκη ώστε να αξιολογηθεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα