ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προκηρύσσεται διαγωνισμός για Mobile app στην Υγεία

29 Φεβρουαρίου 2024, 13:46

images

Εντός των επόμενων 15 ημερών αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την εφαρμογή κινητών τηλέφωνων (Mobile app), στον τομέα της υγείας και σε δεδομένα του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, όπως ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας Χρίστος Σχίζας.

Στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού της Αρχής, ο Δρ. Σχίζας, ανέφερε ότι από την ημέρα προκήρυξης του διαγωνισμού , απαιτείται μια χρονική περίοδος περίπου 8 μηνών μέχρι την εφαρμογή της πρώτης φάσης του έργου ενώ για τη δεύτερη φάση περίπου 18 μήνες.

Η πρώτη φάση του mobile app θα περιλαμβάνει το ιατρικό ιστορικό των δικαιούχων, τα εφημερεύοντα φαρμακεία και δεδομένα του Τμήματος Οδικών Μεταφορών για διευκόλυνση των πολιτών αναφορικά με την ανανέωση των αδειών κυκλοφορίας.

Την ίδια ώρα, ο Δρ. Σχίζας τόνισε ότι οι αστάθμητοι παράγοντες που συνεχώς προκύπτουν δεν του αφήνουν το περιθώριο να δώσει ακριβή χρονοδιαγράμματα για το πότε η Αρχή θα μπορέσει να προχωρήσει στην εφαρμογή της πρώτης φάσης του έργου.

«Υπάρχουν άτομα που δεν θέλουν να γίνει αυτή η αλλαγή. Όπως πείσαμε την βουλή έτσι πρέπει να πείσουμε και την υπόλοιπη κοινωνία», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Αρχής υπογράμμισε ότι μετά από μεγάλο αγώνα έγιναν προσλήψεις και αύριο αναλαμβάνουν καθήκοντα δέκα νέοι λειτουργοί με σκοπό την προώθηση της δημιουργίας του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας.

«Αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, δυστυχώς στην Κύπρο δεν είμαστε ανοικτοί σε τέτοιου είδους αλλαγές. Τα διάφορα συμφέροντα που προκύπτουν συνεχώς μας εμποδίζουν από το να προωθήσουμε τις διαδικασίες», σημείωσε.

Όπως σημείωσε ο Δρ. Σχίζας ο προϋπολογισμός του οργανισμού για το έτος 2024 στοχεύει στην υλοποίηση των δράσεων της Αρχής και βασίζεται στη δημιουργία και διασφάλιση του τομέα της Ηλεκτρονικής Υγείας στην Κύπρο. 

«Η πραγματική εξοικονόμηση στις δαπάνες υγείας θα επέλθει μετά την πλήρη εφαρμογή της ηλεκτρονικής υγείας στην Κύπρο. Θα μειωθούν οι αχρείαστες εξετάσεις και η αλόγιστη χορήγηση φαρμάκων και αγωγών. Γίνεται επένδυση στην υγεία για αποφυγή της ασθένειας με την έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη», πρόσθεσε.

Δηλώσεις βουλευτών

Σε δηλώσεις μετά από τη συνεδρία ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης ανέφερε  ότι «μιλάμε για ένα προϋπολογισμό κοντά στα 5,8 εκ. Όπως μας έχει λεχθεί 1,5 εκ. θα διατεθεί για τη δημιουργία του mobile app, το οποίο θα μπορείς να έχεις στο κινητό σου τον φάκελο σου, αλλά και πληροφορίες που άπτονται είτε φαρμακείων είτε ΟΑΥ κ.λπ».

Επιπλέον ανέφερε ότι «ενώ το σκεφτήκαμε πρώτοι κι ενώ τάχατε προχωρούμε με γοργούς ρυθμούς, δυστυχώς αυτό το πράγμα δεν συμβαίνει και κερδίσαμε ανταγωνιστικό πρόγραμμα 6 εκ. στην ΕΕ για να εφαρμόσουν αυτοί τη δική μας ιδέα, να είμαστε εμείς που θα καθοδηγούμε τις υπόλοιπες χώρες, και τελικά οι υπόλοιπες χώρες το κάνουν πιο γρήγορα από εμάς. Αυτό είναι πραγματικά εξωφρενικό».

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμής, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η ανάγκη για αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στον τομέα της υγείας είναι εμφανής και επιτακτική.

Οι ενέργειες, σημείωσε, που προωθούν τον εκσυγχρονισμό και καταστέλλουν παθογένειες παλαιοτέρων ετών, ειδικότερα σε τομείς μεγάλης σημασίας, όπως είναι ο τομέας της υγείας, μάς βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους.

«Ο ηλεκτρονικός φάκελος του ασθενούς αποτελεί πλέον πολύ μεγάλη ανάγκη. Το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και η λίστα των ιατρών που τον παρακολουθούν θα είναι προσβάσιμα με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των ασθενών χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος», υπογράμμισε.

Αναμένουμε, συμπλήρωσε, όπως αποδεσμευτούν τα σχετικά κονδύλια προκειμένου να εκκινήσει η διαδικασία μηχανογράφησης του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός της αρχής προβλέπει έσοδα συνολικού ύψους €5.725.506 που προέρχονται από κρατική χορηγία, το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που κατατέθηκε στη Βουλή δεν προβλέπεται να υπάρξει ταμιακό πλεόνασμα ή έλλειμμα.

Οι συνολικές δαπάνες τις Αρχής αφορούν λειτουργικά άλλα έξοδα ύψους €5.675.506 στα οποία περιλαμβάνονται αποδοχές προσωπικού €258.679 και έξοδα αντιμισθίας προέδρου και μελών του συμβουλίου €38.220.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη 

Σχετικά Άρθρα