ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προειδοποίηση για ηλεκτρικά είδη στην αγορά, λόγω κινδύνων για την ασφάλεια

13 Φεβρουαρίου 2024, 20:08

images

Τέσσερα προϊόντα, τα οποία δε συμμορφώνονται με τις βασικές απαιτήσεις ασφάλειας της οδηγίας για τον Ηλεκτρολογικό Εξοπλισμό Χαμηλής Τάσης (LVD), αφού εμπερικλείουν ουσιαστικούς και σοβαρούς κινδύνους ασφάλειας για τον χρήστη και την ιδιοκτησία, έχει εντοπίσει στην αγορά το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Το Τμήμα καλεί οποιονδήποτε γνωρίζει σημείο πώλησης τέτοιων προϊόντων ή χρειάζεται επιπρόσθετες πληροφορίες ή διευκρινίσεις να επικοινωνεί με το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών στα τηλέφωνα 22800514 και 22800522 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση msa@ems.mcw.gov.cy ή στο φαξ 22348202.

Το ένα εξ αυτών εμπίπτει στην κατηγορία εξοπλισμού ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, είναι αυτόματος διακόπτης διαρροής με ενσωματωμένη προστασία από υπερένταση (RCBO), με εμπορική επωνυμία aca elec, κατασκευής της Αποστολίδης Α.Ε.Β.Ε., μοντέλο ABDT-32, με χαρακτηριστικά 1P + N, 230 V, 30 mA, C Type, και διανέμεται από την K.J.R. ELECTRICAL LTD ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗΣ.

Σημειώνεται ότι ο κατασκευαστής έχει προβεί σε εθελοντική απόσυρση και ανάκλησή του από την αγορά. Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι το προϊόν δεν συνοδεύεται από τον απαιτούμενο τεχνικό φάκελο. 

Καλούνται οι αδειοδοτημένοι ηλεκτρολόγοι που έχουν στην κατοχή τους το πιο πάνω προϊόν να μην το χρησιμοποιήσουν/εγκαταστήσουν και να το επιστρέψουν άμεσα στον πωλητή, δηλαδή στο κατάστημα από το οποίο το έχουν προμηθευτεί. Επιπρόσθετα καλούνται να ενημερώσουν σχετικά τους πελάτες τους που έχουν εγκαταστήσει το συγκεκριμένο προϊόν για να προβούν σε αντικατάστασή του.

Περαιτέρω, καλούνται οι καταναλωτές που θα εντοπίσουν ότι το πιο πάνω προϊόν είναι εγκατεστημένο στα υποστατικά τους, να απευθυνθούν σε αδειοδοτημένο ηλεκτρολόγο για να διευθετηθεί η αντικατάστασή του. Σημειώνεται ότι το προϊόν που θα αντικατασταθεί θα πρέπει να επιστραφεί στους διανομείς, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την αποτελεσματική και αποδοτική εκτέλεση της ανάκλησης.

Επιπρόσθετα, ο οικονομικός φορέας που είναι υπεύθυνος για την ανάκληση για λόγους ασφάλειας του εξοπλισμού είναι υποχρεωμένος να παρέχει στον καταναλωτή αποτελεσματικό, δωρεάν και έγκαιρο τρόπο επανόρθωσης, χωρίς οποιοδήποτε χρονικό περιορισμό.

Το δεύτερο προϊόν που εμπίπτει στην κατηγορία εξοπλισμού ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, είναι αυτόματος διακόπτης διαρροής με ενσωματωμένη προστασία από υπερένταση (RCBO), με εμπορική επωνυμία Iskra, κατασκευής Iskra, d.o.o (στη συσκευασία), μοντέλο KAFI, με χαρακτηριστικά 2 pole, 230 V, 30 mA, C32 και διανομής AGELCO SALES LTD, αναφέρεται ότι ενέχει κίνδυνο ηλεκτροπληξίας.

Σημειώνεται ότι ο κατασκευαστής έχει προβεί σε εθελοντική απόσυρσή του από την αγορά. Το Τμήμα αναφέρει ότι η πιθανότητα υλοποίησης του κινδύνου είναι απομακρυσμένη, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση και τον βαθμό του. Εντούτοις, συνιστά την αντικατάσταση του προϊόντος, παρόλο που αυτή δεν είναι αναγκαία.

Γι' αυτό καλεί τους αδειοδοτημένους ηλεκτρολόγους που έχουν στην κατοχή τους το πιο πάνω προϊόν να μην το χρησιμοποιήσουν/εγκαταστήσουν και να το επιστρέψουν άμεσα στον πωλητή, δηλαδή στο κατάστημα από το οποίο το έχουν προμηθευτεί. Σημειώνεται ότι το προϊόν θα πρέπει να επιστραφεί στον διανομέα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την αποτελεσματική και αποδοτική εκτέλεση της απόσυρσης.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον περί Ορισμένων Πτυχών που αφορούν τις Συμβάσεις για τις Πωλήσεις Αγαθών Νόμο του 2021, σε περίπτωση αγοράς μη συμμορφούμενου προϊόντος, ο καταναλωτής δικαιούται αρχικά δωρεάν επισκευή ή αντικατάστασή του. Σημειώνεται επίσης πως η υποχρέωση επισκευής ή αντικατάστασης των αγαθών περιλαμβάνει την αφαίρεση των μη συμμορφούμενων αγαθών και την εγκατάσταση των υποκατάστατων αγαθών ή των επισκευασθέντων αγαθών ή την ανάληψη των δαπανών της εν λόγω αφαίρεσης και εγκατάστασης.

Σε περίπτωση που η επισκευή ή αντικατάσταση δεν είναι εφικτή τότε ο καταναλωτής έχει δικαίωμα να υπαναχωρήσει από τη σύμβαση (δηλαδή να τερματίσει τη σύμβαση και να ζητήσει επιστροφή των χρημάτων που έχει καταβάλει). Υπενθυμίζεται ότι τα πιο πάνω δικαιώματα ισχύουν για περίοδο δύο ετών από την αρχική παράδοση του προϊόντος στον καταναλωτή και ότι την αποκλειστική ευθύνη έναντι του καταναλωτή έχει πάντα ο τελικός πωλητής.

Το τρίτο προϊόν που εμπίπτει στη κατηγορία εξοπλισμού ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, είναι αυτόματος διακόπτης διαρροής        με ενσωματωμένη προστασία από υπερένταση (RCBO), με εμπορική επωνυμία VΞCAS, μοντέλο L7L, με χαρακτηριστικά: 2 pole, 230 V, 30 mA, Type C, εισαγωγής DIMCO LTD και ενέχει κίνδυνο φωτιάς.

Σημειώνεται ότι ο εισαγωγέας έχει προβεί σε εθελοντική απόσυρσή του από την αγορά. Επιπρόσθετα, το προϊόν δεν συνοδεύεται από την απαιτούμενη δήλωση συμμόρφωσης EE και τον απαιτούμενο τεχνικό φάκελο. Το Τμήμα σημειώνετι ότι η πιθανότητα υλοποίησης του κινδύνου είναι απομακρυσμένη, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση και τον βαθμό του. Εντούτοις, συνιστά την αντικατάσταση του προϊόντος, παρόλο που αυτή δεν είναι αναγκαία.

Καλούνται οι αδειοδοτημένοι ηλεκτρολόγοι που έχουν στην κατοχή τους το πιο πάνω προϊόν να μην το χρησιμοποιήσουν/εγκαταστήσουν και να το επιστρέψουν άμεσα στον πωλητή, δηλαδή στο κατάστημα από το οποίο το έχουν προμηθευτεί. Σημειώνεται ότι το προϊόν θα πρέπει να επιστραφεί στον εισαγωγέα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την αποτελεσματική και αποδοτική εκτέλεση της απόσυρσης.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον περί Ορισμένων Πτυχών που αφορούν τις Συμβάσεις για τις Πωλήσεις Αγαθών Νόμο του 2021, σε περίπτωση αγοράς μη συμμορφούμενου προϊόντος, ο καταναλωτής δικαιούται αρχικά δωρεάν επισκευή ή αντικατάστασή του. Σημειώνεται επίσης πως η υποχρέωση επισκευής ή αντικατάστασης των αγαθών περιλαμβάνει την αφαίρεση των μη συμμορφούμενων αγαθών και την εγκατάσταση των υποκατάστατων αγαθών ή των επισκευασθέντων αγαθών ή την ανάληψη των δαπανών της εν λόγω αφαίρεσης και εγκατάστασης.

Σε περίπτωση που η επισκευή ή αντικατάσταση δεν είναι εφικτή τότε ο καταναλωτής έχει δικαίωμα να υπαναχωρήσει από τη σύμβαση (δηλαδή να τερματίσει τη σύμβαση και να ζητήσει επιστροφή των χρημάτων που έχει καταβάλει).  Υπενθυμίζεται ότι τα πιο πάνω δικαιώματα ισχύουν για περίοδο 2 ετών από την αρχική παράδοση του προϊόντος στον καταναλωτή και ότι την αποκλειστική ευθύνη έναντι του καταναλωτή έχει πάντα ο τελικός πωλητής.

Στην περίπτωση που ο πωλητής αρνείται να ανταποκριθεί στα πιο πάνω δικαιώματα του καταναλωτή, καλείται ο καταναλωτής να υποβάλει γραπτώς το παράπονό του μέσω της ιστοσελίδας της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή. 

Τέλος, το τέταρτο προϊόν, της κατηγορίας εξοπλισμού ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, αυτόματος διακόπτης διαρροής με ενσωματωμένη προστασία από υπερένταση (RCBO), της εμπορικής επωνυμίας EBASEE, μοντέλο EBS9BLN, με χαρακτηριστικά 2 pole, 230 V, 30 mA, C Type, εισαγωγής ASVESTAS CO LTD, ενέχει κίνδυνο ηλεκτροπληξίας και φωτιάς.

Σημειώνεται ότι ο εισαγωγέας έχει προβεί σε εθελοντική απόσυρση και ανάκλησή του από την αγορά. Καλούνται, όμως, οι αδειοδοτημένοι ηλεκτρολόγοι που έχουν στην κατοχή τους το πιο πάνω προϊόν να μην το χρησιμοποιήσουν/εγκαταστήσουν και να το επιστρέψουν άμεσα στον πωλητή, δηλαδή στο κατάστημα από το οποίο το έχουν προμηθευτεί. Επιπρόσθετα, καλούνται να ενημερώσουν σχετικά τους πελάτες τους που έχουν εγκαταστήσει το συγκεκριμένο προϊόν για να προβούν σε αντικατάστασή του.

Περαιτέρω, οι καταναλωτές που εντοπίσουν ότι το πιο πάνω προϊόν είναι εγκατεστημένο στα υποστατικά τους να απευθυνθούν σε αδειοδοτημένο ηλεκτρολόγο για να διευθετηθεί η αντικατάστασή του.

Σημειώνεται ότι, το προϊόν που θα αντικατασταθεί θα πρέπει να επιστραφεί στον εισαγωγέα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την αποτελεσματική και αποδοτική εκτέλεση της ανάκλησης. Επιπρόσθετα, ο οικονομικός φορέας που είναι υπεύθυνος για την ανάκληση για λόγους ασφάλειας του εξοπλισμού είναι υποχρεωμένος να παρέχει στον καταναλωτή αποτελεσματικό, δωρεάν και έγκαιρο τρόπο επανόρθωσης, χωρίς οποιοδήποτε χρονικό περιορισμό.

Στην περίπτωση που ο πωλητής αρνείται να ανταποκριθεί στα πιο πάνω δικαιώματα του καταναλωτή, καλείται ο καταναλωτής να υποβάλει γραπτώς το παράπονό του μέσω της ιστοσελίδας της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή.

Σχετικά Άρθρα