ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προβληματίζουν οι λοιμώξεις στα νοσοκομεία - Δράσεις Υπ. Υγείας

13 September 2023, 06:00

images

Έντονο προβληματισμό στο Υπ. Υγείας, προκαλούν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και οι θάνατοι που προκαλούνται από αυτές, με αποτέλεσμα να προωθούνται δράσεις για ελαχιστοποίησή τους.

Σύμφωνα με δηλώσεις της Υπουργού Υγείας, Πόπης Κανάρη στον Alpha Kύπρου, η αντιμετώπιση των νοσοκομειακών λοιμώξεων και η ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά θέματα στον τομέα της δημόσιας υγείας και ένα από τα πιο σοβαρά θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει το Υπουργείο Υγείας.

«Έχουμε δημιουργήσει επιτροπή για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις όπου θα δημιουργηθούν πρωτόκολλα για την εφαρμογή αυτών των πρωτοκόλλων σε όλες τις κλινικές και αρχίσαμε να δημιουργούμε επιδημιολογικούς δείκτες», πρόσθεσε.

Παράλληλα, επεσήμανε, «έχουμε αρχίσει να δημιουργούμε μια πλατφόρμα η οποία θα ολοκληρωθεί το 2025 όπου θα συλλέγονται όλα αυτά τα στοιχεία. Κομμάτια από αυτή την πλατφόρμα μπορούν ήδη να αξιοποιηθούν για να παρακολουθούμε αυτές τις λοιμώξεις σε όλα τα νοσηλευτήρια».

«Αρχίζουμε επίσης», συμπλήρωσε, «την εκπαίδευση των νοσηλευτών για τα θέματα υγιεινής στον χώρο για το πλύσιμο των χεριών για την χρήση των καθετήρων , των αναπνευστήρων κτλ».

Όπως πρόσθεσε η κ. Κανάρη, πολύ σημαντικό βήμα είναι η κίνηση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), να εντάξει στα ποιοτικά κριτήρια για αποζημίωση των νοσηλευτηρίων, τον αριθμό των λοιμώξεων που καταγράφονται στο κάθε νοσηλευτήριο με στόχο τη μείωσή τους.

Ανησυχητικά τα ευρήματα μελέτης στην Ελλάδα

Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις αποτελούν ένα μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών και εκφράζεται με σημαντική αύξηση των δεικτών της νοσηρότητας, της θνησιμότητας, καθώς επίσης της διάρκειας και του κόστους νοσηλείας. 

Ανησυχητικά είναι τα ευρήματα μεγάλης μελέτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Ελλάδας (ΕΟΔΥ).

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, σχεδόν ένας στους δύο ασθενείς, λαμβάνουν τουλάχιστον ένα αντιμικροβιακό φάρμακο, για να καταπολεμήσουν κάποιο παθογόνο.

Στη μελέτη συμμετείχαν 50 νοσοκομεία από όλη τη Ελλάδα και συνολικά συμπεριλήφθηκαν 9.707 νοσηλευόμενοι.

Το 12,1% των νοσηλευόμενων εμφάνισε τουλάχιστον μία λοίμωξη την ημέρα της καταγραφής. Σε κάθε ασθενή με λοίμωξη αντιστοιχούσαν κατά μέσο όρο 1,2 λοιμώξεις.

Από το σύνολο των 1.408 καταγεγραμμένων λοιμώξεων, το 69,6% εμφανίστηκε 48 ώρες μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο, ενώ στο 28,6% των λοιμώξεων ο ασθενής παρουσίαζε τη λοίμωξη κατά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο.

Οι ήδη εκδηλωμένες λοιμώξεις κατά την εισαγωγή είχαν πιθανή προέλευση το ίδιο νοσοκομείο (επανεισαγωγή ασθενούς) στο 7,5% των περιπτώσεων, άλλο νοσοκομείο στο 8,9%, μονάδες χρονίως πασχόντων στο 2,9% και μη καθορισμένης προέλευσης στο 9,2%. Για το 1,8% των λοιμώξεων η προέλευση δεν μπορούσε να καθοριστεί.

Ο υψηλότερος επιπολασμός νοσοκομειακών λοιμώξεων καταγράφηκε στους ασθενείς των μονάδων εντατικής θεραπείας όπου 45,7% των νοσηλευόμενων εμφάνιζε τουλάχιστον μία λοίμωξη.

Ακολούθησαν οι ασθενείς που νοσηλεύονταν σε κλινικές του παθολογικού τομέα (μεταξύ αυτών εσωτερική παθολογία, καρδιολογία, ογκολογία κ.α.) με επιπολασμό 13,5% και σε κλινικές του χειρουργικού τομέα (γενική χειρουργική, ΩΡΛ κ.α.) με επιπολασμό 8,2%.

Αντίθετα, οι λοιμώξεις αυτές καταγράφηκαν λιγότερο συχνά στους νοσηλευόμενους παιδιατρικών κλινικών (3%), μαιευτικής - γυναικολογίας (1,4%) και ψυχιατρικής (1,2%).

Μικροβιακή ανοχή

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Μικροβιακή Αντοχή (ΜΑ) είναι μία από τις δέκα πιο σοβαρές απειλές για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως.

Συνδέεται άμεσα με τις Νοσοκομειακές Λοιμώξεις (ΝΛ), καθώς για την αντιμετώπιση των τελευταίων χρησιμοποιούνται συνήθως αντιβιοτικά ευρέως φάσματος, που οδηγούν στην εμφάνιση πολυανθεκτικών μικροοργανισμών και δημιουργούν έναν «φαύλο κύκλο», αφού οι νοσοκομειακές λοιμώξεις οφείλονται συνήθως σε μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις μεταδίδονται με διάφορους τρόπους, όπως με

  • άμεση επαφή ασθενούς με ασθενή, ασθενούς με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ασθενούς με επισκέπτες στα νοσοκομεία
  • έμμεση επαφή με το έμβιο και άβιο περιβάλλον του νοσοκομείου (βρύσες, επιφάνειες, κλινοσκεπάσματα)
  • με παρεμβατικές ιατρικές πράξεις (καθετηριασμό, αναπνευστήρες, χειρουργικές επεμβάσεις και γενικώς ιατρικές παρεμβάσεις και τοποθετήσεις ξένων σωμάτων). 

Η μετάδοση γίνεται με τα χέρια του προσωπικού, με τον ρουχισμό, τα ιατρικά μηχανήματα παντός είδους και ιδίως εκείνα που έρχονται σε επαφή με άσηπτες περιοχές του σώματος του ασθενούς (φλεβοκαθετήρες, ουροκαθετήρες, χειρουργικά εργαλεία, διαλύματα πλύσης, αέρας αναπνευστικών μηχανημάτων), αλλά και εκείνα που έρχονται σε επαφή με σηπτικές περιοχές (στηθοσκόπια, νεφροειδή), με την σκόνη που αιωρείται, με επιφάνειες όπως πάτωμα, έπιπλα, τοίχοι κ.ά.

Σε βαριά ασθενείς, οι λοιμώξεις μπορεί και να οφείλονται στα μικρόβια της φυσιολογικής χλωρίδας (ενδογενείς λοιμώξεις).

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα