ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΠΟΥ: Μακριά η επίτευξη των στόχων για το τέλος της φυματίωσης

24 Μαρτίου 2023, 17:55

images

Η Ευρωπαϊκή περιφέρεια παραμένει πολύ μακριά από την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής για το τέλος της φυματίωσης (END TB Strategy), για μείωση της επίπτωσης της ασθένειας κατά 80% και των θανάτων κατά 90% πριν από το 2030, προειδοποιούν, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και το Περιφερειακό Γραφείο Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) την Παρασκευή, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Φυματίωσης.

Σε ανακοίνωση, οι δύο οργανισμοί αναφέρουν ότι, αν και αυτό οφείλεται εν μέρει στον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στα συστήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία της φυματίωσης, οι χώρες πρέπει ακόμη να ανανεώσουν επειγόντως τις προσπάθειές τους για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι.

Σημειώνεται ότι, μόλις πριν από τρία χρόνια, πριν από την πανδημία, η περιφέρεια βίωνε την ταχύτερη μείωση της συχνότητας της φυματίωσης και της θνησιμότητας στον κόσμο. Ωστόσο, το 2021, η θνησιμότητα από φυματίωση στην περιοχή αυξήθηκε σε σύγκριση με το 2020 και η φθίνουσα καμπύλη επίπτωσης έχει σταματήσει για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια.

Όπως αναφέρεται, η τελευταία έκθεση ECDC/ΠΟΥ σχετικά με την επιτήρηση και την παρακολούθηση της φυματίωσης δείχνει ότι, παρά τη συνολική πτωτική τάση της επίπτωσης της φυματίωσης στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ, ο τρέχων ρυθμός μείωσης δεν θα είναι επαρκής για την επίτευξη των στόχων βάσει των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για τερματισμό της επιδημίας της φυματίωσης έως το 2030.

Η περιοχή περιλαμβάνει 53 χώρες με πληθυσμό σχεδόν 900 εκατομμύρια άνθρωποι, περίπου 508 εκατομμύρια εκ των οποίων ζουν στην ΕΕ/ΕΟΧ (27 κράτη μέλη της ΕΕ συν Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία), σημειώνεται. Το 2021, υπήρχαν πάνω από 166.000 νέα και υποτροπιάζοντα κρούσματα φυματίωσης που κοινοποιήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ. Το 2020, υπήρξαν περίπου 164.187 νέες και υποτροπιάζουσες διαγνώσεις φυματίωσης και 216.368 νέες και υποτροπιάζουσες περιπτώσεις το 2019. Πολλές χώρες ανέφεραν ετήσια αύξηση στον αριθμό των κοινοποιημένων περιπτώσεων φυματίωσης σε σχέση με το 2020 και, συνολικά, υπήρξε ελαφρά (1,1%) ανάκτηση στις ειδοποιήσεις φυματίωσης, αναφέρεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στην ανακοίνωση, στην ΕΕ/ΕΟΧ το 2021, αναφέρθηκαν 33.520 κρούσματα φυματίωσης, ενώ το 2020, αναφέρθηκαν πάνω από 33.800 περιπτώσεις και 45.192 το 2019. Παρόλο που τα ποσοστά κοινοποιήσεων ανά χώρα διέφεραν σημαντικά, το συνολικό ποσοστό κοινοποιήσεων στις περισσότερες χώρες μειώθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια και ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια, αναφέρεται. «Αν και αυτό αντιπροσωπεύει μια συνέχιση της πτωτικής τάσης που παρατηρήθηκε από την έναρξη της επιτήρησης της φυματίωσης, τα τελευταία χρόνια πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19 και των προκλήσεων που αυτό δημιούργησε για τις κλινικές υπηρεσίες και την επιτήρηση της φυματίωσης», σημειώνει η ανακοίνωση.

Όπως αναφέρεται, για τον τερματισμό της φυματίωσης, «είναι απαραίτητο να διακοπεί η μετάδοση εντοπίζοντας έγκαιρα άτομα με ενεργό φυματίωση και αποτρέποντας την ανάπτυξη της φυματίωσης σε όσους έχουν ήδη μολυνθεί». Παρά το γεγονός ότι πολλές χώρες στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ ανέφεραν αύξηση από έτος σε έτος στον αριθμό των κοινοποιημένων κρουσμάτων φυματίωσης, η περιφέρεια εξακολουθεί να καταγράφει 23% λιγότερα κρούσματα φυματίωσης το 2021 σε σχέση με το 2019, σημειώνεται. Επιπρόσθετα, άλλες «σημαντικές προκλήσεις» στην περιφέρεια περιλαμβάνουν την αυξημένη επιβάρυνση περιπτώσεων ανθεκτικών στα φάρμακα και τα ποσοστά επιτυχίας της θεραπείας κάτω του στόχου, σε συνδυασμό με τη διακοπή των υπηρεσιών φυματίωσης που προκαλείται από την πανδημία COVID-19.

Σύμφωνα με την διευθύντρια του ECDC, Αντρέα Αμμόν, το 2021, η πανδημία COVID-19 συνέχισε να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τα κράτη μέλη, ενώ, οι πόροι για την αντιμετώπιση της φυματίωσης διατίθεντο αλλού, και οι ασθενείς αντιμετώπισαν δυσκολίες στην πρόσβαση σε κλινικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα πιθανώς, καθυστερημένη διάγνωση και θεραπεία ορισμένων περιπτώσεων φυματίωσης. «Ως εκ τούτου, πρέπει να αυξήσουμε τον αριθμό των ατόμων που διαγιγνώσκονται και αντιμετωπίζονται επιτυχώς», είπε, σημειώνοντας τη δέσμευση του ECDC να συνεργάζεται με και να υποστηρίζει τις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ στις προσπάθειές τους να τερματίσουν την επιδημία της φυματίωσης.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής στον ΠΟΥ/Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, είπε ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε πλήρως τις νέες τεχνολογίες, καθώς, «έχουμε τα επιστημονικά και ιατρικά εργαλεία για να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος», αλλά χρειάζονται επειγόντως ισχυρότερες, συνεπείς εταιρικές σχέσεις μεταξύ των κρατών μελών, των οργανισμών δωρητών και των πληγέντων κοινοτήτων, «εάν θέλουμε να προσεγγίσουμε όλους όσους ζουν με φυματίωση να τους δώσουμε τη θεραπεία και τη φροντίδα που χρειάζονται».

Αυτόν τον Σεπτέμβριο, είπε, στη δεύτερη Σύνοδο Υψηλού Επιπέδου των Ηνωμένων Εθνών για τη φυματίωση, ηγέτες από την Ευρώπη και όχι μόνο θα δεσμευτούν για νέους στόχους και θα θέσουν νέα ορόσημα για τον τερματισμό της φυματίωσης. «Αυτές οι δεσμεύσεις θα είναι μια υπόσχεση που δίνουμε για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη – καθώς η φυματίωση είναι σε μεγάλο βαθμό μια ασθένεια φτώχειας και παραμέλησης, που καλύπτεται από στίγμα και διακρίσεις, επηρεάζοντας μερικούς από τους πιο ευάλωτους», πρόσθεσε. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, είπε, να χαράξουμε μια ανανεωμένη τροχιά προς τον τερματισμό της φυματίωσης στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια και παγκοσμίως, «μια για πάντα».


 

Σχετικά Άρθρα