ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΠΟΥ: Φάρμακα αρθρίτιδας για αντιμετώπιση κορωνοϊού

07 Ιουλίου 2021, 19:00

images

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ενημερώνει για την αποτελεσματικότητα δύο φαρμάκων που σώζουν ζωές σε ασθενείς που είναι σοβαρά ή κρίσιμα άρρωστοι με τη νόσο Covid-19.

Ο ΠΟΥ συνέστησε χρήση των φαρμάκων Actemra της εταιρείας Roche και Kevzara της Sanofi, σε συνδυασμό με κορτικοστεροειδή για τη θεραπεία της Covid-19. Δεδομένα από περίπου 10.000 ασθενείς έδειξαν ότι μειώνουν τα ποσοστά θνησιμότητας. Τα συγκεκριμένα φάρμακα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της αρθρίτιδας.

Συγκεκριμένα, για την ανακάλυψη της αποτελεσματικότητας αυτών των δύο φαρμάκων έχει γίνει η μεγαλύτερη ανάλυση στα φάρμακα μέχρι σήμερα από τον ΠΟΥ.  Στην έρευνα πήραν μέρος συνολικά 10.930 ασθενείς που συμμετείχαν σε 27 κλινικές δοκιμές.

Αυτά είναι τα πρώτα φάρμακα που βρέθηκαν να είναι αποτελεσματικά έναντι της Covid-19, ενώ τα κορτικοστεροειδή προτάθηκαν από τον ΠΟΥ το Σεπτέμβριο του 2020 για τον περιορισμό της πανδημίας.

Για τους ασθενείς σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση από Covid-19 αυτά τα δύο φάρμακα συμβάλουν στην καταστολή της προσβολής του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Πιο αναλυτικά, οι έρευνες έδειξαν ότι η χορήγηση αυτών των φαρμάκων μειώνει τις πιθανότητες θανάτου κατά 13%, σε σύγκριση με την τυπική περίθαλψη στους νοσούντες. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν 15 λιγότεροι θάνατοι ανά χίλιους ασθενείς και 28 λιγότεροι θάνατοι για κάθε χίλιους ασθενείς που είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Επίσης, αντί για 33% ο κίνδυνος να χρειαστούν διασωλήνωση οι ασθενείς ή να πεθάνουν φτάνει το 26% για τους ασθενείς που λάμβαναν τα φάρμακα αυτά μαζί με κορτικοστεροειδή. Αυτό σημαίνει ότι ανά 100 ασθενείς επτά περισσότεροι θα ζήσουν, χωρίς να χρειαστούν διασωλήνωση.

Ο ΠΟΥ ζήτησε επίσης να γίνουν προσπάθειες πρόσβασης των φτωχότερων χωρών σε αυτά τα φάρμακα. «Αυτοί είναι οι άνθρωποι στους οποίους πρέπει να φτάσουν τα φάρμακα», ανέφερε η Τζάνετ Ντίας, στέλεχος του ΠΟΥ, αναφερόμενη στις χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με αύξηση των κρουσμάτων και ταυτόχρονα δεν διαθέτουν επαρκείς ποσότητες εμβολίων.

Σχετικά Άρθρα