ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΠΟΥ: Έλλειψη υποστήριξης ατόμων με άνοια

21 September 2021, 06:05

images

Υπάρχει έλλειψη υποστήριξης των ατόμων με άνοια και των οικογενειών τους παγκοσμίως σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ο ΠΟΥ δημοσίευσε πρόσφατα την «Έκθεση για την παγκόσμια κατάσταση σχετικά με την ανταπόκριση της δημόσιας υγείας στην άνοια», αποκαλύπτοντας ότι μόνο το ένα τέταρτο των χωρών παγκοσμίως έχουν εθνική πολιτική, στρατηγική ή σχέδιο για την υποστήριξη όσων πάσχουν από άνοια.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι μισές από τις χώρες με διαθέσιμη υποστήριξη για άνοια βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή ένωση ενώ οι υπόλοιπες χωρίζονται σε άλλες περιοχές. Ωστόσο, ακόμη και στην Ευρώπη, πολλά από αυτά τα σχέδια πρόκειται να λήξουν ή έχουν ήδη λήξει.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ανάγκη για ανανέωση της δέσμευσης των κυβερνήσεων για πολιτικές που αφορούν την άνοια.

Η 21 Σεπτεμβρίου, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, και έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την άνοια αλλά και την αφύπνιση και ενεργοποίηση της Πολιτείας.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας και αποτελεί μείζον ιατρικό, κοινωνικό και πρόβλημα για τις ανεπτυγμένες κοινωνίες με μεγάλο προσδόκιμο επιβίωσης.

Η άνοια είναι ένα σύνδρομο που σχετίζεται με μια συνεχή μείωση της λειτουργίας του εγκεφάλου. Τα κοινά συμπτώματα της άνοιας περιλαμβάνουν απώλεια μνήμης, μείωση της γνωστικής ταχύτητας και προβλήματα κατανόησης.

Υπολογίζεται ότι, παγκοσμίως, περίπου 55 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν άνοια, με πάνω από το 60% να ζει σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται, ο αριθμός των ατόμων με άνοια αναμένεται να αυξηθεί σε 78 εκατομμύρια το 2030 και 139 εκατομμύρια έως το 2050.

Αποτυχία στην διαχείριση της άνοιας

Ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε: «Η άνοια στερεί σε εκατομμύρια ανθρώπους τις αναμνήσεις, την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια τους, αλλά επίσης στερεί τους ανθρώπους που γνωρίζουμε και αγαπάμε».

« Πριν από τέσσερα χρόνια, οι κυβερνήσεις συμφώνησαν σε ένα σύνολο στόχων για τη βελτίωση της φροντίδας της άνοιας. Αλλά οι στόχοι από μόνοι τους δεν είναι αρκετοί. Χρειαζόμαστε συντονισμένη δράση για να διασφαλίσουμε ότι όλα τα άτομα με άνοια είναι σε θέση να ζήσουν με την υποστήριξη και την αξιοπρέπεια που τους αξίζει».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα ευρήματα υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης της υποστήριξης σε εθνικό επίπεδο, όσον αφορά την ενημέρωση και φροντίδα για άτομα με άνοια.

Ο τύπος φροντίδας που απαιτείται για άτομα με άνοια περιλαμβάνει πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, εξειδικευμένη φροντίδα, υπηρεσίες με βάση την κοινότητα, αποκατάσταση, μακροχρόνια περίθαλψη και ψυχολογική στήριξη.

Παρόλο που το 89% των χωρών ανέφεραν στο Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Άνοιας του ΠΟΥ ότι παρέχουν ορισμένες κοινοτικές υπηρεσίες για την άνοια, η παροχή είναι υψηλότερη σε χώρες υψηλού εισοδήματος σε σύγκριση με χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Το είδος και το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχονται από τους τομείς της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας καθορίζει και το επίπεδο της άτυπης φροντίδας, το οποίο παρέχεται κυρίως από τα μέλη της οικογένειας. Η άτυπη περίθαλψη αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ των αριθμών άνοιας, ενώ το κόστος κοινωνικής φροντίδας αποτελεί πάνω από το ένα τρίτο.

Σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, το μεγαλύτερο κόστος φροντίδας για άνοια αποδίδεται στην άτυπη περίθαλψη (65%). Σε χώρες με υψηλότερο εισόδημα, το κόστος της άτυπης και κοινωνικής φροντίδας ανέρχεται σε περίπου 40%.

Νέα πρωτοβουλία για την έρευνα για την άνοια

Ο ΠΟΥ αποδίδει την έλλειψη σε μια σειρά ανεπιτυχών κλινικών δοκιμών για θεραπείες για άνοια, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος έρευνας και ανάπτυξης και στην πτώση του ενδιαφέροντος για νέες προσπάθειες. Υπήρξε, ωστόσο, πρόσφατη αύξηση της χρηματοδότησης της έρευνας για την άνοια, κυρίως σε χώρες υψηλού εισοδήματος όπως ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ο Δρ Tarun Dua, Επικεφαλής της Μονάδας Υγείας του Εγκεφάλου στον ΠΟΥ, δήλωσε: «Για να έχετε καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας, οι ερευνητικές προσπάθειες για την άνοια πρέπει να έχουν σαφή κατεύθυνση και να συντονίζονται καλύτερα».

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο ΠΟΥ αναπτύσσει το Σχέδιο Έρευνας για την Άνοια, έναν παγκόσμιο μηχανισμό συντονισμού για την παροχή δομής στις ερευνητικές προσπάθειες και την τόνωση νέων πρωτοβουλιών.

Ένας σημαντικός στόχος των μελλοντικών ερευνητικών προσπαθειών θα πρέπει να είναι η ένταξη των ατόμων με άνοια και των φροντιστών και των οικογενειών τους».

Πρόοδος στην ευαισθητοποίηση

Κάτι θετικό το οποίο ανέδειξε η έκθεση του ΠΟΥ είναι ότι οι χώρες σε όλες τις περιοχές έχουν σημειώσει πρόοδο στην εφαρμογή εκστρατειών ευαισθητοποίησης του κοινού για την άνοια.

Συγκεκριμένα, τα δύο τρίτα των χωρών που αναφέρονται στο Παρατηρητήριο έχουν πραγματοποιήσει εκστρατείες ευαισθητοποίησης, ενώ τα δύο τρίτα λαμβάνουν επίσης μέτρα για τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε φυσικά και κοινωνικά περιβάλλοντα για άτομα με άνοια και για την παροχή κατάρτισης και εκπαίδευσης σε ομάδες πληθυσμού τόσο σε στο τομέα της υγείας αλλά και στο τομέα κοινωνικής φροντίδας.

Χ.Χ.

Σχετικά Άρθρα