ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΠΟΥ: Διπλή προσέγγιση για την υγεία ως τη «νέα κανονικότητα»

15 September 2022, 07:37

images

Μια διπλή προσέγγιση για την υγεία ως τη νέα κανονικότητα ανέδειξε η 72η σύνοδος της Περιφερειακής Επιτροπής του ΠΟΥ για την Ευρώπη (RC72), που πραγματοποιήθηκε στο Τελ Αβίβ. Αυτό ήταν το μήνυμα που μετέφεραν στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Νιτσάν Χόροβιτς, Υπουργός Υγείας του Ισραήλ και ο Δρ Hans Kluge, Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Ο κ. Χόροβιτς δήλωσε ότι η 72η σύνοδος του ΠΟΥ Ευρώπης στο Τελ Αβίβ είναι απόδειξη «της δέσμευσής μας στις κοινές μας αξίες και στην παροχή καλής ποιότητας και δίκαιης υγείας». Ανέφερε επίσης ότι οι χώρες ενίσχυσαν τις σχέσεις τους, συνδέθηκαν και μοιράστηκαν την πιο πρόσφατη τεχνολογία στον τομέα της υγείας.

Ο Χόροβιτς συνέχισε λέγοντας ότι η COVID-19 και τα έκτακτα περιστατικά υγείας δεν γνωρίζουν σύνορα μεταξύ χωρών, φυλών, πεποιθήσεων ή θρησκειών, προσθέτοντας ότι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας στη διαχείριση πανδημιών και οποιασδήποτε κρίσης υγείας είναι η ίση πρόσβαση στην υγεία. «Οι χώρες με ισχυρή καθολική κάλυψη υγείας που ρυθμίζεται από το κράτος είναι πολύ πιο προετοιμασμένες και προστατευμένες από μεγάλες κρίσεις», είπε.

«Η παγκόσμια συνεργασία είναι άλλο ένα πλεονέκτημα που πρέπει να καλλιεργήσουμε όχι μόνο λόγω πανδημιών», δήλωσε ο Ισραηλινός Υπουργός Υγείας, εξηγώντας ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους για την πρωτοβουλία του Ισραήλ να ανοίξει ένα Διεθνές Κέντρο Ψηφιακής Υγείας, «για να γίνει η υγειονομική περίθαλψη πιο αποτελεσματική και πιο προσιτή σε όλους».

«Όσον αφορά τις έκτακτες κρίσεις, το Ισραήλ επιδιώκει να διαδραματίσει θετικό ρόλο στην αντιμετώπιση μεγάλων παγκόσμιων κρίσεων και τραγωδιών. Αυτό περιλαμβάνει την παροχή ιατρικής βοήθειας στην Ουκρανία και την προσαρμογή των υπηρεσιών υγείας μας ενόψει των παγκόσμιων κλιματικών αλλαγών», δήλωσε ο κ. Χόροβιτς.

Επιπλέον, ο Υπουργός Υγείας του Ισραήλ μίλησε για την πρόσβαση σε ασφαλείς αμβλώσεις, επισημαίνοντας ότι «η άμβλωση δεν είναι μόνο ανθρώπινο δικαίωμα, όχι μόνο δικαίωμα της γυναίκας να αποφασίζει για μια ζωή, αλλά είναι και δικαίωμά της στην υγεία. Συνέχισε λέγοντας ότι το Ισραήλ ψήφισε πρόσφατα νέους κανονισμούς για να διευκολύνει τις γυναίκες που επιλέγουν να κάνουν έκτρωση, με ελάχιστη γραφειοκρατία και λιγότερη κρατική παρέμβαση στην απόφασή τους. «Αυτό εντάσσεται σε μια σειρά αποφάσεων που λάβαμε πρόσφατα για την εξίσωση της υγειονομικής περίθαλψης με τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και την προώθηση των υπηρεσιών σε τρανς άτομα», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Δρ Χανς Κλούγκε, Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, χαρακτήρισε την 72η σύνοδο της Περιφερειακής Επιτροπής του ΠΟΥ για την Ευρώπη (RC72) «πραγματική επιτυχία» και επαίνεσε το Ισραήλ για τη συνεχή δέσμευσή του στη δημόσια υγεία και τις καινοτομίες του στην ψηφιακή υγεία.

Ο κ. Κλούγκε είπε ότι έχει δύο κύρια μηνύματα, το πρώτο είναι ότι «σε έναν κόσμο διαρκώς αυξανόμενων κρίσεων υγείας, σε μια περίοδο οικονομικής αναταραχής, πρέπει να αποδεχτούμε και να εργαστούμε εντός της πραγματικότητας ενός νέου φυσιολογικού που απαιτεί μια διπλή προσέγγιση στην υγεία». Επισήμανε ότι αυτό σημαίνει, αφενός, πως πρέπει να επενδύσουμε σημαντικά στην ετοιμότητα για επείγουσες και συχνά αλληλοεπικαλυπτόμενες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι διατηρούμε και ενισχύουμε ακόμη περισσότερο τις καθημερινές βασικές υπηρεσίες υγείας, υπέδειξε.

«Η ίδια η πανδημία απέχει πολύ από το να τελειώσει. Πάρα πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν άσκοπα – περισσότεροι από 3.000 την περασμένη εβδομάδα στην περιφέρειά μας. Και περιμένουμε μια έξαρση το φθινόπωρο και το χειμώνα, με πολλούς ανθρώπους να είναι ακόμη ανεμβολίαστοι», δήλωσε ο Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον 17 εκατομμύρια άτομα σε όλη την ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ μπορεί να έχουν βιώσει long COVID τα πρώτα 2 χρόνια της πανδημίας.

Από την άλλη πλευρά, επεσήμανε ο κ. Κλούγκε, ο αριθμός των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων μειώνεται σε ορισμένες χώρες, αλλά δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε. «Έχουμε πολλά εργαλεία για να ελέγξουμε την επιδημία, αλλά χρειαζόμαστε μεγαλύτερη πολιτική βούληση», είπε.

Ο κ. Κλούγκε είπε επίσης ότι η πολιομυελίτιδα έχει επανεμφανιστεί με απροσδόκητους τρόπους στην Ευρώπη και αλλού. Υπάρχουν, ανέφερε, γενετικοί δεσμοί μεταξύ του ιού που βρέθηκε πρόσφατα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και του ιού που βρέθηκε σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, ο οποίος με τη σειρά του συνδέεται με τον ιό της πολιομυελίτιδας στη Νότια Ασία.

Τόνισε επίσης την ανάγκη για «αυξημένες επενδύσεις σε πολλαπλά μέτωπα χρησιμοποιώντας τις καλύτερες διαθέσιμες επιστήμες, εργαλεία και τεχνολογίες», προσθέτοντας ότι η Περιφερειακή Επιτροπή του ΠΟΥ έχει εισαγάγει «φιλόδοξους αλλά πρακτικούς οδικούς χάρτες και πλαίσια για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και τον τερματισμό της φυματίωσης, του HIV, των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων και της ιογενούς ηπατίτιδας». Υπάρχουν επίσης σχέδια δράσης για τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και τη στόχευση μιας σειράς μη μεταδοτικών ασθενειών που σκοτώνουν εκατομμύρια, είπε ο κ. Κλούγκε.

Συνέχισε λέγοντας ότι οι χώρες έχουν υιοθετήσει ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο δράσης του ΠΟΥ για την επίτευξη του υψηλότερου εφικτού επιπέδου υγείας για τα άτομα με αναπηρία. Σημείωσε επίσης ότι τα κράτη μέλη έχουν υιοθετήσει 2 από τις 4 εμβληματικές πρωτοβουλίες της ΠΟΥ/Ευρώπης: Tο Πλαίσιο Δράσης για τις Συμπεριφορικές και Πολιτιστικές Πληροφορίες (BCI) και το Πλαίσιο Δράσης για την Ψηφιακή Υγεία.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ είπε ότι το δεύτερο κύριο μήνυμά του είναι μια προειδοποίηση σχετικά με την ανάγκη αντιμετώπισης του ζητήματος του εργατικού δυναμικού υγείας και περίθαλψης που υποφέρει από ελλείψεις προσωπικού, ανεπαρκή πρόσληψη και διατήρηση, μετανάστευση ειδικευμένων εργαζομένων, μη ελκυστικές συνθήκες εργασίας και έλλειψη ευκαιριών επαγγελματικής εξέλιξης. «Η πανδημία έκανε τα πράγματα χειρότερα. Εάν το ζήτημα δεν αντιμετωπιστεί επειγόντως, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφή. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε ένα βέλτιστο εργατικό δυναμικό υγείας και φροντίδας σε όλα τα μέτωπα», τόνισε.

Σχετικά Άρθρα