ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πιθανότητα ερημοποίησης της Κύπρου μέχρι το τέλος του αιώνα

18 Ιουνίου 2023, 06:00

images

Υπάρχει πιθανότητα ερημοποίησης της Κύπρου μέχρι το τέλος του αιώνα, καθώς υπάρχει ανησυχία για την επιβίωση των μεσογειακών δασών λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Η ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Κύπρο (ΙΚυ), Δρ Μαρία Κεζούδη, μιλώντας στο YgeiaWatch εξήγησε ότι η ερημοποίηση είναι η διαδικασία υποβάθμισης της γης σε άνυδρες, ημίξηρες και ξηρές περιοχές του κόσμου, η οποία οφείλεται σε φαινόμενα όπως η κλιματική αλλαγή, καθώς και ανθρωπογενείς παράγοντες.

Ερωτηθείσα εάν υπάρχει ενδεχόμενο η Κύπρος να μετατραπεί σε έρημο σε μεταγενέστερο στάδιο, σχολίασε ότι μέχρι το τέλος του αιώνα και σύμφωνα με το σενάριο υψηλών εκπομπών, τα κλιματικά χαρακτηριστικά της περιοχής αναμένεται να αλλάξουν και οι άνυδρες ζώνες πιθανότατα θα επεκταθούν σε τμήματα της Κύπρου, της ανατολικής Ελλάδας και της Τουρκίας, οι οποίες επί του παρόντος χαρακτηρίζονται ως εύκρατες ζώνες.

Όπως ανέφερε, τα μεσογειακά δάση δεν είναι μόνο σημαντικά για τη βιοποικιλότητα, αλλά παρέχουν επίσης κρίσιμους πόρους στο οικοσύστημα. Προστατεύουν από τη διάβρωση του εδάφους, ρυθμίζουν το περιφερειακό κλίμα και τις υδρολογικές συνθήκες και παρέχουν τρόφιμα και ξυλεία.

«Επειδή είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στην κλιματική αλλαγή, η ανησυχία για την επιβίωσή τους αυξάνεται, ως αποτέλεσμα των ανθρωπογενών εκπομπών CO2 και της σχετικής υπερθέρμανσης του πλανήτη», είπε.

Αφαλάτωση για καταπολέμηση λειψυδρίας

Η Δρ Κεζούδη, ανέφερε ότι σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του γενικού διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας, η Κύπρος κατατάσσεται ως η φτωχότερη σε νερό χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2023, ο οποίος σημείωσε επίσης ότι οι ανάγκες σε νερό, οι οποίες εξαρτώνται αποκλειστικά από την βροχόπτωση, είναι πολλαπλάσιες της ικανότητας των φυσικών της υδάτινων πόρων. 

Ως εκ τούτου, η εφαρμογή της αφαλάτωσης στην Κύπρο μπορεί να συμβάλει στην  καταπολέμηση της λειψυδρίας και στην εξάλειψη της εξάρτησης των μεγάλων αστικών και τουριστικών κέντρων από το πόσιμο νερό των βροχοπτώσεων, προσθέτει η Δρ Κεζούδη.

Υπογραμμίζει ότι η επαναχρησιμοποίηση του νερού παρέχει σημαντική προστασία από την ξηρασία και μειώνει την εξάρτηση της παροχής νερού από τις καιρικές συνθήκες.

Υπάρχουν τρόποι για λιγότερες επιπτώσεις 

Η χρήση υβριδικών οχημάτων συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών ρύπων στην ατμόσφαιρα και στην βελτίωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα, αναφέρει η Δρ Κεζούδη.

«Παράλληλα, η μείωση των βιομηχανικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και κυρίως η εκμετάλλευση σε μεγαλύτερο βαθμό της ηλιακής ενέργειας στο νησί μας, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στη μετρίαση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής», συμπληρώνει.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα