ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Περισσότεροι καρκίνοι δέρματος λόγω αυξημένης ηλιακής ακτινοβολίας

05 Μαΐου 2023, 13:59

images

Τα περιστατικά καρκίνου του δέρματος, και συγκεκριμένα του μελανώματος, τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί, ακόμα και σε πολύ νεαρές ηλικίες, εξαιτίας της υπεριώδους ηλικιακής ακτινοβολίας.

Η πρόεδρος της Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας Κύπρου, Μαργαρίτα Μαυρογένη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μελανώματος που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου, ανέφερε στο YgeiaWatch ότι «διαπιστώνουμε πως τα τελευταία δέκα χρόνια λόγω της μείωσης του όζοντος και της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας που δεχόμαστε, δυστυχώς βλέπουμε ότι έχουν πολλαπλασιαστεί οι περιπτώσεις που αφορούν μελανώματα και μάλιστα σε πολύ πιο νεαρές ηλικίες».

Προσθέτει ότι πριν 30 χρόνια δεν υπήρχαν μελανώματα στις αφρικανικές μαύρες φυλές, αλλά πλέον βρίσκουν και εκεί, καθώς για αυτό ευθύνεται η περιβαλλοντική καταστροφή.

Σύμφωνα με την κ. Μαυρογένη, δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία στην Κύπρο πόσοι ασθενείς έχουν μελάνωμα.

Παρόλα αυτά, παγκοσμίως υπάρχουν περίπου 130 χιλιάδες μελανώματα το χρόνο και από αυτά 37 χιλιάδες άτομα πεθαίνουν, δηλαδή υπάρχει μία θνησιμότητα γύρω στο 10%.

Ωστόσο η κ. Μαυρογένη τονίζει ότι «για κάθε 10 άτομα τα 9 γλιτώνουν χωρίς καμία άλλη επίπτωση εκτός από την επέμβαση. Δηλαδή το αφαιρούν και μετά δεν έχουν καμία απολύτως άλλη επιπλοκή στη ζωή τους».

Η έγκαιρη διάγνωση προλαβαίνει σοβαρές επιπτώσεις 

Η κ. Μαυρογένη συμβουλεύει τον κόσμο να παρατηρεί το δέρμα του και αν για οποιονδήποτε λόγο δει ότι έχει δημιουργήσει οποιαδήποτε σκουρόχρωμη κηλίδα ή κάποιο σημείο το οποίο είναι ελκώδης, με φλεγμονή, αιμορραγεί, τότε να αποταθεί στον γιατρό.

Προσθέτει ότι «τις πιο πολλές περιπτώσεις δεν θα είναι τίποτα, απλά θα το δει ο δερματολόγος και εκείνος θα αναφέρει αν και εφόσον χρειάζεται θεραπεία. Εάν έχουμε κάτι πάνω μας, τότε πρέπει να στραφούμε στον δερματολόγο μας και να του το δείξουμε».

«Ακόμα και σήμερα βλέπουμε κάποια καρκινώματα του δέρματος που είναι παραμελημένα και μπορεί κάποιος να τα έχει πέραν του ενός χρόνου, τα οποία μετά μεγαλώνουν και έχουν ιδιαίτερες επιπτώσεις», αναφέρει.

Όσον αφορά την Κύπρο, σημειώνει ότι ζούμε σε μία χώρα με πολλή ηλιοφάνεια οπότε είναι καλά να παίρνουμε κάποιες προφυλάξεις και ειδικά από μικρή ηλικία.

«Αυτό που πρέπει να γνωρίζει το κοινό είναι ότι όσο πιο πολλά ηλιακά εγκαύματα πάθουμε σε νεαρή ηλικία, που μετριούνται σε τρία συγκεκριμένα, τόσο πιο μεγάλη πιθανότητα έχουμε να δημιουργήσουμε μελάνωμα στο δέρμα μας ή και άλλους καρκίνους του δέρματος», είπε.

Αναφέρει επίσης ότι τα καρκινώματα χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες.

Όπως εξηγεί στη μία είναι τα ακανθοκυτταρικά καρκινώματα που μπορούν να δώσουν μετά από πολλά χρόνια μεταστάδιο στους λεμφαδένες, τα βασικοκυτταρικά καρκινώματα που δεν δίνουν ποτέ μεταστάσεις που είναι ο ακίνδυνος καρκίνος του δέρματος».

«Η δεύτερη κατηγορία είναι τα μελανώματα που είναι επιθετικά και μπορούν να δώσουν και μεταστάσεις στους λεμφαδένες αλλά και μακρινές μεταστάσεις σε όργανα όπως στον εγκέφαλο, συκώτι, πνεύμονες», προσθέτει.

«Για αυτό ευαισθητοποιούμε τον κόσμο για το μελάνωμα γιατί όσο πιο σύντομα διαγνωσθεί τότε δεν έχει καμία επίπτωση στον οργανισμό», επισημαίνει.

Αναφέρει, ακόμη, ότι «τα τελευταία χρόνια όλοι οι δερματολόγοι, εφαρμόζουν δερματοσκοπική εξέταση που μπορεί να γίνει και digital δηλαδή να φωτογραφίσουμε ένα άτομο και να βάλουμε πάνω στις φωτογραφίες όλα τα ύποπτα που υπάρχουν, να το χαρτογραφήσουμε και μετά να το παρακολουθούμε για τα υπόλοιπα χρόνια».

«Από τον καιρό που παρουσιάστηκε η δερματοσκοπική εξέταση, μετά το 1990, έχουμε καταφέρει σαν δερματολόγοι να διαγνώσουμε σε πάρα πολύ πρώιμο στάδιο ένα μελάνωμα», υπογραμμίζει.

Δεν είναι κληρονομικοί οι καρκίνοι του δέρματος

Η κ. Μαυρογένη διαβεβαίωσε ότι οι καρκίνοι του δέρματος δεν είναι κληρονομικοί.

Εξηγεί ότι «η κληρονομικότητα είναι θέμα ποιότητας δέρματος, δηλαδή αν στην οικογένεια μου είχε ο παππούς, η γιαγιά, οι γονείς σημαίνει ότι έχω κληρονομήσει τουλάχιστον το 50% του δέρματος του, όμως πρέπει να είμαι προσεκτικός».

Ενημερωτική εβδομάδα για τον καρκίνο του δέρματος  

Σύμφωνα με την κ. Μαυρογένη, ήδη από το 2000, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας οργανώνει τον ευρωπαϊκό μήνα μελανώματος σε 30 χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου και της Κύπρου και για περίπου ένα μήνα γίνεται ενημέρωση μέσω του Τύπου, μέσω των ιατρείων και οργανώνονται κάποιες εκδηλώσεις.

Όπως ανέφερε, η Δερματολογική Εταιρεία Κύπρου αποφάσισε να κάνει μία κυπριακή εβδομάδα κατά του καρκίνου του δέρματος, που θα πραγματοποιηθεί από τις 6 Μαΐου έως τις 13 Μαΐου 2023.

Ειδικότερα, στις 6 Μαΐου θα γίνει εκδήλωση στο Metropolis Mall στη Λάρνακα και στις 13 Μαΐου στο πολυλειτουργικό παραθαλάσσιο πάρκο Λεμεσού από τις 10:00 π.μ. – 2:00 μ.μ.

«Θα γίνει εκδήλωση στην οποία θα ενημερώνουμε το κοινό για τον καρκίνο του δέρματος και επιτόπου οι γιατροί θα εξετάζουν για καρκίνο του δέρματος δωρεάν όποιον θέλει να έρθει στις εκδηλώσεις», καταλήγει.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα