ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Περισσότερα χρόνια υγιούς ζωής έχουν οι γυναίκες

15 Ιουνίου 2022, 06:00

images

Περισσότερα φαίνεται να είναι τα χρόνια υγιούς ζωής για τις γυναίκες στην Κύπρο παρά για τους άνδρες.

Όπως καταγράφουν στατιστικά στοιχεία της Eurostat, το 2020 στην Κύπρο, τα χρόνια υγιούς ζωής για τις γυναίκες που σημειώθηκαν ήταν στα 63.1 έτη ενώ για τους άνδρες στα 62.5 έτη.

Παρατηρήθηκε επίσης, ότι τα χρόνια υγιούς ζωής των ανδρών και γυναικών στην Κύπρο για το 2020 είναι λιγότερα από το μέσο όρο των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, το 2020 ο αριθμός των ετών υγιούς ζωής κατά τη γέννηση στην ΕΕ ήταν 64,5 έτη για τις γυναίκες και 63,5 έτη για τους άνδρες, καθώς το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση για τις γυναίκες στην ΕΕ ήταν, κατά μέσο όρο, 5,7 χρόνια μεγαλύτερο από αυτό των ανδρών το 2020 (83,2 έτη έναντι 77,5 ετών).

Σύμφωνα με την Eurostat, τα χρόνια υγιούς ζωής αντιπροσωπεύουν το 78% και το 82% του συνολικού προσδόκιμου ζωής για τις γυναίκες και τους άνδρες, αντίστοιχα. Παρόλα αυτά, κατά μέσο όρο, οι άνδρες τείνουν να περνούν μεγαλύτερο ποσοστό της κάπως μικρότερης ζωής τους χωρίς περιορισμούς δραστηριότητας.

Διαφορές ανά χώρα και φύλο

Αναφορικά με το υψηλότερο αριθμό ετών υγιούς ζωής για τις γυναίκες και τους άνδρες ανά χώρα για το 2020, η Σουηδία κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό ετών υγιούς ζωής για τις γυναίκες (72,7 έτη), ακολουθούμενη από τη Μάλτα (70,7 έτη) και την Ιταλία (68,7 έτη).

Για τους άνδρες, τους υψηλότερους αριθμούς υγιούς ζωής κατέγραψαν επίσης οι ίδιες τρεις χώρες: Σουηδία (72,8), Μάλτα (70,2) και Ιταλία (67,2).

Αντίθετα, η Λετονία είχε τον χαμηλότερο αριθμό ετών υγιούς ζωής τόσο για τις γυναίκες (54,3 έτη) όσο και για τους άνδρες (52,6 έτη).

Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των ετών υγιούς ζωής κατά τη γέννηση ήταν υψηλότερος για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες σε 20 κράτη μέλη της ΕΕ, εντούτοις η διαφορά μεταξύ των φύλων ήταν σχετικά μικρή.

Συγκεκριμένα, σε επτά κράτη μέλη της ΕΕ, η διαφορά μεταξύ των φύλων ήταν πάνω από 2 χρόνια, με τις μεγαλύτερες διαφορές να καταγράφονται στη Βουλγαρία (+4,2 έτη), την Εσθονία (+4,1 έτη) και την Πολωνία (+4,0 έτη).

Σημειώνεται επίσης ότι ο αριθμός των ετών υγιούς ζωής για τις γυναίκες ήταν χαμηλότερος από ό,τι για τους άνδρες σε έξι κράτη μέλη της ΕΕ, με τις μεγαλύτερες διαφορές να παρατηρήθηκαν στην Ολλανδία (-2,8 έτη), την Πορτογαλία (-2,1 έτη) και τη Φινλανδία (-1,8 έτη).

Προστίθεται ότι στην Ισπανία καταγράφηκε ο ίδιος αριθμός ετών υγιούς ζωής τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες.

 Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα