ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πέραν των 6 χιλ. οι έλεγχοι για ανίχνευση ναρκωτικών στο σάλιο οδηγών

18 Μαρτίου 2024, 06:00

images

Ξεπερνούν τις 6 χιλ. οι έλεγχοι προκαταρκτικής εξέτασης για ανίχνευση ναρκωτικών στο δείγμα σάλιου οδηγών από την ημέρα εφαρμογής του νόμου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μάριο Χαρτσιώτη, από τις 25 Ιανουαρίου 2018, ημερομηνία εφαρμογής του νόμου μέχρι και το τέλος του 2023, έχουν πραγματοποιηθεί 6002 έλεγχοι προκαταρκτικής εξέτασης για ανίχνευση ναρκωτικών στο δείγμα σάλιου οδηγών.

Το ποσοστό των θετικών δειγμάτων από τους ελέγχους, συμπεριλαμβανομένων και των οδηγών που αρνήθηκαν να δώσουν δείγμα για την προκαταρκτική εξέταση, διαφέρει τόσο κατά επαρχία, όσο και κατά τη χρονική περίοδο διενέργειας του ελέγχου.

Σύμφωνα με τον υπουργό που απαντούσε σε ερώτημα του βουλευτή Γιώργου Κουκουμά, για 3426 υποθέσεις, ασκήθηκε δίωξη, για 1712 υποθέσεις υπήρξε καταδίκη από το δικαστήριο, ενώ μόνο για μία υπόθεση υπήρξε αθώωση από το δικαστήριο .

Παράλληλα, εκκρεμεί έρευνα για 562 υποθέσεις οι οποίες αναμένεται να συμπληρωθούν και να διαβιβαστεί ο φάκελος για  ποινική δίωξη των παραβατών.

Σημειώνεται ότι, από το σύνολο των ελέγχων, κάποιες υποθέσεις δεν προωθήθηκαν στο δικαστήριο, ενώ για αριθμό υποθέσεων αναμένεται το αποτέλεσμα από το κρατικό χημείο. Αν είναι θετικό, η αστυνομία θα προχωρήσει με τη διερεύνηση και αναλόγως με τα αποτελέσματα των ανακρίσεων, θα καταχωρηθεί η υπόθεση ενώπιον δικαστηρίου.

Επιπρόσθετα, κάποιες από τις υποθέσεις αποσύρθηκαν λόγω μη επίδοσης της κλήσης ή καταχωρήθηκαν ως «άλλως διατεθείσες» λόγω θανάτου του παραβάτη, μόνιμης διαμονής στο εξωτερικό κλπ.

Τα στοιχεία αποστέλλονται στην υπηρεσία εγκληματολογικών ερευνών

Στο ερώτημα για το πού αλλού διαβιβάζονται τα στοιχεία που καταγράφονται από τις εργαστηριακές εξετάσεις, πέρα από τη Νομική Υπηρεσία, ο κ. Χαρτσιώτης αναφέρει ότι τα στοιχεία που καταγράφονται από τις εργαστηριακές εξετάσεις, αποστέλλονται από το κρατικό χημείο στην ΥΠ.Ε.Ε. (Υπηρεσία Εγκληματολογικών Ερευνών), για να σταλούν ακολούθως στον ανακριτή της υπόθεσης ο οποίος θα τα τοποθετήσει εντός του ανακριτικού φακέλου.

Όταν ολοκληρωθεί η διερεύνηση της υπόθεσης και καταχωρηθεί ενώπιον δικαστηρίου, ο φάκελος θα σταλεί μέσω της επαρχιακής εισαγγελίας της αστυνομίας στο δικαστήριο, για εκδίκασή της και λήψη απόφασης.

Τονίζεται ότι ο δικογραφικός φάκελος, ο οποίος περιέχει τα στοιχεία του παραβάτη, προωθείται στη Νομική Υπηρεσία μόνο στις περιπτώσεις που μια υπόθεση δεν μπορεί να προωθηθεί στο δικαστήριο για ποινική δίωξη.

Για παράδειγμα, όταν ο εμπλεκόμενος είναι ανήλικο πρόσωπο, θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι πρόνοιες του περί παιδιών σε σύγκρουση με τον νόμο 55(Ι)/2021 ή όταν υπάρχουν ανθρωπιστικοί ή άλλοι λόγοι, που πρέπει να τεθούν ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας (π.χ. ο παραβάτης είναι καρκινοπαθής σε προχωρημένο στάδιο) με την εισήγηση για αναστολή ποινικής δίωξης.

Παράλληλα, εξηγεί ο υπουργός, μετά τη λήψη των θετικών αποτελεσμάτων της εργαστηριακής εξέτασης, το μέλος της αστυνομίας που θα συμπληρώσει τον φάκελο της υπόθεσης (ανακριτής) γνωστοποιεί γραπτώς στον οδηγό/παραβάτη τα αποτελέσματα, όταν αυτά είναι θετικά, επιδίδοντάς του συμπληρωμένη «Γνωστοποίηση Τελικών Αποτελεσμάτων Νάρκοτεστ», ο οποίος και υπογράφει το μέρος ΙΙ του σχετικού εντύπου.

Ο υπουργός ενημερώνει ακόμη ότι τα στοιχεία που καταγράφονται στις εργαστηριακές εξετάσεις διαβιβάζονται μέσω επιστολής στον εκάστοτε Διευθυντή του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, ο οποίος, μπορεί να αναστείλει ή να ακυρώσει την ισχύ οποιασδήποτε άδειας οδήγησης ή άδειας οδήγησης μαθητευόμενου ή να απορρίψει αίτηση για έκδοση άδειας οδήγησης ή άδειας οδήγησης μαθητευόμενου, σε περίπτωση που κρίνεται από τον ίδιο ότι θα ήταν επικίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια να χορηγηθεί ή να παραμείνει σε ισχύ τέτοια άδεια.

Το άρθρο 11Ζ του περί Οδικής Ασφάλειας Νόμου του 1986 (174/1986) προνοεί ότι πρόσωπο το οποίο διαπράττει αδίκημα δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 11Β και του εδαφίου (7) του άρθρου 11Γ, σε περίπτωση καταδίκης, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τα 3 χρόνια ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €3.500  ή σε στέρηση της άδειας οδηγού που δεν υπερβαίνει τα 3 χρόνια.

Σύμφωνα με το άρθρο 11Η, τα έσοδα που προέρχονται από καταδίκες δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 11Ζ κατατίθενται σε ειδικό ταμείο και διατίθενται για σκοπούς απεξάρτησης ουσιοεξαρτημένων προσώπων.

«Ως Αστυνομία δεν έχουμε οποιαδήποτε πληροφόρηση για το θέμα», σημειώνει ο υπουργός. Σύμφωνα πάντα με την ίδια νομοθεσία, μέχρι την έναρξη των κανονισμών που προκύπτουν από το συγκεκριμένο άρθρο, τα χρήματα θα κατατίθενται στο πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα