ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παύθηκε από το Υπουργικό ο διορισμός Αγαθαγγέλου

28 Ιουλίου 2022, 11:21

images

Παύση του διορισμού του προέδρου του ΠΙΣ Δρ Πέτρου Αγαθαγγέλου στο ΔΣ του ΟΑΥ αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Έπειτα από τρανταχτές αντιδράσεις πολλών οργανώσεων και μέλη της Κοινωνικής Συμμαχίας και της ΟΣΑΚ, την παραίτηση μέλους του ΔΣ του ΟΑΥ και την σθεναρή έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ανακαλέσει την προηγούμενη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τον διορισμό του Δρ Ααγαθαγγέλου, στη σημερινή συνεδρία το Υπ. Συμβούλιο αποφάσισε να αναιρέσει τον διορισμό του.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου Νιόβης Παρισινού για τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου το οποίο συνήλθε σήμερα υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχονται από το άρθρο 7 (2)(δ) των περί Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμων του 2001 έως 2020, το Υπουργικό Συμβούλιο "αποφάσισε να παύσει τον Δρα Πέτρο Αγαθαγγέλου από τη θέση του μέλους του Δ.Σ του ΟΑΥ".

Οι αντιδράσεις που προηγήθηκαν

Πρώτη εξέφρασε την δυσαρέσκεια για την απόφαση του διορισμού η Κοινωνική Συμμαχία για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, η οποία σε ανοικτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας απαίτησε την ανάκληση του διορισμού του Προέδρου του ΠΙΣ, Πέτρου Αγαθαγγέλου, στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ, χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Μάλιστα τόνισε ότι «ο Νόμος ορίζει ότι κανένας πάροχος υπηρεσιών υγείας δεν μπορεί να συμμετέχει στο ΔΣ του ΟΑΥ», σημειώνοντας ότι «αν και ο ίδιος ο  κ. Αγαθαγγέλου δεν είναι ενταγμένος στο ΓεΣΥ, ως Πρόεδρος του ΠΙΣ  διαβουλεύεται για γιατρούς που είναι ενταγμένοι στο ΓεΣΥ, πάροχους του  Συστήματος δηλαδή».

Ακόμη, «πέραν  αυτών, από τη στιγμή που ο ίδιος δεν είναι ενταγμένος στο ΓεΣΥ, δίνει  το μήνυμα ότι δεν συμφωνεί με το συγκεκριμένο Σύστημα, ως εκ τούτου  δημιουργούνται ερωτηματικά για το κατά πόσον θα ενεργεί προς όφελος του  ΓεΣΥ, των παρόχων και των δικαιούχων», τόνισε

Το ΚΕΒΕ χθες απέσυρε την εισήγηση διορισμού του Προέδρου του ΠΙΣ, Πέτρου Αγαθαγγέλου στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, μέσω επιστολής που έστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Στην επιστολή του το ΚΕΒΕ αναφέρει ότι μελέτησε διεξοδικά τις πρόνοιες του  περί ΓεΣΥ νόμου και ειδικότερα το περιεχόμενο του άρθρου 8, που αφορά  στο ασυμβίβαστο του Προέδρου και των μελών του Συμβουλίου του ΟΑΥ και υπογραμμίζει ότι επειδή η πρόνοια επιδέχεται διαφορετικών νομικών  ερμηνειών, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΒΕ αποφάσισε όπως ανακαλέσει την  εισήγηση για διορισμό ιατρών στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ.

Προσθέτει ότι εγείρεται επίσης θέμα και για τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΥ, για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων και καθηκόντων,  καθότι η σύζυγός του είναι παροχέας υπηρεσιών υγείας στο ΓεΣΥ.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα εντός του μηνός, έδωσε την παραίτηση της από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ η Μελίνα Πύργου ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Σε δημοσίευση της στο twitter η κ. Πύργου ανέφερε για τον διορισμό του κ. Αγαθαγγέλου ότι «Άνθρωπος που πολέμησε το ΓεΣΥ και αντιπροσωπεύει τους γιατρούς - κυρίως αυτούς εκτός ΓεΣΥ, να είναι τώρα στο ΔΣ... Πόση διαπλοκή;».

Μιλώντας στο YgeiaWatch η κ. Πύργου δήλωσε ότι ο διορισμός αυτός δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του ΟΑΥ, εξηγώντας ότι δεν θα μπορούσε ένα άτομο που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των γιατρών, όπως ο μισθός τους, που πολεμούσε από την αρχή το ΓεΣΥ και δεν βοήθησε τον ΟΑΥ στη συγκρότηση του συστήματος, να είναι πλέον μέλος του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού.

Εφησυχάζουν για ανατροπή του ΓεΣΥ

Στο άλλο μέτωπο, ο Υπουργός Υγείας, διαβεβαιώνει ότι «δεν θα πειράξει κανένας την αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ», τονίζοντας πως παρόλα τα προβλήματα που διακατέχουν το γενικό σύστημα υγείας, αυτό ενισχύεται κάτι που αποδεικνύεται «με πράξεις και όχι με λόγια».

Σε παρέμβαση στην κρατική τηλεόραση, ο Υπ. Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, αναφερόμενος στο σάλο που προκλήθηκε από οργανώσεις για τον διορισμό του προέδρου του ΠΙΣ Πέτρου Αγαθαγγέλου στο ΔΣ του ΟΑΥ, ο κ. Χατζηπαντέλας δήλωσε ότι δέχθηκε αρκετή κριτική για το γεγονός αυτό.

Σχολιάζοντας το εν λόγω θέμα, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι σε όλους τους Υπουργούς που διορίζουν μέλη σε διοικητικά συμβούλια, ο νόμος τους δίνει την εξουσία εάν οποιοδήποτε μέρος του ΔΣ κάνει οτιδήποτε που είναι ενάντια στα συμφέροντα του οργανισμού, τότε να παραχωρήσουν πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο και να παύσουν το συγκεκριμένο μέλος. «Αυτό έγινε και στο παρελθόν με αρκετά μέλη διοικητικών συμβουλίων», πρόσθεσε.

Οι υποστηρικτές του Δρ Αγαθαγγέλου

Μετά την επιστολή του ΚΕΒΕ για απόσυρση της απόφασης του διορισμού, ο Δρ Αγαθαγγέλου ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί, σε επιστολή που απέστειλε την Τετάρτη προς τον Πρόεδρο του  ΚΕΒΕ, Χριστόδουλο Αγκαστινιώτη, τον οποίο καλεί να αναλάβει την ευθύνη  της ανάκλησης του διορισμού του και να δημοσιοποιήσει τους λόγους πίσω  από τη συγκεκριμένη απόφαση.

Ο Δρ Αγαθαγγέλου προσθέτει ότι «είναι  θέμα αξιοπρέπειας προς το πρόσωπο μου, αλλά και σεβασμού στο κύρος του  θεσμού (ιατρική κοινότητα) που εκπροσωπώ και δεν πρόκειται να προδώσω  και να υποταχθώ στους λαϊκισμούς και τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες».

Υπέρ του διορισμού του Δρ Αγαθαγγέλου, τάχθηκε και η ΟΕΒ, η οποία σε σχετική ανακοίνωση, δήλωσε ότι πιστεύει ότι η συμμετοχή του Δρ. Αγαθαγγέλου στο ΔΣ του ΟΑΥ, θα ενισχύσει θεαματικά τις προσπάθειες του Οργανισμού να επιτελέσει την αποστολή του και να διασφαλιστεί για τον Κύπριο πολίτη ένα Σύστημα οικονομικά βιώσιμο με ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Στο ίδιο «στρατόπεδο» τάχθηκε και ο  Πρόεδρος της ΕΝΙΚ Μαρίνος Σωτηρίου, ο οποίος υποδεικνύει ότι ο μεγαλύτερος  κίνδυνος του Γενικού Συστήματος Υγείας είναι η διαφθορά, καλώντας  παράλληλα τον ΟΑΥ να εγκαταλείψει τη μέθοδο των κραυγών και απειλών και  να εξηγήσει πως ο Δρ Αγαθαγγέλου αποτελεί κίνδυνο για το οικοδόμημα του  ΓΕΣΥ.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα