ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πάνω από 200 βρέφη πέθαναν σε μαιευτήρια της δυτικής Αγγλίας

30 Μαρτίου 2022, 17:46

images

«Καταστροφικά λάθη» σε δημόσια μαιευτήρια μίας περιφερειακής μονάδας διοίκησης του εθνικού συστήματος υγείας NHS στη δυτική Αγγλία στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 200 βρέφη σε διάστημα 20 ετών, είναι το τελικό πόρισμα ανεξάρτητης έρευνας που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Το πόρισμα της προϊσταμένης μαίας Ντόνα Όκεντεν για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης διαπιστώνει πως θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί οι θάνατοι 201 βρεφών και εννέα μητέρων που έχασαν τη ζωή τους σε νοσοκομεία του NHS στην περιφέρεια Σριούσμπερι και Τέλφορντ την περίοδο 2000-2019

Πρόκειται για 131 βρέφη που γεννήθηκαν νεκρά και ακόμα 70 που κατέληξαν λίγο μετά από τη γέννηση. Σε ακόμα 94 περιπτώσεις τα βρέφη υπέστησαν σοβαρά εγκεφαλικά προβλήματα.

Η κα Όκεντεν μελέτησε 1.592 ύποπτα κλινικά περιστατικά που αφορούσαν 1.486 οικογένειες.

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στο συγκεκριμένο τραστ του NHS υπήρχε μια κουλτούρα που προωθούσε τον φυσικό τοκετό έναντι των γεννήσεων με καισαρική χωρίς να αποτιμάται πάντα επαρκώς το ρίσκο για τις εγκύους και τα έμβρυα.

Υπήρχε επίσης ανεπαρκής παρακολούθηση των νεογνών, αλλά και αποτυχία των υπευθύνων να διδαχθούν από προηγούμενα λάθη.

«Δεν υπήρχε επαρκές προσωπικό, υπήρχε απουσία διαρκούς εκπαίδευσης, υπήρχε έλλειψη αποτελεσματικής διερεύνησης περιστατικών και ηγεσίας στο τραστ και μια κουλτούρα να μην εισακούονται οι ανησυχίες των οικογενειών. Υπήρχε μια τάση στη συγκεκριμένη περιφερειακή μονάδα να ρίχνεται η ευθύνη στις μητέρες για τα λάθη, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και για τους θανάτους», πρόσθεσε η Ντόνα Όκεντεν.

Ο Υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ ζήτησε από το βήμα της Βουλής την Κοινοτήτων συγγνώμη από όλες τις οικογένειες που έχουν υποφέρει από τα ιατρικά λάθη στα νοσοκομεία της περιοχής και δεσμεύθηκε ότι θα εφαρμοστούν οι πολλαπλές συστάσεις του πορίσματος σε όλα τα μαιευτήρια της Αγγλίας.

Σχετικά Άρθρα