ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμιο καμπανάκι - Πάνω από 1 δισ. άνθρωποι ζουν με παχυσαρκία

02 Μαρτίου 2024, 06:00

images

Πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο ζουν με παχυσαρκία, σύμφωνα με τη νέα μελέτη του επιστημονικού περιοδικού The Lancet.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε παγκόσμιο επίπεδο, η παχυσαρκία μεταξύ των ενηλίκων έχει υπερδιπλασιαστεί από το 1990 και έχει τετραπλασιασθεί μεταξύ των παιδιών και των εφήβων (5 έως 19 ετών).

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι το 43% των ενηλίκων το 2022 ήταν υπέρβαροι.

Μειώνονται τα ποσοστά υποσιτισμού

Την ίδια ώρα, η μελέτη υποδεικνύει ότι παρόλο που τα ποσοστά υποσιτισμού έχουν μειωθεί, εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για τη δημόσια υγεία σε πολλά μέρη του κόσμου, ιδιαίτερα στη Νοτιοανατολική Ασία και την Αφρική.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο υποσιτισμός ευθύνεται για το ήμισυ των θανάτων παιδιών κάτω των 5 ετών και η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη και ορισμένους καρκίνους.

Οι χώρες με τα υψηλότερα συνδυασμένα ποσοστά υποσιτισμού και παχυσαρκίας το 2022, ήταν έθνη του Ειρηνικού και της Καραϊβικής, χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Επείγουσα ανάγκη για μέτρα μείωσης παχυσαρκίας

Η μελέτη υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για σημαντικές αλλαγές στα μέτρα που αποσκοπούν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, καθώς και πολιτικές για περαιτέρω μείωση του αριθμού των ατόμων που είναι υπέρβαρα, ειδικά στα φτωχότερα μέρη του κόσμου.

«Η νέα αυτή μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της πρόληψης και διαχείρισης της παχυσαρκίας από την πρώιμη ζωή μέχρι την ενηλικίωση, μέσω της διατροφής, της σωματικής δραστηριότητας και της επαρκούς φροντίδας, όπως απαιτείται. Η επίτευξη των παγκόσμιων στόχων για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας απαιτεί τις προσπάθειες των κυβερνήσεων», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Αναλυτικά τα δεδομένα

Σύμφωνα με την ανάλυση των παγκόσμιων δεδομένων, μεταξύ των παιδιών και των εφήβων, το ποσοστό  παχυσαρκίας το 2022 ήταν τέσσερις φορές μεγαλύτερο από το 1990.

Μεταξύ των ενηλίκων, το ποσοστό παχυσαρκίας υπερδιπλασιάστηκε στις γυναίκες και σχεδόν τριπλασιάσθηκε στους άνδρες.

Συνολικά, 159 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι και 879 εκατ. ενήλικες, ζούσαν με παχυσαρκία το 2022.

Ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης και καθηγητής στο Imperial College London, Majid Ezzati, δήλωσε ότι «είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι η επιδημία της παχυσαρκίας που ήταν εμφανής στους ενήλικες σε μεγάλο μέρος του κόσμου το 1990, τώρα αντανακλάται στα παιδιά και τους εφήβους σχολικής ηλικίας. Ταυτόχρονα, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να επηρεάζονται από τον υποσιτισμό, ιδίως σε ορισμένα από τα φτωχότερα μέρη του κόσμου».

«Για την επιτυχή αντιμετώπιση και των δύο αυτών προβλημάτων είναι ζωτικής σημασίας να βελτιώσουμε σημαντικά τη διαθεσιμότητα και την προσιτότητα υγιεινών, θρεπτικών τροφίμων», τόνισε.

Η νέα μελέτη διεξήχθη από την NCD Risk Factor Collaboration (NCD-RisC), σε συνεργασία με τον ΠΟΥ. Οι ερευνητές ανέλυσαν τις μετρήσεις βάρους και ύψους σε περισσότερα από 220 εκατομμύρια άτομα ηλικίας πέντε ετών και άνω (63 εκατ. ατόμων ηλικίας 5-19 ετών και 158 εκατ. ατόμων ηλικίας 20 και άνω), σε περισσότερες από 190 χώρες.

Σημαντικές οι προκλήσεις

«Υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις στην εφαρμογή πολιτικών που αποσκοπούν στη διασφάλιση προσιτής πρόσβασης στην υγιεινή διατροφή για όλους και στη δημιουργία περιβάλλοντος που προωθεί τη σωματική δραστηριότητα και τον γενικό υγιή τρόπο ζωής για όλους», δήλωσε ο Δρ Francesco Branca, Διευθυντής του Τμήματος Διατροφής και Ασφάλειας Τροφίμων του ΠΟΥ και ένας από τους συν-συγγραφείς της μελέτης.

«Οι χώρες πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι τα συστήματα υγείας ενσωματώνουν την πρόληψη και τη διαχείριση της παχυσαρκίας στο βασικό πακέτο υπηρεσιών υγείας», υπογράμμισε.

Οι ενήλικες ταξινομήθηκαν ως παχύσαρκοι εάν είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) μεγαλύτερο ή ίσο με 30kg/m2 και ως υπέρβαροι εάν ο ΔΜΤ τους ήταν μικρότερος από 18,5 kg/m2.

Μεταξύ των παιδιών σχολικής ηλικίας (5-9 ετών) και των εφήβων (10-19 ετών), ο ΔΜΣ που χρησιμοποιείται για τον ορισμό της παχυσαρκίας και του υποσιτισμού, εξαρτάται από την ηλικία και το φύλο, καθώς υπάρχει σημαντική αύξηση στο ύψος και το βάρος κατά τη διάρκεια της παιδικής και εφηβείας.

Από το 1990 έως το 2022, τα παγκόσμια ποσοστά παχυσαρκίας τριπλασιάστηκαν στα κορίτσια (1,7% σε 6,9%) και στα αγόρια (2.1% σε 9,3%), με την αύξηση να παρατηρείται σχεδόν σε όλες τις χώρες.

Επιπλέον, ο συνολικός αριθμός των παιδιών και των εφήβων που επηρεάστηκαν από την παχυσαρκία το 2022, ήταν σχεδόν 160 εκατομμύρια (65 εκατ. κορίτσια και 94 εκατ., αγόρια), σε σύγκριση με 31 εκατ. το 1990.

Στους ενήλικες, τα ποσοστά παχυσαρκίας υπερδιπλασιάστηκαν στις γυναίκες (8,8% σε 18,5%) και σχεδόν τριπλασιάσθηκαν στους άνδρες (4,8% σε 14,0%) μεταξύ 1990 και 2022.

Το ποσοστό των ενηλίκων που ήταν υπέρβαροι μειώθηκε κατά το ήμισυ μεταξύ 1990 και 2022 (14,5% σε 7,0% στις γυναίκες και 13,7% σε 6,2% στους άνδρες).

Οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά  παχυσαρκίας το 2022, ήταν τα νησιωτικά έθνη της Τόνγκα και της Αμερικανικής Σαμόα για τις γυναίκες και η Αμερικανική Σάμοα και το Νάουρου για τους άνδρες.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ποσοστό παχυσαρκίας αυξήθηκε από 21,2% το 1990 σε 43,8% το 2022 για τις γυναίκες και 16,9% σε 41,6% στο 2022 για τους άνδρες.

Η συχνότητα εμφάνισης της παχυσαρκίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατατάχθηκε 36η υψηλότερη στον κόσμο για τις γυναίκες και 10η μεγαλύτερη στον πλανήτη για τους άνδρες το 2022.

Απαιτούνται παρεμβάσεις από κυβερνήσεις

Όπως υπογραμμίζει ο ΠΟΥ, οι παρεμβάσεις που απαιτούνται από τις κυβερνήσεις  για μείωση των ποσοστών παχυσαρκίας περιλαμβάνουν:

• δράσεις για την υποστήριξη υγιεινών πρακτικών από την πρώτη ημέρα, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης, προστασίας και υποστήριξης του θηλασμού

• κανονισμούς σχετικά με την επιβλαβή εμπορία τροφίμων και ποτών σε παιδιά

• πρωτοβουλιών για τη ρύθμιση της πώλησης προϊόντων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι κοντά στα σχολεία

• φορολογικές και τιμολογιακές πολιτικές για την προώθηση υγιεινών διατροφών

• πολιτικές επισήμανσης των θρεπτικών συστατικών

• δημόσιες εκστρατείες εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για υγιεινή διατροφή και άσκηση

• πρότυπα για τη σωματική δραστηριότητα στα σχολεία και

• ενσωμάτωση των υπηρεσιών πρόληψης και διαχείρισης της παχυσαρκίας στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα