ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Η σημαντικότητα των υπόγειων υδάτων

22 Μαρτίου 2022, 11:00

images

Στη σημαντικότητα των υπόγειων υδάτων αναφέρεται ο Διευθυντής του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας Kωνσταντίνος Παρμακλής με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού έχει στο επίκεντρο τα υπόγεια ύδατα τα οποία «είναι μεν αόρατα, η επίδρασή τους όμως, είναι ορατή παντού».

«Είναι ένας κρυμμένος θησαυρός, που εμπλουτίζει τη ζωή μας. Καθώς η κλιματική αλλαγή επιδεινώνεται, γίνεται επιτακτική η ανάγκη συνεργασίας όλων μας, για τη βιώσιμη διαχείριση αυτό του πολύτιμου πόρου», αναφέρει ο κ. Παρμακλής.

Επεξηγώντας αναφέρει ότι τα υπόγεια ύδατα είναι ζωτικής σημασίας πόρος, ο οποίος παρέχει σχεδόν το ήμισυ του συνόλου του πόσιμου νερού παγκοσμίως. Συντηρεί τα οικοσυστήματα, διατηρεί τη βασική ροή των ποταμών και αποτρέπει την καθίζηση της γης και τη διείσδυση του θαλασσινού νερού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι «αποτελούν σημαντικό μέρος της διαδικασίας προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και συχνά αποτελούν λύση για άτομα που δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό».

Από την άλλη, «επειδή όμως τα υπόγεια ύδατα δεν φαίνονται, δεν απασχολούν τους περισσότερους ανθρώπους. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες και η μεταβλητότητα του κλίματος αυξάνουν ραγδαία την πίεση στους υπόγειους υδάτινους πόρους, με αποτέλεσμα να προκαλούνται σοβαρά προβλήματα εξάντλησης και ρύπανσης σε πολλά μέρη του κόσμου».

Όπως δηλώνει ο κ. Παρμακλής, «ως Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας έχουμε την ευθύνη διαφώτισης και καλλιέργειας της κουλτούρας των καταναλωτών ως προς τη σωστή χρήση του νερού μέσα από διάφορες δράσεις και προγράμματα ώστε να γίνει από μικρούς και μεγάλους αντιληπτό πως στην χώρα μας - που ταλαιπωρείται διαχρονικά από ανομβρίες - δεν έχουμε την πολυτέλεια κατασπατάλησης του πιο πολύτιμου αγαθού του ανθρώπου».

Εντούτοις θέτει ως παράδειγμα της διαχρονικής προσπάθειας, το Μουσείο Νερού του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, το οποίο φιλοξενεί εκατοντάδες παιδάκια δημοτικών σχολείων κάθε χρόνο, προσφέροντας πολλαπλές εκπαιδευτικές δράσεις.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο στοχεύει στην διαφύλαξη του περιβάλλοντος, στην ενδυνάμωση του κοινωνικού ιστού και τη χρηστή διοίκηση μέσα από διαφανείς διαδικασίες», προσθέτει.

Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, η Παγκόσμια Ημέρα Νερού γιορτάζεται στις 22 Μαρτίου και από τον ΟΗΕ το 1992.

Φέτος, έχοντας ως θέμα τα υπόγεια ύδατα, στοχεύει να φέρει στο προσκήνιο τον αόρατο αυτό πόρο, να ενισχύσει την ανταλλαγή γνώσεων και τη συνεργασία και να αυξήσει την επίγνωση της σημασίας της φροντίδας των υπόγειων υδάτων μας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού γιορτάζει το νερό και ευαισθητοποιεί τα 2,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους που ζουν χωρίς πρόσβαση σε ασφαλές νερό.

Πρόκειται για την ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης του νερού.

Βασικός στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού είναι η υποστήριξη της επίτευξης του Στόχου 6 της Βιώσιμης Ανάπτυξης: νερό και αποχέτευση για όλους έως το 2030.

Η UNESCO συμβάλλει επίσης στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Διακυβερνητικού Υδρολογικού Προγράμματός της (IHP), το οποίο καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου δημιουργεί την επιστημονική βάση γνώσεων για να βοηθήσει τις χώρες να διαχειρίζονται τους υδάτινους πόρους τους με βιώσιμο τρόπο.

Η Γενική Διευθύντρια της UNESCO Audrey Azoulay, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού 2022 δηλώνει ότι «καθώς ο πλανήτης προσαρμόζεται σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα και τον αυξανόμενο πληθυσμό, τα υπόγεια ύδατα θα διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για τροφή και πόσιμο νερό».

«Ωστόσο, αυτός ο βασικός πόρος αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους – συμπεριλαμβανομένης της ανεπαρκούς προστασίας και μερικές φορές της μη αναστρέψιμης ρύπανσης», συμπληρώνει.

«Για όλους αυτούς τους λόγους, την Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2022, η UNESCO γιορτάζει αυτόν τον ουσιαστικό πόρο – γιατί η καλύτερη προστασία και διαχείριση των υπόγειων υδάτων είναι η συλλογική μας ευθύνη και προς το συλλογικό μας συμφέρον», καταλήγει.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα