ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Π. Κανάρη: Προσπάθειες διαβούλευσης για πανεπιστημιακές κλινικές

05 Ιουλίου 2023, 10:33

images

Προσπάθειες για διαβούλευση μεταξύ συντεχνιακών και ακαδημαϊκών γιατρών θα γίνουν εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας με σκοπό τη λειτουργία πανεπιστημιακών κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία, αφού επικρατεί σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών για το θέμα αυτό.

Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας, Πόπη Κανάρη, το υπουργείο θα προωθήσει σύντομα το νομοσχέδιο για τις Πανεπιστημιακές Κλινικές, καθότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα.

Σε δηλώσεις της στο YgeiaWatch, ανέφερε ότι για τη δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών, παρόλο που έγιναν βήματα στο παρελθόν, υπάρχει σύγκρουση μεταξύ συντεχνιών και ακαδημαϊκών και θα προσπαθήσει να καλέσει σε διαβούλευση τις συντεχνίες και τους ακαδημαϊκούς προσδοκώντας στην εξεύρεση λύσης προτού το νομοσχέδιο οδηγηθεί στη Βουλή.

Όπως είπε, «θα κάνω μία τελευταία προσπάθεια διαβούλευσης μεταξύ των συντεχνιών και των ακαδημαϊκών για να μπορέσουμε να βρεθεί μία λύση, γιατί η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο. Πρέπει να βρεθεί λύση και εάν δεν βρεθεί λύση, θα πάμε στη Βουλή και ας βρεθεί η λύση εκεί», τονίζει.

Σύμφωνα με την υπουργό, οι συντεχνίες θεωρούν ότι οι ακαδημαϊκοί θα εμποδίσουν την επαγγελματική τους ανέλιξη. Σημειώνεται ότι σε άλλες χώρες το σύστημα λειτουργεί άψογα, υπάρχουν δύο παράλληλες οδοί, όπου υπάρχουν οι ακαδημαϊκοί, οι κλινικοί και τα ΤΑΕΠ.

«Είναι θέμα να τα βρουν. Υπάρχει βούληση να γίνει μία σωστή διαβούλευση, να δουν το συμφέρον των φοιτητών της ιατρικής γιατί έχουμε αρκετές ιατρικές σχολές στην Κύπρο, και κάθε φοιτητής θα πρέπει να έχει την ευκαιρία να έχει και την εξειδίκευση μέσα στα δημόσια νοσηλευτήρια», είπε.

Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΥΚΙ), Σωτήρης Κούμας, για το εν λόγω θέμα δήλωσε στο YgeiaWatch ότι δεν θα τοποθετηθεί, προσθέτοντας ότι «είμαι απόφοιτος ιατρικής σχολής και έχω και ακαδημαϊκά προσόντα. Έχω σύγκρουση συμφερόντων. Αντιλαμβάνομαι και γνωρίζω ιδιαίτερα τι σημαίνει ιατρική σχολή».

Ο γενικός γραμματέας της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ), Παναγιώτης Γεωργίου, ανέφερε στο YgeiaWatch ότι ως συντεχνία δεν έχουν καμία άρνηση στο να γίνουν πανεπιστημιακές κλινικές, σημειώνοντας ότι θα βοηθήσουν στο να ανέβει το επίπεδο φροντίδας και ποιότητας.

«Σίγουρα θα βοηθήσει με περισσότερη βοήθεια στην πρακτική ειδικευόμενων γιατρών, θα έχουμε περισσότερους γιατρούς οι οποίοι θα είναι πανεπιστημιακοί και θα μπορούν να προσφέρουν περισσότερα στο σύνολο», είπε, προσθέτοντας ότι «από εκεί και πέρα κάποιοι άλλοι παράγοντες από ότι φαίνεται είναι αρνητικοί στο να γίνουν πανεπιστημιακές κλινικές στα νοσοκομεία μας».

Εισήγηση για πανεπιστημιακές κλινικές στα ιδιωτικά νοσοκομεία

Την ένταξη και λειτουργία πανεπιστημιακών κλινικών στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια εισηγείται ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, Ευθύμιος Δίπλαρος.

Σε δηλώσεις του αναφέρει ότι «εάν και εφόσον αυτή η διαβούλευση με τα δημόσια νοσηλευτήρια καθυστερεί, να προχωρήσουμε με την ένταξη και τη λειτουργία πανεπιστημιακών κλινικών στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια κάτι το οποίο θεωρούμε ότι θα βοηθήσει».

Η Κύπρος η μόνη χώρα χωρίς πανεπιστημιακές κλινικές

Η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ Μαρία Κολιού, σε δηλώσεις της στο YgeiaWatch, τόνισε ότι το γεγονός ότι η Κύπρος αποτελεί τη μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία δεν κατέχει Πανεπιστημιακές Κλινικές.

Σύμφωνα με τη Δρ Κολιού, η δημιουργία Πανεπιστημιακών Κλινικών αφορά την αποκλειστική απασχόληση των ακαδημαϊκών γιατρών στα κρατικά νοσηλευτήρια, σε συνεργασία με τους κρατικούς γιατρούς. Συμπλήρωσε ότι με αυτό τον τρόπο, διευθυντές των πανεπιστημιακών κλινικών θα είναι οι καθηγητές.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα