ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θύματα διάκρισης φύλου 471 γυναίκες υπαξιωματικοί

12 September 2022, 13:50

images

Την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των 471 γυναικών μόνιμων υπαξιωματικών της Εθνικής Φρουράς, οι οποίες καταγγέλλουν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε σχέση με τους άντρες υπαξιωματικούς, ζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών Μεταξύ Ανδρών και Γυναικών.

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εξέτασε σήμερα αυτεπάγγελτα το θέμα άνισης μεταχείρισης και διάκρισης λόγω φύλου στην εργασία, γυναικών μόνιμων υπαξιωματικών της Εθνικής Φρουράς, ζήτησε από τους εκπροσώπους του υπουργείου Άμυνας και της κυβέρνησης, να προχωρήσουν άμεσα σε διορθωτικές ενέργειες.

Σημειώνεται ότι οι επηρεαζόμενες γυναίκες, μόνιμοι υπαξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς, παρέμειναν για χρόνια σε χαμηλές βαθμίδες και δεν τύγχαναν προαγωγής, σε σχέση με τους άντρες συνάδελφους τους, ενώ το αίτημά τους αφορά σε αναδρομική ρύθμιση των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών ωφελημάτων τους.

Στο μεταξύ, όμως, όπως αναφέρθηκε ενώπιον της Επιτροπής, διάσταση απόψεων καταγράφεται στη  γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για το ζήτημα, σε σχέση με την έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεων που διαπίστωνε σημαντική παραβίαση της αρχής της ισότητας, αναφορικά με τα δικαιώματα των γυναικών μόνιμων υπαξιωματικών στον στρατό.

Το ζήτημα, βρίσκεται ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου και εκπρόσωποι του Υπουργείου Άμυνας, στην ενημέρωση της Επιτροπής, είπαν ότι θα αναμένουν την απόφασή του για τη λήψη περαιτέρω ενεργειών.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος των γυναικών υπαξιωματικών  Γιώργος Καραπατάκης κατήγγειλε προσπάθεια του Υπουργείου Άμυνας να μεταφέρει την ευθύνη στους ώμους των γυναικών υπαξιωματικών, γιατί παρήλθε μεγάλος χρόνος.

Ανέφερε ότι, το ζήτημα είναι γνωστό από το 2008, κάνοντας αναφορά σε σχετική έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως, ενώ ενημέρωσε την επιτροπή ότι το θέμα βρίσκεται και ενώπιον της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ετοιμάζεται να επιβάλει κυρώσεις.

Ο κ. Καραπατάκης, επεσήμανε επίσης, ότι το υπουργείο Άμυνας προχώρησε σε αλλαγή των σχετικών κανονισμών το 2016, μετά από συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για αποφυγή κυρώσεων.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η πρόεδρός της  Ειρήνης Χαραλαμπίδου, κατήγγειλε κατάφορη παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων των γυναικών και τόνισε ότι η οικονομική πτυχή αφορά την κυβέρνηση.  

Η κ. Χαραλαμπίδου κάλεσε τον Υπουργό Άμυνας να εφαρμόσει την έκθεση της Επιτρόπου Δικαιώσεως.

Από την πλευρά της, η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Ρίτα Σούπερμαν δήλωσε ότι από τη δεκαετία του 1990, υπήρχαν έμφυλες διακρίσεις σε όλη τη δημόσια υπηρεσία και πως θα πρέπει σήμερα να εξαλειφθούν αυτές οι διακρίσεις.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, δήλωσε ότι οι γυναίκες δεν ζητιανεύουν, αλλά διεκδικούν τα δικαιώματα τους.

Η βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου είπε, μεταξύ άλλων ότι οι γυναίκες λαμβάνουν σήμερα σύνταξη €800, ενώ οι συνάδελφοι τους άντρες, €1800.

Της Ελένης Χαραλάμπους

Σχετικά Άρθρα