ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θύελλα αντιδράσεων για την κρίση στην κτηνοτροφία

24 Φεβρουαρίου 2026, 16:01

images

Σε μείζον πολιτικό και οικονομικό ζήτημα εξελίσσεται η κρίση του αφθώδους πυρετού, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στις ελεύθερες περιοχές και την θανάτωση πέραν των 13 χιλιάδων ζώων να προκαλούν έντονες αντιδράσεις κομμάτων και παραγωγικών φορέων.

Υπήρξε ολιγωρία και απαιτείται διερεύνηση 

Ο ΔΗΣΥ έκανε λόγο για μεγάλη καταστροφή που απειλεί την κτηνοτροφία, τις εξαγωγές και την οικονομική σταθερότητα της χώρας.

Τόνισε ότι απόλυτη προτεραιότητα αποτελεί ο περιορισμός της εξάπλωσης, με αυστηρή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας και πλήρη συντονισμό των υπηρεσιών, ενώ ζητά άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις και ολοκληρωμένο σχέδιο ανάκαμψης.

Παράλληλα, έκανε λόγο για ολιγωρία καθυστέρηση στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων, ζητώντας πλήρη και διαφανή διερεύνηση για τυχόν παραλείψεις.

Το ζήτημα πάει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή 

Το ΑΚΕΛ με τη σειρά του μεταφέρει το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τον ευρωβουλευτή κ. Γιώργο Γεωργίου να καταθέτει επείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, ζητείται η αποστολή δωρεάν επαρκών δόσεων εμβολίων μέσω της ενοσιακής τράπεζας εμβολίων, η ενίσχυση των μέτρων βιοασφάλειας, καθώς και επαρκής αποζημίωση των κτηνοτρόφων.

Ο κ. Γεωργίου εξέφρασε ανησυχία για την επάρκεια των μέτρων που λήφθηκαν μετά τα κρούσματα που είχαν εντοπιστεί τον Δεκέμβριο του 2025 στα κατεχόμενα, κάνοντας λόγο για σοβαρή απειλή για τη βιωσιμότητα της εγχώριας παραγωγής.

Σχέδιο άμεσης ρευστότητας

Η ΕΔΕΚ, μέσω δήλωσης του υποψήφιου βουλευτή κ. Πάρη Πιττάκαρα, έκανε λόγο για ζήτημα επισιτιστικής ασφάλειας, οικονομικής σταθερότητας και κοινωνικής συνοχής.

Υποστήριξε ότι χωρίς άμεση ρευστότητα οι κτηνοτρόφοι δεν θα επιβιώσουν ούτε έναν μήνα και προτείνει κοστολογημένο σχέδιο στήριξης, που περιλαμβάνει άμεση έκτακτη ενίσχυση ανά ζώο και επιδότηση τόκων για πάγωμα δανείων 12 μηνών, αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και κρατικές εγγυήσεις για κεφάλαιο κίνησης.

Παράλληλα, εισηγήθηκε μεσοπρόθεσμο σχέδιο ανασύστασης κοπαδιών, επιδότηση ζωοτροφών και επενδύσεις σε βιοασφάλεια.

Τα μέτρα λαμβάνονται πολύ αργά 

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έκανε λόγο για καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης και ζήτησε απόδοση ευθυνών σε όσους, με πράξεις ή παραλείψεις, άφησαν την κατάσταση να εκτροχιαστεί.

Πιο συγκεκριμένα, εγείρονται ερωτήματα για την επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής, την απολύμανση οχημάτων στα οδοφράγματα και την έγκαιρη κήρυξη των κατεχόμενων ως μολυσμένης περιοχής.

Παράλληλα, εκφράζονται επιφυλάξεις για τη μέθοδο επί τόπου σφαγής και ταφής των ζώων, λόγω πιθανών περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Αποζημιώσεις και εθνικό σχέδιο πρόληψης 

Η Αγροτική Ένωση Κυπρίων, εκ μέρους της ΔΗΠΑ, ζήτησε πλήρη και ταχεία αποζημίωση των παραγωγών, δημιουργία έκτακτου ταμείου στήριξης και εθνικό σχέδιο πρόληψης με διαρκή επιτήρηση.

Τονίστηκε επίσης πως το ζήτημα δεν αφορά την ασφάλεια τροφίμων, αλλά την οικονομική επιβίωση της υπαίθρου και την προστασία της εγχώριας παραγωγής.

Ζητείται παράλληλα, η ανεξάρτητη διερεύνηση των χειρισμών και απόδοση ευθυνών όπου προκύπτουν.

Κλείσιμο οδοφραγμάτων και επίταξη ιδιωτών 

Το ΕΛΑΜ υποστήριξε ότι είχε προειδοποιήσει από τον Δεκέμβριο για τον κίνδυνο εξάπλωσης και ζήτησε δραστικά μέτρα, όπως το άμεσο κλείσιμο των οδοφραγμάτων και αυστηρότερη επιτήρηση της γραμμής αντιπαράταξης.

Παράλληλα, εισηγήθηκε ενίσχυση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών με επίταξη ιδιωτών, εκπόνηση σχεδίου αποζημιώσεων ανάλογα με τη ζημιά κάθε μονάδας και αναστολή δόσεων και τόκων για πληγέντες κτηνοτρόφους.

Τα προϊόντα είναι ασφαλή 

Την ίδια ώρα, ο Σύνδεσμος Τυροκόμων Κύπρου εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις στην αγροτικής παραγωγή, την τυροκομία και τις εξαγωγές.

Ζήτησε συγκεκριμένα αυστηρή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας και διερεύνηση πληροφοριών για πιθανή παράνομη διακίνηση ζωοτροφών από τα κατεχόμενα.

Επίσης διευκρίνισε ότι τα τυροκομικά προϊόντα είναι απολυτός ασφαλή, καθώς ο αφθώδης πυρετός δεν μεταδίδεται μέσω τροφίμων στον άνθρωπο.

Ο Σύνδεσμος δήλωσε ότι τα μέλη του έχουν ήδη ενισχύσει τα μέτρα βιοασφάλειας και βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, επισημαίνοντας ότι οι συνέπειες της κρίσης επηρεάζουν άμεσα ολόκληρη την παραγωγική αλυσίδα και την οικονομία του τόπου.

Σχετικά Άρθρα