ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι στόχοι νέας φαρμακευτικής νομοθεσίας ΕΕ - Ζητούμενο η πρόσβαση ασθενών σε φάρμακα

30 Οκτωβρίου 2023, 10:17

images

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας που στόχο έχει την προσβασιμότητα, την διαθεσιμότητα και την προσιτότητα των ασθενών στα φάρμακα, συζητήθηκε πρόσφατα σε εκδήλωση του Τμήματος Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, μιλώντας στη εκδήλωση, η Επίτροπός Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, παρουσίασε τους βασικούς στόχους και πρόνοιες της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τόνισε πως στόχος της προτεινόμενης νομοθεσίας είναι να βελτιώσει την ισότιμη και έγκαιρη πρόσβαση των ασθενών στο φάρμακο, ειδικά στο καινοτόμο, να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα των ελλείψεων, καθώς και να βρει τρόπους να καταπολεμήσει τη μικροβιακή αντοχή, η οποία αποτελεί μια σιωπηλή πανδημία.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Υγείας του ΠΛ Δρ. Χρίστος Πέτρου, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που δημιουργήθηκαν μετά την πανδημία και στην ανάγκη για επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης καινοτόμων ασφαλών, αποτελεσματικών και ποιοτικών φαρμάκων, καθώς και στο ζήτημα πρόσβασης των ασθενών στα φάρμακα.

Υπογράμμισε ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας, αποτελεί μια πρόταση για θεμελιώδη αναθεώρηση μεγάλης κλίμακας, που επιχειρείται για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από είκοσι χρόνια, και που σκοπεύει να αντιμετωπίσει μείζονα προβλήματα της φαρμακευτικής πολιτικής και της δημόσιας υγείας.

Από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια της EFPIA Nathalie Moll, ανέπτυξε τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών Έρευνας και Ανάπτυξης, των οποίων το πεδίο εργασίας θα αλλάξει ριζικά, αφού πρόκειται να εισαχθούν νέες πρόνοιες για την έρευνα και την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Τα θέματα της βιομηχανικής ιδιοκτησίας και αποκλειστικότητας δεδομένων, παρουσίασε ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΠΛ Καθηγητής Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, ενώ ο Νομικός Ηλίας Δημητρέλλος, αναφέρθηκε στο μείζον πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων, ένα θέμα που η νομοθετική πρόταση φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει.

Τέλος συμφωνήθηκε από όλους τους εμπλεκόμενους (Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος, Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, ΚΕΦΕΑ, ΟΣΑΚ κ.α) να συνεχιστεί ο διάλογος με στόχο να συγκεντρωθούν όλοι οι προβληματισμοί και οι θέσεις που αφορούν στην Κύπρο, και να δοθούν τα πορίσματα και οι προβληματισμοί σε όσους θα συμμετέχουν στη συζήτηση, είτε σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είτε Ευρωκοινοβουλίου, με σκοπό την καλύτερη επίλυση των ζητημάτων.

 

Μ.Μ.

 

Σχετικά Άρθρα