ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί το Υπ. Υγείας

20 Νοεμβρίου 2023, 16:28

images

Στις μεταρρυθμίσεις και τις στρατηγικές που προωθεί το Υπ. Υγείας, αναφέρθηκε η αρμόδια υπουργός, Πόπη Κανάρη, μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού του υπουργείου για το 2024.

Όπως ανέφερε η Υπουργός, με βάση το Στρατηγικό Σχέδιο για το 2024-2026 οι κυριότερες δραστηριότητες και μεταρρυθμίσεις οι οποίες βρίσκονται σε φάση υλοποίησης ή μελέτης είναι οι εξής:

  • Αναδιοργάνωση του Υπουργείου Υγείας (στη βάση επικαιροποιημένης μελέτης της Παγκόσμιας Τράπεζας)
  • Εισαγωγή της ηλεκτρονικής υγείας
  • Ίδρυση Πανεπιστημιακών Κλινικών. Ετοιμάζεται νομοσχέδιο για τη ρύθμιση και λειτουργία πανεπιστημιακών κλινικών και πανεπιστημιακών νοσοκομείων.
  • Ίδρυση Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης με χρηματοδότηση από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Βασικός στόχος του έργου είναι η προετοιμασία, ο έλεγχος και η αξιολόγηση από ομάδα εμπειρογνωμόνων, τουλάχιστον 90 κλινικών πρωτοκόλλων, που να βασίζονται στην ιατρική βάσει τεκμηρίωσης και στις Οδηγίες Κλινικής Πρακτικής (CPG).
  • Επιπρόσθετα βρίσκεται ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων το νομοσχέδιο που αφορά την Ίδρυση και Λειτουργία Κέντρων Αποκατάστασης και Αποθεραπείας και επίσης αριθμός άλλων νομοθεσιών βρίσκεται υπό επεξεργασία για ενίσχυση του νέου ρόλου που αναλαμβάνει το Υπουργείο Υγείας στον τομέα της Υγείας της Κύπρου.
  • Οργάνωση των διεργασιών του Υπουργείου με στόχο την ενδυνάμωση των δομών και την Ανάπτυξη Ικανοτήτων (Capacity Planning).

Παράλληλα η κ. Κανάρη αναφέρθηκε στις δράσεις σε θέματα Στρατηγικής και καθορισμού πολιτικής της Διοίκησης του Υπουργείου. Συγκεκριμένα, έκανε αναφορά στην ενδυνάμωση και επέκταση των δραστηριοτήτων της Μονάδας Παρακολούθησης Υγείας περιλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, της επέκτασης αρχείων και της ολοκλήρωσης του νομοσχεδίου Περί Ίδρυσης Μονάδας Παρακολούθησης Υγείας.

Αναφέρθηκε ακόμη στην ίδρυση Γραφείου Χώρας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Κύπρο, το οποίο αναμένεται να συνδράμει σε τομείς όπου χρειάζεται τεχνογνωσία, όπως στρατηγική για την ψυχική υγεία, αντιμετώπιση κρίσεων, αποτελεσματικότητα ΓεΣΥ κλπ.

Στην τοποθέτησή της η υπουργός, έκανε αναφορά ακόμη στη βελτίωση και αναβάθμιση της προσφερόμενης εκπαίδευσης των ειδικευόμενων ιατρών στα νοσηλευτήρια της Κύπρου, με στόχο τη διαμόρφωση ενός αναθεωρημένου και εκσυγχρονισμένου πλαισίου της ιατρικής εκπαίδευσης στο πλαίσιο και των αντίστοιχων αλλαγών στο σύστημα εκπαίδευσης ειδικευόμενων/ εξειδικευόμενων ιατρών στην Ελλάδα. Επίσης, αναφέρθηκε στην προώθηση της αναθεώρησης και του εκσυγχρονισμού του υφιστάμενου νομικού πλαισίου που διέπει την εκπαίδευση των ειδικευόμενων ιατρών.

Άλλο ζήτημα που αφορά θέματα στρατηγικής είναι η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας και αναβάθμιση των υπηρεσιών που αφορούν στους συνδεδεμένους οργανισμούς (ΟΑΥ, ΟΚΥπΥ, ΕΑΗΥ, ΟΚΤΚ, ΙΝΓΚ κλπ) και η ιασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της Υπηρεσίας Κέντρου Αίματος και Αιμοεπαγρύπνισης. Το έργο που αφορά στην ανέγερση νέων εγκαταστάσεων για το Κέντρο Αίματος με την παροχή σχετικού εξοπλισμού έχει ενταχθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του με ορόσημο ολοκλήρωσης του το 2025.

Δράσεις για πληθυσμιακά προγράμματα

Η κ. Κανάρη ανέφερε ότι ανάμεσα στις βασικές δραστηριότητες πολιτικής του Υπουργείου Υγείας παράλληλα βρίσκεται και η Μονάδα Πληθυσμιακών Προγραμμάτων, η λειτουργία της οποίας έχει εγκριθεί τον Μάρτιο 2022 από το Υπουργικό Συμβούλιο και εστιάζει στην πρώιμη ανίχνευση και διάγνωση ασθενειών μέσα από τα προγράμματα πρόληψης και ανίχνευσης καρκίνου.

Η δραστηριότητα αυτή περιλαμβάνει τα εξής:

  • Εισαγωγή Πληθυσμιακού Προγράμματος Έγκαιρης Ανίχνευσης του Καρκίνου του Παχέως Εντέρου στο σύνολο των πολιτών ηλικίας 50-74 ετών.
  • Συνέχιση του Πληθυσμιακού Προγράμματος Έγκαιρης Ανίχνευσης Καρκίνου του Μαστού (περιλαμβανομένων της εκπαίδευσης και επανεκπαίδευσης των Ιατρών και των άλλων επαγγελματιών υγείας), κεντρικοποίηση του μαστογραφικού προγράμματος δια μέσου της δικτυακής σύνδεσης των Κέντρων Μαστογραφίας με το Υπουργείο Υγείας, ετοιμασίας πληροφοριακού υλικού για σκοπούς ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, διαπίστευση του προγράμματος και διασύνδεση πληροφοριών με ιατρικό φάκελο ασθενή ΟΑΥ.
  • Εισαγωγή νέας συνολικής ηλεκτρονικής υποδομής για όλα τα πληθυσμιακά προγράμματα έγκαιρης ανίχνευσης, η οποία έχει χρηματοδοτηθεί από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία. iv. Καθορισμός πολιτικής για εισαγωγή ανιχνευτικού προγράμματος για τον καρκίνο του προστάτη και του τραχήλου της μήτρας.

Ταυτόχρονα πρόσθεσε, προωθείται η εισαγωγή ανιχνευτικού προγράμματος για τη διάγνωση Διαταραχών Αυτιστικού Φάσματος και επέκταση των ανιχνευτικών προγραμμάτων νεογνών (επιπλέον 8 νοσήματα).

O προϋπολογισμός του Yυπουργείου Υγείας για το 2024 αποτελεί το 10% (2023: 11%) του συνολικού κρατικού προϋπολογισμού, που εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Οι συνολικές δαπάνες, οι οποίες παρουσιάζουν αύξηση κατά 13% σε σύγκριση με το 2023 έχουν προϋπολογιστεί στο €1,3 δισ.  (€1,1 δισ. το 2023).

Τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού υπολογίζονται στα €304 εκατ. εκ των οποίων τα €286 εκατ. (95%) αφορούν στην αντιμισθία του προσωπικού που βρίσκεται αποσπασμένο στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα